Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvatorta 3. - fahéjas

Szilvatorta 3. - fahéjas
Szilvatorta 3. - fahéjas
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a torta a Szilvagombóc torta nagyon leegyszerűsített változata. Egyszer elkészítettem, de nagyon sok időt vett igénybe, viszont a krémje nagyon ízlett, ezért gondoltam készítek egy egyszerű piskótát, és ezzel töltöm meg. Piskótatekercs helyett pedig végül torta lett belőle. Az eredeti lényege, a gombóc ugyan így eltűnt, de így is nagyon finom lett:).

hozzávalók / 4 adag

A szilvapudinghoz

A piskótához

A bevonókrémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a szilvás pudingot. A szilvát negyedekbe vágjuk, beletesszük egy kis lábosba, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjrudat, 1 dl vizet és a fél citrom héját nagyobb darabokban lehámozva. Összefőzzük, míg a szilva teljesen meg nem puhul.
  2. Ezután a pudingport 1 dl vízzel kikeverjük, és hozzáadjuk a szilvához. Sűrűsödésig főzzük, majd félretesszük, hogy lehűljön.
  3. Ha kihűlt, eltávolítjuk a fahéjat és a citromhéj darabkákat, és őrölt fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezzük. Botmixerrel kicsit összepépesítjük, de nem teljesen, hogy látszódjanak a szilvadarabkák.
  4. Amíg kihűl a szilva, elkészítjük a piskótát: a sütőt előmelegítjük 190 fokra. Az egész tojásokat és a cukrot robotgéppel a legmagasabb fokozaton 5-6 percig keverjük, még felhabosodik.
  5. A lisztet a sütőporral összekeverjük és óvatosan a cukros tojáshabba forgatjuk. Ezután belekeverjük az étolajat is.
  6. A piskótamasszát egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezen 1 cm vastagon elsimítjuk, és megsütjük.
  7. Ha megsült, egy porcukorral megszórt sütőpapírra borítjuk, és rövidebb oldalától indítva feltekerjük a papírral. 15 percre így hagyjuk, hogy langyosra hűljön.
  8. Összeállítjuk a tortát: Ha kihűlt a piskóta, kiterítjük, és egyenletesen megkenjük a szilvapuding felével.
  9. Ezután a rövidebb oldalánál 8 egyenlő szélességű, 40 cm-es hosszúságú csíkra vágjuk. A csíkok végeit levágjuk, hogy szépen illeszthetők legyenek. Az első piskótacsíkot csigaformájúra feltekerjük, és a tálca közepére helyezzük, ez lesz a torta közepe. A végéhez illesztjük a következő csíkot, és köré tekerjük. Ugyanígy folytatjuk a maradék 6 piskótacsíkkal is.
  10. A bevonókrémhez: A zselatint a vízben a tasak leírása szerint felolvasztjuk. Megvárjuk még kihűl, majd hozzákeverjük a szilvapuding másik feléhez.
  11. A hideg tejszínt habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a zselatinos szilvapudingba. Ízlés szerint tovább fűszerezhetjük fahéjjal.
  12. Ezzel a krémmel vonjuk be az elkészült tortát. (A tetejét őrölt fahéjjal és marcipánnal töltött aszalt szilvával díszítettem.)
  13. Egy éjszakára (de minimum 3-4 órára) hűtőbe tesszük.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 533
elküldve: 4
receptkönyvben: 305
elkészítve: 1/9
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: közepes
szezon: ősz
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvagombóc torta "gombóc" nélkül, szilvatorta, hamis szilvás gombóc torta

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

manaba
manaba Mon, 2013-09-02 15:29

Elkészítettem, és nagyon ízlett a családnak. A nagymamám azt mondta: "Mindig jók a sütijeid, de ilyen finomat már rég sütöttél!". Köszönöm a receptet! :)

buttercup
buttercup Mon, 2012-10-22 13:19

Az egyik legjobb torta, amit valaha ettem! Nagy sikere volt, máskor is biztosan meg fogom sütni.

Hajjjaj
Hajjjaj Fri, 2012-10-19 09:26

Ez a torta mennyei. Elkészítettem.
Egyetlen észrevétel, ez a méreteit illeti, egy kicsit kicsi lett. Csatos tortaformába tettem, és nem futott ki a piskótacsiga a peremig, harmadával kissebb lett. Készülök rá hogy újra elkészítsem, de biztosan felszorzom a mennyiséget 1/3-al. És akkor pont egy 25 centis átmérőjű csatos formában illeszkedő tortát kapok.

