r
Nosalty Logó

Szarvaspörkölt/vadpörkölt fővadász módra

István 2021
Szarvaspörkölt/vadpörkölt fővadász módra
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

469
Kalória
47.8g
Fehérje
13.2g
Szénhidrát
19.2g
Zsír
275.6g
Víz
201.2g
Koleszterin
1.2g
Élelmi rost
7.6g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 469 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2346 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 98 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.8 g

Zsír

  • Összesen
    19.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    201 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    772.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    462 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    275.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    331 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    990 micro
  • β-karotin
    2381 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 469 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    239.1 g

Zsír

  • Összesen
    96.1 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1006 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3863.7 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    106 mg
  • Kálcium
    357 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    279 mg
  • Foszfor
    2309 mg
  • Nátrium
    752 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    66.2 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    1378.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1657 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    64 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    65 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    458 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    11906 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    369 micro
Összesen 2346 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    164.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    58.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    211 micro
  • β-karotin
    506 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 98 kcal

Elkészítés

  1. Forró serpenyőben pirítsuk meg a kockára vágott húst az olajon. A húst a serpenyőbe helyezéskor, 1-2 percig NE keverjük, hagyjuk pirulni! Nagy mennyiségű húst legalább 2 részletben pirítsunk, egyébként levet enged, és elkezd főni a saját levében.
  2. Tegyük az egészet egy lábasba, és nagy lángon tovább melegítve adjuk hozzá a felkockázott répát, a felvágott hagymát és a szétnyomott fokhagymagerezdeket.
  3. Füszerezzük: só, egész (vagy frissen őrölt) bors, borókabogyó, kakukkfű, 2 babérlevél.
  4. Engedjük fel 3 dl száraz vörösborral, és továbbra is nagy lángon fedés nélkül főzve forraljuk el a bor egyharmadát.
  5. Öntsük fel fél liter marha alaplével, és főzzük lassú tűzön, lefedve másfél óráig (amíg a hús meg nem puhul), ha elfőne a leve, adjunk hozzá vizet.
  6. Ha a hús megpuhult, szűrjük le a levét, adjunk hozzá 4 dkg vajat, 2 ek pirosribizli-lekvárt (más savanykás piros levár is jó).
  7. Adjuk hozzá a tejfölt vagy főzőtejszínt, és kevergetve addig forraljunk, amíg kellemes állagú szószt nem kapjunk.
  8. Polentával tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 90 p

A "Sauce Grand veneur" a francia konyha klasszikus szósza vadhúshoz. Nevét a hajtóvadászat irányítójáról a fő (vad)hajtól kapta. A franciák a vadakhoz kakukkfüvet és borókabogyót használnak alapfűszernek (+ só bors, babérlevél). A bort ehhez az ételhez is a főzés elején kell hozzáadni, majd hagyni kell az alkoholt elfőni. A borból a zamatokra és a savakra van szükségünk, nem az alkoholra. Ezt a receptet azért közöltem, hogy bemutassak egy pörköltszerű, de attól teljesen eltérő ízvilágú fogást.

További receptek

Húsvéti sonkás burger

Ez a húsvéti sonkás burger tökéletes választás egy családi/ünnepi ebédhez vagy baráti összejövetelhez. A főtt sonka és a tojássaláta kombinációja örök kedvenc, a friss ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek