Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szerelmes dervis csókja

Szerelmes dervis csókja
Szerelmes dervis csókja
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Édesség az Ezeregyéjszaka meséiből. A töltelék alapja egy muszlim kultúrából származó pitetöltelék. A datolya megvolt, csak ki kellett találni, mi legyen vele. Nem a leggyorsabb sütemény, de messzi tájakra repít. 

És miközben készült, az illatok között eszembe jutott Sahrijár király, amint Sahrazád (Seherezádé) meséit hallgatja, rablókról, dzsinnekről, dervisekről, és a végén szerelmes lesz.

Hát így történt.
Készíthetjük a batyut nagyobbra is, csináljuk úgy, ahogy szívünk diktálja... Használhatunk a sütéshez muffinformát is, ha nagyobb kosárkákat szeretnénk gyártani. Ebben az esetben csak béleljük ki a tésztával a formákat, és töltsük meg a lekvárral. Ebből a mennyiségből 12 formára való lesz. 


 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Magányosoknak ajánlott búfelejtésre. 
Szerelmeseknek vallomásra.

Èlettani hatássa: erösen savasít!
Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt.
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hideg vajat összemorzsoljuk a liszt, sütőpor, a fűszerek és a porcukor keverékével. Beleütjük a tojássárgáját, összedolgozzuk. Ha a tészta nem áll össze kellőképpen, adhatunk hozzá egy kevés tejfölt. Hűtőbe tesszük.
  2. Vágjuk össze durva darabokra a datolyát. Tegyük lábasba, adjuk hozzá az összes maradék hozzávalót, és közepes lángon kevergetve, kb. 10 perc alatt sűrítsük jó lekvár sűrűségűre. Majd hagyjuk kicsit kihűlni, de ne teljesen, hogy ne álljon össze. Próbáljuk meg kihalászni belőle a kardamomot. (Természtesen a kardamom vagy a rózsavíz kihagyható, de a használatuktól ne féljünk. A rózsavíznek fogjuk még érezni az illatát főzés közben, de aztán csendben elpárolog, és az íze sem lesz erős. Épp csak egy felhang a többi mellett. Érdemes kipróbálni.)
  3. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és kezdjünk el jó diónyi darabokat tépkedni belőle. Formázzuk gombócokká, majd a hüvelykujjunkkal nyomjunk tág mélyedést a közepébe. Ezt töltsük meg a lekvárral, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ez nagyjából 30 darabot ad ki.
  4. Előmelegített sütőben, alul-felül álláson, 180 fokon süssük, amíg szépen pirulni nem kezd (nagyjából fél óra). Ne süssük túl, nem áll jól neki. :-)
  5. Mézzel megcsurgatva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 216
elküldve: 1
receptkönyvben: 96
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: arab
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fűszeres datolyalekváros aprósütemény, aprósütemény az Ezeregyéjszaka meséiből, fűszeres datolyalekvárral töltött aprósütemény, datolyalekvárral töltött aprósütemény rózsavízzel, rózsavízzel ízesített datolyás aprósütemény

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Elkepestö Schütötök
Kaddu-Laḍḍu / Elkepestö Schütötök Thu, 2014-03-13 22:44

Húúúú, nagyon izgalmas! Nekem mint bennfentesnek (kultúrantropológus, azon belül is vallási kérdésekkel foglalkozom) rögtön a dervisköltészet - és az indiai bhajanköltészet - szerelem-istenszeretet párhuzama jutott eszembe (szerelmi szövegek használatával utalás az istenszeretetre, nézd meg pl. Mevlana Celaleddin Rumi szövegeit) a csemegéről, de a felhasznált fűszerekről a perzsa szerelemtorta kapcsán is olvastam, hogy emelik az endorfinszintet, meg tapasztaltam is az indiai halvával (én abba még fahéjat is teszek), a legtöbb napomat azzal kezdem, szóval megértem, hogyha a szerelmi öröm fenntartásához/ébresztéséhez ajánlod. És hát ami édes, az csak felfelé húzhatja egy száj két sarkát, persze a megfelelő mennyiségben és a megfelelő időben, nem véletlenül ajánlják az ajurvédikus orvosok, hogy az édes falatokat reggel fogyasszuk. (Úgy még a savasodás is elkerülhető.) Mentés megtörtént, s ha elkészítettem, a magam részletes módján beszámolok a hatásról!

marti48
Marti48 / marti48 Sat, 2013-08-24 19:56

Fantasztikus recept! Nem kevesbe a csabos Story, egyiknek sem lehet ellenallni.... Adventi idökben biztosan elkeszitem, de az is lehet, hogy mar sokkal hamarabb...Köszönet a receptert! Üdvözlettel: Marti

szilvia.pandur
szilvia.pandur Thu, 2012-12-06 23:16

Atyaeg Nem jutok szohoz. Szo szerint libaboros lettem az eso falattol. Nagyon koszonom a receptet! <3

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2009-12-15 10:51

Hát, csak ajánlani tudom. Mi nem is voltunk igazán felkészülve arra az íz és illat kavalkádra, ami ebböl kerekedett. Még langyosan, csurgasd le mézzel egy kapj be egy szemet. Meglátod, olyan, mint ha hirtelen nem is léteznél, csak a mesékben. :-)))
Sok szeretettel kívánok izgalommal és sok kedvességgel teli készülödést az Ünnepekre!
AzEszter

398
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
tojássárgája 1 db
sütőpor 0.5 teáskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
szerecsendió 0.5 tk
porcukor 1 teáskanál
tejföl 1 ek
datolya 30 dkg
víz 1.5 dl
narancslé 1.5 dl
szerecsendió 0.5 tk
zöld kardamom 1 teáskanál
rózsavíz 1 teáskanál