r
Nosalty Logó

Szűzpecsenye polentával, erdei gombamártással

NS
Szűzpecsenye polentával, erdei gombamártással
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A húshoz

A polentához

A gombamártáshoz

A tálaláshoz

740
Kalória
41.7g
Fehérje
35.1g
Szénhidrát
46.5g
Zsír
474.2g
Víz
203.6g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
2.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húshoz

A polentához

A gombamártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 740 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húshoz

A polentához

A gombamártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 2951 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húshoz

A polentához

A gombamártáshoz

A tálaláshoz

Összesen 119 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.7 g

Zsír

  • Összesen
    46.5 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    893.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    548 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    474.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    314 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    153 mg
  • Retinol - A vitamin:
    304 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    508 micro
Összesen 740 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    166.7 g

Zsír

  • Összesen
    185.9 g
  • Telített zsírsav
    95 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    815 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3574.1 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    233 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    408 mg
  • Foszfor
    2192 mg
  • Nátrium
    493 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    140.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    1896.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1256 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    99 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    55 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    611 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1216 micro
  • α-karotin
    95 micro
  • β-karotin
    425 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2033 micro
Összesen 2951 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    144.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    76.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 119 kcal

Elkészítés

A húshoz

  1. A polentához a vizet egy vastag falú fazékba tesszük, megsózzuk, és felforraljuk.
  2. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a kukoricadarát. Lassú tűzön 40-45 percig főzzük, közben néhányszor megkeverjük, hogy ne bőrösödjön. Miután elkészült, hozzákeverjük a vajat.
  3. A szűzpecsenyét sózzuk, borsozzuk.
  4. A vajat egy nagy serpenyőben felforrósítjuk, és a szűzpecsenyét egészben, minden oldalán 1-2 percig sütjük.
  5. Ezt követően ahúst sütőben sütjük tovább. (Ha a serpenyő nem használható a sütőben, tegyük át egy tepsibe.) A hús alatt sütés közben pótoljuk a vizet, ha szükséges.
  6. Oldalanként 10-10 percig sütjük a szűzpecsenyét. (Attól függően, hogy mennyire szeretnénk átsütni a húst. Ha a húst nem lefedve sütjük, előfordulhat, hogy a zsiradék a sütőre fröcsög, és füstöl.)
  7. A gombamártáshozfelhevítjük a vajat,hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd a megmosott, leforrázott erdei gombát. Kissé pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk.
  8. Rászórjuk a keményítőt, átkeverjük,felöntjük fehérborral, és kb. 1 dl vízzel. (Ha szükséges, vizet még adhatunk hozzá.) Összeforraljuk, majdhozzáadjuk a tejszínt, és lassú tűzön 10-15 percig főzzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Szűzpecsenye, polenta, erdei gomba. Nem is számítottam arra, hogy ennyire jó párosítás lesz. A szűzpecsenyét most úgy készítettem, hogy a közepe picit rózsaszín maradjon. Általában jól átsütve készítem a húsokat, de ez a változat hihetetlenül finom volt. A húst a puhaság, szaftosság és egy egyszerű finom íz jellemezte. Nem kapott más fűszert, csak sót és borsot. A gombamártás karakteres ízű erdei gombából készült, fehérborral, kakukkfűvel és tejszínnel ízesítve. Amíg a polenta lassú tűzön, rotyogva fő, a hús és a gombamártás is elkészíthető.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek