Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szatmári paszulyleves gazdagon

Szatmári paszulyleves gazdagon
Szatmári paszulyleves gazdagon
50 perc / előkészület: 15 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van egy nagyon kedves könyvecském Végh Antaltól: "Száz szatmári parasztétel" címmel. Nagyon egyszerű receptek, de igen sok, manapság is felhasználható részlettel. Ezt azért írom, mert az eredeti receptek úgy kezdődnek, hogy "felteszünk 5 liter vizet főni"... Ebben a paszulylevesben (mely a paszulyfőzelékre is vonatkozik) a habarás az, amit átvettem, és azóta is használom, főleg a vajbab eseteben. Ez a tej-tejföl-tojássárga-liszt keveréke, melytől  csodás krémes állagot kap úgy a leves, mint a főzelék. Az eredeti receptben nincs krumpli, virsli, bors, paprika, paradicsom, stb... csak egy kis petrezselyem és só.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, lemossuk, apró kockákra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
  2. Kb. 1 liter vízbe beleszórjuk a zöldséges ételízesítőt (a házi a legjobb), hozzáadjuk a krumplit, a petrezselymet, 2 karika lecsópaprikát, 1 félbevágott koktélparadicsomot, és az egészet készre főzzük.
  3. Lehúzzuk a platniról, fedő nélkül picit hagyjuk kigőzölődni.
  4. A lisztet simára keverjük a tejföllel és a tejjel, a tojássárgájával, 1 mk őrölt pirospaprikával színezzük, és belekeverjük a krumplis lébe.
  5. Hozzáadjuk a babot a leve nélkül, és a felkarikázott virslit. Hogy besűrűsödjön, összeforraljuk az egészet, majd a balsamico ecettel, pici cukorral, sóval-borssal ízesítjük.
  6. Ízlés szerint tehetünk hozzá pár karika csípős pirospaprikát, kis kaprot, avagy tárkonyt.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 353
elküldve: 0
receptkönyvben: 75
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
adag: 2 főre
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

krémes zöldbableves, virslis zöldbableves, szatmári paszulyleves

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2013-08-27 21:45

Hat szia! Mar nagyon hianyollak. Semmi uj "reci" Töled. Pedig jo lenne! Örvendek, hogy a recept tetszik. Maga a könyv is csodas, nem csak receptes, hanem tele nagyon erdekes leirasokkal es fenykepekkel pl. regi hasznalati eszközökröl, kemencekröl, parasztkonyha-belsökröl. Igen megkapo, ahogyan ir Vegh a gyermekkori emlekeiröl - leven szatmari szarmazasu. Szeretek kiprobalni ilyen nagyon "ösi" eteleket is. A lanyomtol (t.k.) kaptam egy közepkori etelekböl összeallitott szakacskönyvet, es van egy par "irodalmi szakacskönyvem", melyek tele vannak erdekes, es szep törtenetekkel is...

Szia, es sok üdvözlet! Marti

468
burgonya 2 közepes db
ételízesítő 1 ek
petrezselyem 1 csokor
zöldbab 40 dkg
tejföl 1 dl
tej 1 dl
tojássárgája 1 db
finomliszt 1 púpozott ek
fehér balzsamecet 1 ek
barna cukor 1 késhegynyi
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
paprika 2 db
koktélparadicsom 1 dkg
füstölt virsli 10 dkg