r
Nosalty Logó

Szedres-tejszínhabos édes pogácsa (Blackberry shortcake)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Szedres-tejszínhabos édes pogácsa (Blackberry shortcake)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A pogácsákhoz

A töltelékhez

Összesen 1476 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A pogácsákhoz

A töltelékhez

Összesen 5898 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A pogácsákhoz

A töltelékhez

Összesen 349 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    101.4 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    304 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1140 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    640 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.3 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    169.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    874 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    851 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    272 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 1476 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    69.3 g

Zsír

  • Összesen
    405.7 g
  • Telített zsírsav
    250 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    117 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1218 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4560.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    177 mg
  • Kálcium
    604 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    204 mg
  • Foszfor
    996 mg
  • Nátrium
    2559 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    509.2 g
  • Cukor
    116 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    677.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3497 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    125 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3406 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1089 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    374 micro
Összesen 5898 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    270 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    151 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    202 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 349 kcal

Hozzávalók

A pogácsákhoz

A töltelékhez

Elkészítés

A pogácsákhoz

  1. A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral, majd belekockázunk 170 grammot a vajból. Elmorzsoljuk az alapanyagokat, míg nedves homok állagot nem kapunk. Ekkor hozzácsorgatjuk a lisztes keverékhez a hideg tejszínt és gyors mozdulatokkal kohézív tésztát gyúrunk. Fóliába csavarva mélyhűtőbe tesszük 30 percre.
  2. Előmelegítjük a sütőnket 230 fokra (légkeveréssel) és kivajazunk egy gáztepsit. A tésztát kinyújtjuk nagyjából kétujjnyi vastagságúra, majd 8 egyenlő téglalapot vágunk belőle.
  3. A maradék vajat felolvasztjuk. Négy téglalapot a tepsire helyezünk, mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal, majd rájuk tesszük a maradék négy téglalapot. A tetejüket is megkenjük vajjal és megszórjuk nádcukorral.
  4. 10-15 percig sütjük, amíg a tészta szép aranybarna nem lesz és enyhén megemelkedik. A sütőből kivett pogácsákat hagyjuk langyosra hűlni, ekkor kettészedjük és ismét megkenjük belül olvasztott vajjal.

A töltelékhez

  1. A szedreket megmossuk, majd félbevágjuk és egy tálban elkeverjük a cukorral, a lime héjával és levével. Összeállításig állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
  2. A tejszínt elkezdjük felverni, majd ha már kissé sűrűbb, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd teljesen keményre verjük.
  3. Minden pogácsát felnyitunk, az alsó részre kanalazunk a szederből és a tejszínhabból is. Ráhelyezzük a felső réteget, amire szintén teszünk egy kanál habot, majd mentalevéllel díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 419
  • Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 22.

Receptkategóriák

Szedres-tejszínhabos édes pogácsa (Blackberry shortcake)
Lakos Benedek 264 recept

Nekünk, magyaroknak talán nehezen értelmezhető kategória az édes pogácsa, azonban Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban nagy divatja van ezeknek az omlós, vajas aprósüteményeknek. Gyakran töltelék is kerül beléjük, gyakran nem is olyan aprók: jelen esetben mindkét állítás igaz. Az alábbi recept a klasszikus strawberry shortcake-en csavar egyet, a piros eper helyére lédús, későnyári szedret helyez. És még annyi minden mást is!

Hozzávalók

A pogácsákhoz

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek