Karácsonyi ragu
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Aranylekvar
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
250g marhahús355 kcal
-
53 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
45g paradicsom8 kcal
-
7 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
50g száraz vörösbor41 kcal
Összesen
491
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1000g marhahús1420 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
-
26 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
200g száraz vörösbor164 kcal
Összesen
1961
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
59.8g marhahús85 kcal
-
1.4g napraforgó olaj13 kcal
-
10.2g vöröshagyma4 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
10.8g paradicsom2 kcal
-
1.9g sűrített paradicsom2 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
12g száraz vörösbor10 kcal
Összesen
118
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.4 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 153 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1514.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 562 mg
-
Nátrium 746 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 317.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 228 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 275 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3459 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
491
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 221.6 g
Zsír
-
Összesen 80 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 610 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6056.5 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 326 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 295 mg
-
Foszfor 2246 mg
-
Nátrium 2982 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.2 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 1271 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 43 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 66 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 129 micro
-
Kolin: 912 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 191 micro
-
β-karotin 1099 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 13836 micro
-
Lut-zea 230 micro
Összesen
1961
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 362 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 178 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 76 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 827 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
118
kcal
Hozzávalók
-
3 ek napraforgó olaj
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 kis db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 nagy db paradicsom
-
2 ek sűrített paradicsom
-
3 db szegfűszeg
-
2 db babérlevél
-
1 db fahéjrúd
-
1 teáskanál cukor
-
1 teáskanál só
-
1 teáskanál fekete bors
-
2 dl száraz vörösbor
Elkészítés
- A húst vágjuk fel kb. 5 cm-es hosszú csíkokra, de ha kockára vágjuk, az sem probléma. Kuktában vagy edényben forrósítsuk fel az olajat, s ebben pirítsuk a húst fehéredésig. Húzzuk le a tűzről, és szedjük ki egy tányérra.
- A húsos olajban dinszteljük üvegesre az apróra vágott, nagy fej vöröshagymát. Ezután tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, a hámozott, kockára vágott paradicsomot, a sűrített paradicsompürét, a fahéjat, a babért, a vörösbort és a fűszereket.
- A kis fej hagymába szúrjuk bele a szegfűszegeket, és azt is küldjük a kuktába. Végül tegyük hozzá a húst, és jól keverjük át. (Javaslom, a lefedéssel várjunk kicsit, míg az ízek kissé összeérnek, hogy megkóstolhassuk, hiszen a fűszerek mennyisége nem előírás, ízlés szerint változtathatunk rajta.)
- Lefedve, nagyon lassú tűzön főzzük legalább 1,5-2 órát. Ha a levét esetleg elfőné, vörösbort öntünk hozzá.
- Amikor megpuhult a hús, távolítsuk el a szegfűszeges hagymát, a fahéjat és a babért. Ízlés szerint krumplipürével vagy főtt tésztával, esetleg krokettel tálalhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés ideje: 130 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 2970
- Feltöltés dátuma: 2015. október 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Aranylekvar
5 recept
Régi karácsonyi recept ez a mi családunkban, bár én nem csak az ünnepekre szoktam készíteni. Érdemes jobb minőségű vörösbort választani, nemcsak a ragu érdekében, hanem a szakács kiszáradását is megelőzendő… Azon kívül, hogy nagyon finom, több előnye is van ennek az ételnek. Egyrészt, egyszerűen elkészíthető, amolyan mindent beledobálok recept, nincs vele sok macera, fő magától. Másrészt hetekkel karácsony előtt elkészíthető, mert kiválóan lehet mélyhűteni. Az illat pedig, amely főzés közben árad, az nálunk minden karácsonyi készülődés alapfeltétele.