Nosalty Logó

Szaftos rakott burgonya

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Szaftos rakott burgonya
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 625 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 2502 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 148 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.7 g

Zsír

  • Összesen
    46.8 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1507.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    376 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    880 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    163.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    254 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    124 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 625 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.9 g

Zsír

  • Összesen
    187.3 g
  • Telített zsírsav
    102 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6028.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    1504 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    814 mg
  • Nátrium
    3522 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115.4 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    653.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1058 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    104 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1016 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    497 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 2502 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 148 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy edényben összekeverjük a tejet a tejszínnel és hozzáadjuk a vajat.
  2. Belereszeljük a fokhagymát, és hozzáadjuk a fűszereket, és az egészet összeforraljuk.
  3. Ha már forr, akkor belereszeljük a sajtot, és addig főzzük tovább, amíg el nem olvad.
  4. A kolbászt felkarikázzuk, és száraz serpenyőben kisütjük belőle a zsírt. Szűrőlapáttal kivesszük, és félretesszük.
  5. A hagymát megpucoljuk és felkarikázzuk.
  6. A burgonyát meghámozzuk, majd megmossuk és legyaluljuk. Fontos, hogy ezután már ne áztassuk, mert így veszít a keményítő tartalmából, és nem fog besűrűsödni a szósz.
  7. Hőálló tálban elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: burgonya, hagyma, kolbász és a tetejére újból burgonya.
  8. Az egészet nyakon öntjük a tejszínes keverékkel, hogy teljesen ellepje.
  9. 125 fokra előmelegített sütőben 2 órán át sütjük, amíg a teteje el nem kezd barnulni.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 150 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 74379
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 19.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A hagyományos rakott krumpliban azt nem szeretem, hogy igen száraz a végeredmény és rengeteg tejföl kell hozzá, hogy tisztességesen csússzon. Ezzel a francia házasítással azonban visszaköszön a klasszikus íz, mégis szaftos a végeredmény. A hosszú sütési időnek hála pedig a krumpli szép lassan átfő, mégis megmarad a ropogós textúrája.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ez nekem nagyon tetszik elmentettem, kipróbálom:) Köszi

nenike

Szia! Lehet használni f?z?tejszínt is, vagy csak habtejszín jó?

Dávid

Kedves nenike! A két tejszín között csak a zsírtartalom a különbség. Tehát lehet használni a zsírszegényebb f?z?tejszínt is, de így azért már lesz az íze. ízHUSZÁR

Liesa

Kedves ízHUSZÁR, nekem csak a tálhoz lenne egy kérdésem. Ez ugye egy "békebeli" vájling (vagy vajling?), nem tudom pontosan hogy hívják. De a lényeg, hogy nekem van egy még a nagymamámtól, és a háztartásomban kincsnek számít. Elég ellenálló ahoz, hogy rakottkrumplit süssön benne az ember? Liebe Grüße, Liesa

Dávid

Kedves Liesa, Én már többször is készítettem benne, és az égvilágon semmi baja nem lett! :) ízHUSZÁR

fehérke37

Tojás egyáltalán nem kell hozzá?

Dávid

Nem, én nem tettem bele! ízHUSZÁR

Törölt felhasználó

Egyet nem értek, a kolbászból a zsírt mi a bánatért kell kisütni, attól lesz igazán jó íze a szaftnak.

Dávid

Én azért sütöm ki, mert úgy túl zsíros lesz a végeredmény és csak a tejszín tetején fog úszni. Az íze így is megmarad, s?t közben is süli fog még ki bel?le, csak lényegesen kevesebb! ízHUSZÁR

hajduzoltan

Sajnos a tejszínes keverék egyáltalán nem s?r?södött be 3 óra sütés után sem és úszik az egész.. :(

Dávid

Nem lehet, hogy a szeletelés után még vízbe tetted a burgonyát? Mert akkor kiázik bel?le a keményít?, ami s?r?sítené a szaftot. Mert teljesen szilárd nem lesz, kicsit leveses, de az úszni azért nem kellene. ízHUSZÁR

hajduzoltan

Nem áztattam, valószín?leg az volt a gond, hogy nem lisztes fajta krumplit használtam.

