Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Székelykáposzta 4.

Székelykáposzta 4.
Székelykáposzta 4.
160 perc / előkészület: 40 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A székelykáposztát így szoktam elkészíteni: párolt káposzta és sertéspörkölt keveréke. Nem is tudnám másképp elképzelni. Nagyon finom.

hozzávalók / 6 adag

A párolt káposztához

A pörkölthöz

ajánlat

Tejföllel és friss kenyérrel kínálhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fehér káposztát legyaluljuk és lesózzuk.
  2. Egy nagy lábasban felolvasztjuk a zsírt, beletesszük a káposztát, kevés vizet is öntünk alá, majd fedő alatt lassú tűzön pároljuk kb. 80 percig.
  3. Ezalatt néhányszor megkeverjük, nehogy leégjen. Amikor már puha, ecettel savanyítjuk.
  4. Amíg a káposzta párolódik, addig hagyományosan elkészítjük a sertéspörköltet:
  5. A combot összevágjuk.
  6. A vöröshagymát a zsíron megdinszteljük, félrehúzzuk a tűzről és fűszerezzük a borssal, pirospaprikával, ételízesítővel, húsleveskockával és a paprikakrémekkel.
  7. Beletesszük a húst és felöntjük vízzel és főzzük.
  8. Kb. 20 perc után törjük bele a fokhagymát és főzzük puhára a húst.
  9. Amikor kész a párolt káposzta és a pörkölt, egyszerűen keverjük össze őket.

  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 73 410
elküldve: 3
receptkönyvben: 143
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

KisnéTimi

Mióta szakács: 2011.02.01.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

székelykáposzta Kisné módra, káposztás hús, húsos káposzta, sertéshúsos káposzta, savanyú káposzta sertéscombbal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gregor
Greg / Gregor Sun, 2016-06-19 20:15

Ez egy alapvető tévedés. Sem a pörköltalap, sem a gulyáskrém, de még a pirosarany sem tekinhető a magyar konyha alapvető elemeinek. Azért mert sokan nem teszik szóvá ezeket a tévedéseket, attól azok még bizony tévedések.

varadizsike
vzsike / varadizsike Tue, 2012-02-14 16:32

Sziasztok! Nagy érdeklődéssel olvastam végig ezt a civódást itt fentebb és nagyon megmosolyogtatott. Amikor megtaláltam ezt az oldalt, nagyon örültem, sok jó ötletet lehet is találni. Bár én is gyakorlott háziasszony vagyok, sokat főzök, de szívesen veszem az újabbnál újabb ötleteket, de gondolom engem is nagyon leszólnának, hogy csirke mellett használok a pörköltbe, mert nem eszünk egyáltalán disznót. Soha nem írtam még negatív kritikát, mert ami nem érdekelt azt nem is mentettem el, csak akkor szólok hozzá, ha pozitív. Szép napot mindenkinek!

akkaja
akkaja Thu, 2011-12-29 11:52

Mint az oviban! Nekem tetszik ez a recept! Ha Neked nem ne csináld meg vagy kérdezd meg anyukádat, hogyan kell csinálni... ha tudja... Csak zárójelben jegyzem meg, hogy például a só is ízfokozó... vagy nem? :)
Jó étvágyat!

Torquemada
Torquemada Wed, 2011-12-21 12:56

Egyet nem értek. Végigolvastam itt az összes receptet, mármint a székelykáposztásokat. Ahány ház, annyi szokás, de árulja el valaki, miért savanyú káposztát használ, ha kimossa???? Hiszen a savanyú káposzta pikáns íze dobná pl az egyszerű sertéspörköltet. Plusz a tejföl tálalás előtt. Aztán rántja vagy habarja, rizsezi avagy gerslit szór bele, mindenkinek a maga ízlése. De azért azt tudni kell, az eredetiben csak SERTÉS pörkölt és savanyú káposzta volt. Nem pulyka csirke, meg rizs meg egyebek. De mindenkinek a szíve joga, hogy készíti, hogy szereti és egye úgy! :-) Veszekedni nem érdemes, hozzászólni meg kulturáltan kell! Pro és kontra!
Mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évet, jó főzőcskézést!

Tarackos
Tarackos / Tarackos Mon, 2011-10-24 17:22

A székelykáposzta hagyományos étel,tehát az elkészítése is hagyományos,mert különben nem az a neve.A székelykáposztában nincs hely leveskockának,piros aranynak netán gulyáskrémnek.A pörkölt pedig nem olajjal készül,hanem zsírral.Javaslom,hogy írd a megnevezés mellé,hogy milyen módon készíted.Pl:Székelykáposzta Timi módon,mert amit feltettél recept az köszönő viszonyban sincs a hagyományos székelykáposztával.

