Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szaúdi Al Kabsa - rizses csirke

Szaúdi Al Kabsa - rizses csirke
Szaúdi Al Kabsa - rizses csirke
110 perc / előkészület: 20 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kollégista koromban szaúdiakkal laktam egy kollégiumban, akik többször meginvitáltak vacsorákra. Akkor ismertem meg ezt a tradicionális közel-keleti ételt, az Al Kabsát, és gyorsan el is kértem a receptjét. Készülhet csirkéből vagy bárányból, illetve szabad tűzön is, bár úgy még nem próbáltam.

A receptben kicsit egyszerűen írtam le a szervírozást, eredetileg földön ülve, 4 ember egy nagy tál/tálca 4 sarkán, mindenki a saját "sarkába" teszi a kiválasztott csirkecombot, rizst, ízlés szerint ecetes chili szósszal (Shattah-val) meglocsolja, falatnyi gombócokat gyúr belőle, és kézzel fogyasztja.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Magas(abb) falú edényben a hagymát, fokhagymát olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a csirkecombokat, majd a paradicsompürét, és alacsony lángon főzzük néhány percig.
  2. Hozzáadjuk a felvágott paradicsomot, az összes fűszert, sózzuk, borsozzuk, és így főzzük tovább néhány percig. Annyi forró vizet adunk hozzá, ami épp ellepi (kb. 1 liter) majd beledobjuk a leveskockát.
  3. Felforraljuk, majd alacsony lángon, fedővel lefedve folytatjuk a főzést. Körülbelül 30 percig főzzük. Beleöntjük a rizst, és óvatosan megkeverjük. (Opcionálisan: A rizs hozzáadása előtt kiszedhetjük a csirkecombokat, és előmelegített sütőben ropogósra süthetjük).
  4. Újra lefedjük, és főzzük még 35-40 percig, vagy addig, amíg a rizs nem puhul meg. Az utolsó 10 percre hozzáadjuk a mazsolát. (Ezt az ételt általában kézzel fogyasztják, így a kicsit tapadósabb rizs az eredeti cél.)
  5. Ha kész, egy nagy tálra szedjük ki az egészet, és szórjuk meg mandulával. Friss salátával, lime-os vinaigrette öntettel szolgáljuk. A szaúdiak ecetes chilis szósszal (Shattah) eszik.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 3 826
elküldve: 0
receptkönyvben: 34
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

spiceup

Mióta szakács: 2016.08.24.
3 recept

receptjellemzők

konyha: arab
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

keleti csirke, rizses csirkés egytál

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kovAc
yovAc / kovAc Tue, 2017-12-12 15:25

Köszönöm a receptet, szuper lett. Én tettem bele burgonyát és sztem ez a fűszeradag sok bele, de ha felhígítjuk, kissé szelídebb lesz:) Persze finom lett nagyon!!!! A+++++ !

ancsapancsa1
ancsapancsa1 Sat, 2017-09-02 13:34

Nagyon finom, gyorsan és könnyen elkészíthető. A család minden tagjának nagyon ízlett! Köszönöm a receptet!

922
olívaolaj 1 ek
csirkecomb 4 db
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 6 gerezd
sűrített paradicsom 500 g
paradicsom 2 közepes db
leveskocka 1 db
sáfrány 1 késhegynyi
zöld kardamom 5 db
arab hétfűszerkeverék 10 g
basmati rizs 500 g
mazsola 50 g
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
víz 1 l