Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilveszteri malacság velesült krumplival

Szilveszteri malacság velesült krumplival
Szilveszteri malacság velesült krumplival
330 perc / előkészület: 30 perc sütés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a története 3 éve kezdődött. A szomszédunk noszogatására vásároltunk egy kismalacot, hogy szilveszterre megsütjük és majd közösen megesszük. Hát ahogy a kép is mutatja, elég mutatós lett, bár elég nehezen tudtuk betenni a sütőbe, mert ugyebár a háztartási sütők nem túl nagyok. De a végeredmény magáért beszél. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne szilveszterkor egy finomat enni. smiley

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt.
  2. A zöldségeket megpucoljuk. A krumplit cikkekre, a vöröshagymát pedig vastag szeletekre vágjuk. A petrezselymet és a rozmaringot megmossuk.
  3. Egy mélyebb tepsit előveszünk és vékonyan zsírral kikenjük az alját, és beletesszük a zöldségeket. A fokhagymát megpucoljuk, és a zöldségekre szétosztjuk.
  4. A malacot megmossuk, majd jól bedörzsöljük a sóval és borssal. A hasüreget is! Ezt megtehetjük úgy is, hogy összekeverjük a sót és a borsot, és azzal a keverékkel dörzsöljük be a malacot. 
  5. A petrezselymet összekötjük a rozmaringgal, majd a malac hasüregébe tesszük.
  6. A malacot a zöldségekre tesszük, és 2 dl sört öntünk alá.
  7. A maradék sört a mézzel összekeverjük, és vastagon lekenjük vele a malacot. Majd az egészet alufóliával letakarjuk, vagy ha van olyan tepsink, aminek teteje van, akkor azt rátesszük. Figyeljünk arra, hogy a malac bőréhez sehol ne érjen hozzá, mert odaragadhat sülés közben.
  8. Betesszük a malacot a sütőbe, és körülbelül kilónként 40 percet sütjük. (Tehát egy 5 kilós malacnál ez kb. 3,5 óra.)
  9. Közben óránként megkenegetjük a mézes sörrel.
  10. Mikor letelt a sütési idő, akkor az alufóliát vagy a tepsi tetejét leszedjük, és addig sütjük 200 fokon, amíg szép piros ropogós lesz a malac bőre. Mikor megsült, mégegyszer megkenjük a mézes sörrel, majd a sütőben fél órát hagyjuk pihenni a húst úgy, hogy a sütő ajtaját kinyitjuk. Ezáltal a hús nem sül tovább, de nem is hűl ki.
  11. A velesült krumplival, hagymával és házi savanyúsággal tálaltuk.
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 816
elküldve: 6
receptkönyvben: 75
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

GPéter

Mióta szakács: 2011.12.25.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: szilveszter
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

malacsült, ropogós sült malac

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ani0228
ani0228 Sat, 2012-01-07 19:51

most már értem de lenn egy kérdésem ugy hallotttam hogy a börét nem szabad megsozni mert akkor nem lesz ropogos ezigaz?

Dori88
Dori88 Mon, 2018-02-19 05:17

Nem igaz. Nincs hozzá köze, sőt... A só vizet von el és ettől is ropogós lesz a bőr. Mi sörrel és szalonnával is szoktuk sütés közben kenegetni. A szalonna is sós. A sütés vége felé már nem kenjük mert akkor nedves lesz. A sütés miatt is ropogós lesz a bőre.

gépéter
GPéter / gépéter Sat, 2012-01-07 20:00

Kedves ani0228!

Nekem az volt a tapasztalatom, hogy nincs hozzá köze. A mézes sör majd megteszi a hatását :)

ani0228
ani0228 Tue, 2012-01-03 18:13

megszeretném kérdezni hogy mi ne érjen hozzá a malac böréhez?

gépéter
GPéter / gépéter Tue, 2012-01-03 18:42

Kedves ani0228!

Ha fóliával takarod le, akkor a fólia ne érjen hozzá, mert könnyen ráragad sülés közben a malac bőrére

samuka6
samuka6 Sat, 2011-12-31 17:40

Nagyon jól néz ki, biztos finom. Szeretem az állatokat :) de ez tényleg így van, a malac arra van mint a csirke. Valamit ennünk kell. Boldog Új évet mindenkinek :)

csato
csato Sat, 2011-12-31 16:48

Hát az biztos ,h finom.És azt is tudom, h erre tenyésztik.Azt is tudom,h ha csak combot veszek,vagy karajt az is belőle van ugye!És mégis egyben látni.............Hát képtelen lennék megenni.
Valahogy hülye az ember.Én életemben egyszer láttam egy nyúl megölését.Annyira előttem van ahogy ott lóg képtelen vagyok azóta is megenni.Fejben tudom,h minden húsnál hasonlóan működik,de hála az égnek sosem láttam a kimúlásukat.Ez meg itt csóró ott van a tepsiben életnagyságában.Csak ez a bajom vele.
Azért kívánok hozzá jó étvágyat,valamint jó bulizást,és persze nagyon boldog új évet!

gépéter
GPéter / gépéter Sat, 2011-12-31 17:07

Kedves csato!
Köszönöm a jókívánságokat, viszont kívánom neked is :)
Ja és gondolj a grillcsirkére meg a tyúkhúslevesre...abban is életnagyságban van az állat ha belegondolsz :) csak ott feje nincs.

PrincessConsuela
PrincessConsuela Sat, 2011-12-31 15:36

uhh biztos finom, de nem tudnám megenni ha látom szegényke fejét. az nekem már túl durva.

gépéter
GPéter / gépéter Sat, 2011-12-31 15:44

Köszönöm! :) Ajánlom elkészíteni bőrös malac combból, ugyan ilyen finom lesz csak máshogy fog kinézni :P :)

RMelinda
RMelinda Sat, 2011-12-31 15:18

Szia!

Nem akarlak elkeseríteni,de fogsz kapni néhány szép kommentet az állatvédőktől!
Amúgy nagyon jól néz ki,biztos finom is :)!BUÉK!

gépéter
GPéter / gépéter Sat, 2011-12-31 15:21

Köszönöm :) Az állatvédős dologra nem tudok mit mondani...nem én intézem el szegény malacot... :)

RMelinda
RMelinda Sat, 2011-12-31 15:35

Igen,gondolom,csak egy másik ilyen képnél kész lázadás folyt az oldalon!:)
Én egyébként imádom a malacsültet :)

gépéter
GPéter / gépéter Sat, 2011-12-31 15:43

Az az igazság hogy ez nem egy őzgida...ezt sajnos erre tenyésztik, hogy megegyék az emberek...
Én azt is el tudom fogadni aki ellenzi mert oké kismalac...de kismalacot évtizedek óta eszünk :)

806
süldő malac 6 kg
burgonya 1 kg
vöröshagyma 4 közepes fej
petrezselyem 1 csokor
rozmaring 2 szál
barna sör 4 dl
méz 1 ek
fokhagyma 6 gerezd
disznózsír 1 ek
1 ek
bors 1 teáskanál