KisnéTimi
KisnéTimi / KisnéTimi Tue, 2011-10-25 08:08

Hurrá! Egy újabb dícsérő megjegyzés! Na de kérem ki beszél itt olajos pörköltről? Előbb pontosan elkéne olvasni mindent, aztán kommentálni! A címet pedig a szerkesztők írták át Székelykáposzta 4.-re, eredetileg Székelykáposzta Kisné módra volt a neve. Amúgy meg ahány ház annyi szokás. Azért szeretem ezt az oldalt, mert egy étel sokféleképp van fent és mindenki azt a receptet választja ki amelyik szimpatikus neki. Azzal pedig egyátalán nem tudok egyetérteni, hogy ha valaki a megszokottól másképp készít el valamit, akkor azt itt más szakácsok azonnal megszólják és lehordják! Ha mindent egyformán csinálnánk akkor a fele recept nem lenne itt.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Tue, 2011-10-25 08:36

Kedves Timi!Általánosságban írtam,hogy mit nem teszünk a székelykáposztába.Semmi bajom nincs a recepteddel kapcsolatban,pusztán az elnevezéssel.Hogy miért változtatták meg a szerkesztők az elnevezésed fogalmam sincs,hiszen rengeteg étel van itt fent különféle elnevezéssel.
Egyébként csak ajánlani tudom neked,hogy hagyd el ezeket a műanyag ízesítőket,mert egyrészt egészségtelenek másrészt nem javítanak az ételen csak rontanak.Ha megfelelő minőségü és mennyiségű alapanyagot használsz akkor semmi szükség pótszerekre.

Üdv:Tarackos

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Mon, 2011-09-19 18:58

Nos, a keresőbe beírva, székelykáposztának a következőt dobta ki elsőnek:
A pörkölthöz:
700 g sertés apróhús (oldalas, dagadó, csülök)
6 evőkanál olaj
kb 1.5 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kg savanyú káposzta
300 ml víz
0.5 teáskanál őrölt köménymag
2 teáskanál fűszerpaprika

A habaráshoz:
350 ml tejföl
30 g liszt
Egy székelykáposztához pontosan ezeket a nyersanyagokat használom fel, kerülve a tartósítószereket, színezékeket, álományjavítókat...
Hidd el távol áll tőlem, h szapuljam a receptjeidet, mindössze arra akartalak rávilágítani, h akarva-akaratlanul is rengeteg mesterséges anyagot eszünk meg (olvastad már, h miket tartalmaz a gulyáskrém? a pirosarany? a leveskocka?), én igyekszem legalább hétvégenként természetes alapanyagokból sütni-főzni! Ezért javasoltam neked, h bátran próbálj ki új fűszereket (nem fűszerkeverékeket, nem gyári szószokat krémet), meglátod nagy sikere lesz a családod körében, és még emellett egészséges ételt teszel az asztalra, nincs igazam?

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Sun, 2011-09-18 21:40

Istenem.... Te mindenbe használsz gulyáskrémet? leveskockát? pirosaranyat? ételízesítőt?? Vagyis: Nálad ugyanolyan ízű a töltött paprika és a székelykáposzta is??

KisnéTimi
KisnéTimi / KisnéTimi Mon, 2011-09-19 18:16

Kedves scarlett69! Szerintem te még soha nem ettél sem paprikát sem káposztát! Óriási különbség van a kettő zöldség között! Szerintem a magyar konyha alapvető elemei a gulyáskrém és a pirosarany. Igazán ízletessé teszik az ételeket. Nem tudom, hogy nálad egy pörkölt alap hogyan készül, de ha nem használod ezeket, akkor eléggé szegényes ízvilágú lehet.
Egyébként meg már unom, hogy állandóan szapulod és leszólod a receptjeimet! Rengeteg szakács van fennt ezen az oldalon, mégsem foglalkozik vele senki sem, hogy milyen anyagokat használok.

569
káposzta 2 kg
disznózsír 5 ek
2 tk
víz 0.5 dl
ecet 2 ek
sertéscomb 1 kg
vöröshagyma 1 nagy db
disznózsír 3 ek
ételízesítő 0 ízlés szerint
leveskocka 1 db
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
paprikakrém 2 teáskanál
gulyáskrém 2 teáskanál
fokhagyma 3 gerezd