Hajjjaj
Hajjjaj Sat, 2012-09-15 21:30

Ez a torta egyszerűen mennyei, megsütöttem. Annyira finom hogy szavakat nem találok rá. Kommentek: ha ilyen lenne cukrászdában, tuti az lenne a kedvencünk...stb.
Egy észrevétel: tekintve h van vele meló, elég picike torta lett belőle. Talán 15 centi átmérője lett. Egészen biztos hogy másfélszeres szorzóval fogom sütni, akkor ér körbe egy 20 centi átmérőjű kapcsos tortaformában.

vikki
vikki / vikki Sun, 2012-09-16 08:37

Örülök, hogy ízlett!:) Igen, a torta mérete elég változó lehet, én úgy vettem észre, hogy attól függ, milyen magas piskótát sikerül sütni. Ha magasabb lesz a piskóta, akkor a torta átmérője is nagyobb lesz.

sütildi
Sütildi / sütildi Thu, 2011-11-03 13:55

Kedves Vikki!
Nos, NAGYON KÖSZÖNÖM!!!!! :)
Megsütve, elfogyva, babérok learatva, részint Néked továbbítva és emitten hálálkodva :)
Nagyszerű, remek, isteni és különben is gyönyörű! Leállok, most, kb. :)
További minden jót s finomat! üdv, sütildi

sütildi
Sütildi / sütildi Thu, 2011-10-27 11:02

Kedves Vikki!
Először is gratuláció a recepthez, nagyon kreatív és szerintem biztos az ízhatás :) Tervezem elkészítését és lenne egy megerősítésed igénylő kérdésem: ha jól értelmezem a tésztarész (felső krémréteg nélkül) kb. 4 cm magas lesz (30/8)? Válaszod előre is köszönöm, sütildi

vikki
vikki / vikki Thu, 2011-10-27 19:20

Igen, jól értelmezted, a csíkok vastagsága egyenként kb. 4 cm (nem mértem le ez az igazság), így a végén a torta magassága is kb. ekkora lesz a krém nélkül, ahogy írtad is.

Legegyszerűbben szerintem úgy kivitelezhető mindenféle méricskélés nélkül, hogy először félbevágod a 30 centis oldalon, majd a 2 darabot megint félbe ugyanúgy a rövidebbik oldalon, és végül az így kapott 4 csíkot is félbe. Én legalábbis így csináltam:) Így nagyjából egyforma csíkokat kapsz, az esetleges eltéréseket összeállítás után pedig nagyon szépen elfedi a krém.

sütildi
Sütildi / sütildi Thu, 2011-10-27 21:32

Kedves Vikki! Nagyon köszönöm a gyors válaszod és nincs is más hátra mint a megvalósítás :) a szilva beszerzésre került, a 'csíkozás' menni fog... szurkolj :) sütildi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-03-21 16:53

Szombaton apósom névnapjára elkészítettem hát valami isteni lett. Dicséretek amit kaptam azok téged illetnek. Kipróbálom majd más gyümölcsökkel is (eper, meggy esetleg málna) megírom a végeredményt.

vikki
vikki / vikki Mon, 2011-03-28 19:31

Kedves tanni!

Köszönöm, és örülök, hogy nagy sikered volt vele:) Köszi az ötletet, én is kipróbálom majd meggyel is!

krisszel
krisszel Wed, 2011-03-16 22:10

Hát ez nem semmi! Szinte a számban érzem az ízét...
Hamarosan fogom is , mert elkészítem. :)
Üdv, krisszel

728
szilva 50 dkg
víz 2 dl
cukor 12 dkg
fahéjrúd 1 db
citromhéj 0.5 citromból nyert
pudingpor 40 g
fahéj 0 ízlés szerint
szegfűszeg 0 ízlés szerint
tojás 4 db
cukor 10 dkg
finomliszt 10 dkg
sütőpor 0.5 kávéskanál
napraforgó olaj 1.5 ek
habtejszín 2 dl
víz 0.5 dl
zselatin 1 teáskanál
fahéj 0 ízlés szerint
aszalt szilva 5 dkg
marcipán 5 dkg
fahéj 0 ízlés szerint