Dávid

Igen, ez a másik tippem. De remélem azért így is elfogy majd, mert az íze ugyanolyan finom! ;) ízHUSZÁR

Törölt felhasználó

Szia! Én is három órán át sütöttem 120 fokon, van precíz süt?h?mér?m is, és egyformán vékony szeletekre gyalultam a sárgahéjú burgonyát. Ennek ellenére nyers maradt. Sajnos csalódás lett ebben a formában ez az étel, pedig nagyon készültem rá. Azt hiszem, legközelebb 5-7 percig mégis el? fogom f?zni a szeleteket. Üdv.: audreyatic

Dávid

Kedves audreyatic, Nos, azóta újra elkészítettem - ezért is csak most válaszolok - és nálam nem volt gond. Úgyhogy agyaltam, hogy mi lehet a probléma, és szerintem nálam azért volt elég neki ennyi id?, mert én nem egy nagy adagban, hanem sok kicsi edényben sütöm, így valószín?leg hamarabb elkészül. Sajnálom, hogy csalódás lett, minden esetre kicsit módosítottam a sütési adatokon, hogy másoknál ez ne legyen gond! ízHUSZÁR

Tarsoly Karoly

Elkészitettem nagyon finom lett.Csak azt nem értem,hogy miért nem jó a légkeveréses sütés mikor az sokkal gazdaságosabb? üdv.Karesz.

Ollocska

Latom sokan nekifutottak de nem igazan akart sikerulni. Anyosomat lepnem meg vele kovetkezo hetvegen. Megis milyen krumplit vegyek, hogy ne legyen tok nagy csalodas ez a klasszikus finom etel? (szinu, meretu etc.) Biztos vagy benne h ne fozzem elo a krumplikat? Esetleg lehet a szoszba elozetesen egy kaveskanal kemenyitot szorni, plusz nekem hianyzik a tejfol is, mi lenne, ha tennek a retegek koze azt is?

Ollocska

Elkeszitettem, de igazabol talan nem is pontosan ezt a receptet.... De az alap ötletet, hogy tejszinnel süssük ki, ezt csinaltam. Nagyon finom! Eletem legjobb akott krumplija. Mondhatnam, hogy a rakott krumpli, ahogy mindig elkepzeltem, hogy lennie kellene. A kolbasz kisütött zsirjat a tejszinhez kevertem, es öntöztem ezekkel a retegzes közben. Gondolkodtam rajta, hogy tegyek-e bele egy picike etkezesi kemenyitöt, de vegül nem tettem. Egyaltalan nem hagytam ki a telfölt, söt. Nemetorszagban elek, es egy schmand nevü kevesbe leveses es egy saure sahne nevü eleg hig dolgot keverek, a vegeredmenyem igy egeszen tejfölös, de higabb. A krumplikarikakat valoban nem szabad mosogatni. En besoztam öket, ettöl levet eresztett... nem tudom ennek vegül volt e jelentösege. Fedeles jenaiban sütöttem egy orat lefedve, es meg igy is tökjol megpriult... A fedeles sütes mindenfelekeppen jo ötlet az nyers krumplinak. Lefoliazva sajnos sosem lesz ugyanaz. Ugy is probaltam korabban mar tejszinnel sütni a krumplit - ket ora hossza utan teljes volt a csalodas.... Szep vekonykara kell gyalulni a krumplit. Az fontos nagyon. Valoszinuleg az 1 doboz tejszin önmagaban nem lett volna eleg lé ahhoz, hogy megföljön. Mindenfelekeppen kellett hozza az a levesesseg, ami a "tejföl"ömben volt. 200 fokon, legkeveresen csinaltam.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek