Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás-grízes kelt csiga

Szilvás-grízes kelt csiga
Szilvás-grízes kelt csiga
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Most sütöttem meg először. Nem is értem, miért? A recept már 2009 óta ott lapult a kiollózott receptjeim között. A Zalai Hírlap akkori számában jelent meg. Végre elkészült a mű, és nagyon finom lett, ráadásul sok is. Ezért kóstolót kaptak belőle a barátok, kedves szomszédok. Nekik is nagyon ízlett, ahogy nekünk is. Most még tart a szilva szezon, ajánlom kedves sütő-főző kollégáim figyelmébe. Bár idén az időjárás cudarul bánt a gyümölcsössel, köztük a szilvával is, legalábbis nálunk.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval együtt  összedolgozzuk. Egy órát kelesztük.
  2. Amíg a tésztánk kel, elkészítjük a tölteléket, amelyhez a szilvát apró kockára vágjuk. Hozzáadjuk a 4 csomag vaniliás cukrot, az ízlés szerinti fahéjat.
  3. 1 dl étolajat felforrósítunk, és hozzáadunk 8 evőkanál búzadarát és állandó keverés mellett megpirítjuk, forró vizet adva hozzá, hogy kellően  megpuhuljon. (A vizet apró adagokban öntsük a darára, így nem tudjuk "túladagolni")
  4. Kicsit hagyjuk hűlni, utána keverjük össze a szilvával.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egyenletesen rákenjük a tölteléket. Szorosan feltekerjük és 2,5-3 cm-es szeletekre vágjuk.
  6. Lapjára fektetve, tepsire rakjuk a tésztákat, nem túl szorosan, mert még 10-15 percig kelni hagyjuk.
  7. Előmelegített sütőben kb.180-200 fokon szép pirosra sütjük.
  8. Tálaláskor meghintjük porcukorral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 674
elküldve: 5
receptkönyvben: 126
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mátayné Zsuzsa

Mióta szakács: 2009.10.18.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

szilvás csiga, búzadarás-szilvás csiga

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

688
finomliszt 1000 g
tojássárgája 1 db
margarin 12.5 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 0.5 l
cukor 2 ek
1 csipet
szilva 20 közepes db
búzadara 8 evőkanál
napraforgó olaj 1 dl
vaníliás cukor 4 csomag
fahéj 0 ízlés szerint
porcukor 1 ek