Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szedres-túrós pogi

Szedres-túrós pogi
Szedres-túrós pogi
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csupa meglepetés. Beleharapsz egy barna sütibe, aminek lila a belseje. Ráadásul szederdarabkákkal szemezhetsz, miközben a vártnál kevésbé édesebb falatot forgatsz a szádban. És milyen zaftos! Ezen az angol nyelvű oldalon bukkantam erre a se nem édes, se nem sós pogácsára, ahogy a kitalálója nevezi. Először a fotóba habarodtam bele, és miután elolvastam a leírást, rögtön tudtam, mi lesz a sorsa a hűtőben várakozó óriási, érett szederszemeknek. Az ötletgazda málnát használt, valószínűleg azért is lett a végeredmény sokkal világosabb - a szeder barnás-lilásra színezte a tésztát. De amint az eredeti recept is említi, nem baj, ha keverés közben összetörik a gyümölcs, épp ellenkezőleg! A vaj tényleg hideg legyen, különben olyannyira ragacsossá fog válni a tészta, hogy se szépen szeletelni, se a munkafelületről felvakarni nem lehet majd. Tudom, tapasztaltam. Azért lettek ilyen laposak és szabálytalanok a szeletek. Langyosan a legfincsibb. Ja, mivel szkeptikus voltam, és nem hittem el, hogy egy gyümölcsös sütihez elég 5dkg cukor, megfeleztem a tésztát és az egyik részt kicsit még utánaédesítettem. Kár volt. Valószínűleg azért is kaphatta a pogácsa elnevezést, mert messze nem olyan édes, mint egy süti.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt, sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsit.
  2. Egy mély tálba szitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a cukrot és a sót.
  3. A lisztes keverékkel összemorzsoljuk a hideg vajat, majd belekeverjük a nagyobb darabokra aprított szedret.
  4. Jöhet a túró és a tejföl - homogén masszává keverjük a tésztát.
  5. Alaposan lisztezett felületre borítjuk a masszát, a tetejére is bőven szórunk a lisztből.
  6. 2 - 2,5 centi vastagra nyújtjuk, éles késsel gusztusosan felkockázzuk.
  7. Egy spatula segítségével  a tepsibe sorakoztatjuk a pogikat, majd betoljuk a sütőbe.
  8. Miután szép aranysárga színt kaptak, lezárjuk a gázt, a tepsiben hagyjuk még pár percre, majd rácsra szedve hűlni hagyjuk.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 010
elküldve: 2
receptkönyvben: 48
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
kategória: aprósütemény
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós pogácsa szederrel és málnával, túrós-szedres pogácsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

534
teljes kiőrlésű liszt 120 g
finomliszt 125 g
sütőpor 1 ek
cukor 50 g
0.5 teáskanál
vaj 6 ek
szeder 250 g
tehéntúró 180 g
tejföl 60 g