Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Székelykáposzta Voith Ági módra

Székelykáposzta Voith Ági módra
Székelykáposzta Voith Ági módra
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Voith Ági színművésznő édesanyjától, Mészáros Ágitól  tanulta ennek a nagyszerű, különleges székelykáposztának a receptjét, amely csaknem 150 éves múltra tekint vissza. Ez a típusú székelykáposzta 6-féle sertéshúst tartalmaz, és kizárólag nagyon jó minőségű, házi alapanyagokból készül. A művésznő, családjának chili paprikával készíti, de aki nem szereti a csípős ízvilágú ételeket, nyugodtan elhagyhatja, anélkül is istenien finom végeredményt kapunk. A füstölt házi szalonna bőrét feltétlenül érdemes felhasználnunk a káposzta készítésénél, mert az értékes pörzsanyagok mellett, kellemes füstös ízt kölcsönöz a székelykáposztának.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, és egy nagyobb fazékban vagy mázas cserépedényben kiolvasztjuk.
  2. A vöröshagymát finomra vágjuk, majd hozzátesszük a szalonnához, és üvegesre hevítjük.
  3. Ezután a savanyú káposztát és a húsokat rétegezve elrendezgetjük a fazékban. Egy réteg savanyú káposztára egy réteg húst teszünk, és így tovább. A füstölt szalonna bőrét is hozzátesszük a székelykáposztához.
  4. Végezetül hozzátesszük a megtisztított fokhagymát, sózzuk, fűszerezzük őrölt borssal, pirospaprikával, kaporral, és csomborral.
  5. Amennyiben szükséges, egy kevés vizet öntünk a káposztához. Lassú tűzön, kb. 2-3 órán át készre főzzük.
    A sertésköröm akkor jó, amikor már a hús teljesen leválik a csontjáról. A kész székelykáposztát bőséges tejföllel és puha házi kenyérrel kínáljuk.


     
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 89
össznézettség: 110 771
elküldve: 27
receptkönyvben: 402
elkészítve: 15/29
Facebookon megjelent: 1

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
957 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, újév
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: római tál receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

székelykáposzta, Voith Ági székelykáposztája

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mgarda
Milán (egy másik) / mgarda Sat, 2015-03-07 19:11

Kedvencem, jó párszor megcsináltam már:) Ma kaptam egy tippet, a mai főzéshez kipróbálom, keszek bele 7-8 db borókabogyót, állítólag nagyon jót tesz neki:)

clera
clera Thu, 2013-03-07 14:13

Már többször készítettem egy régebbi újságkivágás alapján.Nagyon finom,a családom szereti.Annyit változtattam rajta,hogy kuktában főztem és a legvégén nyakon zuttyintottam egy kis tejfölös habarással. :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-03-05 10:36

Ki kell próbálni, biztosan olyan, mint amilyet megszoktunk, és mégis sokkal másabb. :)
Finom, guszta, köszönöm részemről!! :)
Éva-Anyóca

893
savanyú káposzta 1.5 kg
füstölt szalonna 15 dkg
sertésoldalas 50 dkg
sertéscomb 25 dkg
sertésköröm 20 dkg
sertésdagadó 50 dkg
lángolt kolbász 30 dkg
vöröshagyma 3 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
kapor 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint
tejföl 175 g