r
Nosalty Logó

Szűzpecsenye polentával, erdei gombamártással

NS
Szűzpecsenye polentával, erdei gombamártással
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A húshoz

A polentához

A gombamártáshoz

A tálaláshoz

740
Kalória
41.7g
Fehérje
35.1g
Szénhidrát
46.5g
Zsír
474.2g
Víz
203.6g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
2.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húshoz

A polentához

A gombamártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 740 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húshoz

A polentához

A gombamártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 2951 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húshoz

A polentához

A gombamártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 119 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.7 g

Zsír

  • Összesen
    46.5 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    893.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    548 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    474.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    314 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    304 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    508 micro
Összesen 740 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    166.7 g

Zsír

  • Összesen
    185.9 g
  • Telített zsírsav
    95 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    815 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3574.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    233 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    408 mg
  • Foszfor
    2192 mg
  • Nátrium
    493 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    140.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    1896.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1256 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    99 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    55 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    611 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1216 micro
  • α-karotin
    95 micro
  • β-karotin
    425 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2033 micro
Összesen 2951 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    144.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    76.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 119 kcal

Elkészítés

A húshoz

  1. A polentához a vizet egy vastag falú fazékba tesszük, megsózzuk, és felforraljuk.
  2. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a kukoricadarát. Lassú tűzön 40-45 percig főzzük, közben néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön. Miután elkészült, hozzákeverjük a vajat.
  3. A szűzpecsenyét sózzuk, borsozzuk.
  4. A vajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és a szűzpecsenyét egészben, minden oldalán 1-2 percig sütjük.
  5. Ezt követően ahúst sütőben sütjük tovább. (Ha a serpenyő nem használható a sütőben, tegyük át egy tepsibe.) A hús alatt sütés közben pótoljuk a vizet, ha szükséges.
  6. Oldalanként 10-10 percig sütjük a szűzpecsenyét. (Attól függően, hogy mennyire szeretnénk átsütni a húst. Ha a húst nem lefedve sütjük, előfordulhat, hogy a zsiradék a sütőre fröcsög, és füstöl.)
  7. A gombamártáshozfelhevítjük a vajat,hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd a megmosott, leforrázott erdei gombát. Kissé pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk.
  8. Rászórjuk a keményítőt, átkeverjük,felöntjük fehérborral, és kb. 1 dl vízzel. (Ha szükséges, vizet még adhatunk hozzá.) Összeforraljuk, majdhozzáadjuk a tejszínt, és lassú tűzön 10-15 percig főzzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Szűzpecsenye, polenta, erdei gomba. Nem is számítottam arra, hogy ennyire jó párosítás lesz. A szűzpecsenyét most úgy készítettem, hogy a közepe picit rózsaszín maradjon. Általában jól átsütve készítem a húsokat, de ez a változat hihetetlenül finom volt. A húst a puhaság, szaftosság és egy egyszerű finom íz jellemezte. Nem kapott más fűszert, csak sót és borsot. A gombamártás karakteres ízű erdei gombából készült, fehérborral, kakukkfűvel és tejszínnel ízesítve. Amíg a polenta lassú tűzön, rotyogva fő, a hús és a gombamártás is elkészíthető.

További receptek

Fullos hotdog

Grillezz füstmentesen! A nyár, a kora ősz a szabadtéri sütés csúcsszezonja. A grillen készült étel is lehet egészséges, hisz a grillezésnek is létezik ártalomcsökkentett módja. ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Vége a keto diadalmenetének? Ezek az étkezési trendek hanyatlanak majd...

Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...