Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szaftos rakott burgonya

Szaftos rakott burgonya
Szaftos rakott burgonya
170 perc / előkészület: 20 perc sütés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hagyományos rakott krumpliban azt nem szeretem, hogy igen száraz a végeredmény és rengeteg tejföl kell hozzá, hogy tisztességesen csússzon. Ezzel a francia házasítással azonban visszaköszön a klasszikus íz, mégis szaftos a végeredmény. A hosszú sütési időnek hála pedig a krumpli szép lassan átfő, mégis megmarad a ropogós textúrája.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy edényben összekeverjük a tejet a tejszínnel és hozzáadjuk a vajat.
  2. Belereszeljük a fokhagymát, és hozzáadjuk a fűszereket, és az egészet összeforraljuk.
  3. Ha már forr, akkor belereszeljük a sajtot, és addig főzzük tovább, amíg el nem olvad.
  4. A kolbászt felkarikázzuk, és száraz serpenyőben kisütjük belőle a zsírt. Szűrőlapáttal kivesszük, és félretesszük.
  5. A hagymát megpucoljuk és felkarikázzuk.
  6. A burgonyát meghámozzuk, majd megmossuk és legyaluljuk. Fontos, hogy ezután már ne áztassuk, mert így veszít a keményítő tartalmából, és nem fog besűrűsödni a szósz.
  7. Hőálló tálban elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: burgonya, hagyma, kolbász és a tetejére újból burgonya.
  8. Az egészet nyakon öntjük a tejszínes keverékkel, hogy teljesen ellepje.
  9. 125 fokra előmelegített sütőben 2 órán át sütjük, amíg a teteje el nem kezd barnulni.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 49 135
elküldve: 14
receptkönyvben: 799
elkészítve: 44/44
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

franciás rakott krumpli, rakott burgonya tojás nélkül

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ollocska
Ollocska / Ollocska Sat, 2016-03-05 20:03

Elkeszitettem, de igazabol talan nem is pontosan ezt a receptet....
De az alap ötletet, hogy tejszinnel süssük ki, ezt csinaltam. Nagyon finom! Eletem legjobb akott krumplija. Mondhatnam, hogy a rakott krumpli, ahogy mindig elkepzeltem, hogy lennie kellene.
A kolbasz kisütött zsirjat a tejszinhez kevertem, es öntöztem ezekkel a retegzes közben. Gondolkodtam rajta, hogy tegyek-e bele egy picike etkezesi kemenyitöt, de vegül nem tettem. Egyaltalan nem hagytam ki a telfölt, söt. Nemetorszagban elek, es egy schmand nevü kevesbe leveses es egy saure sahne nevü eleg hig dolgot keverek, a vegeredmenyem igy egeszen tejfölös, de higabb. A krumplikarikakat valoban nem szabad mosogatni. En besoztam öket, ettöl levet eresztett... nem tudom ennek vegül volt e jelentösege. Fedeles jenaiban sütöttem egy orat lefedve, es meg igy is tökjol megpriult... A fedeles sütes mindenfelekeppen jo ötlet az nyers krumplinak. Lefoliazva sajnos sosem lesz ugyanaz. Ugy is probaltam korabban mar tejszinnel sütni a krumplit - ket ora hossza utan teljes volt a csalodas.... Szep vekonykara kell gyalulni a krumplit. Az fontos nagyon. Valoszinuleg az 1 doboz tejszin önmagaban nem lett volna eleg lé ahhoz, hogy megföljön. Mindenfelekeppen kellett hozza az a levesesseg, ami a "tejföl"ömben volt. 200 fokon, legkeveresen csinaltam.

Ollocska
Ollocska / Ollocska Mon, 2015-09-28 13:20

Latom sokan nekifutottak de nem igazan akart sikerulni. Anyosomat lepnem meg vele kovetkezo hetvegen. Megis milyen krumplit vegyek, hogy ne legyen tok nagy csalodas ez a klasszikus finom etel? (szinu, meretu etc.) Biztos vagy benne h ne fozzem elo a krumplikat? Esetleg lehet a szoszba elozetesen egy kaveskanal kemenyitot szorni, plusz nekem hianyzik a tejfol is, mi lenne, ha tennek a retegek koze azt is?

Tarsoly Karoly
Tarsoly Karoly Fri, 2014-07-11 11:41

Elkészitettem nagyon finom lett.Csak azt nem értem,hogy miért nem jó a légkeveréses sütés mikor az sokkal gazdaságosabb? üdv.Karesz.

audreyatic
Adrie_ / audreyatic Fri, 2014-06-20 17:23

Szia! Én is három órán át sütöttem 120 fokon, van precíz sütőhőmérőm is, és egyformán vékony szeletekre gyalultam a sárgahéjú burgonyát. Ennek ellenére nyers maradt. Sajnos csalódás lett ebben a formában ez az étel, pedig nagyon készültem rá. Azt hiszem, legközelebb 5-7 percig mégis elő fogom főzni a szeleteket. Üdv.: audreyatic

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Mon, 2014-07-07 14:25

Kedves audreyatic,

Nos, azóta újra elkészítettem - ezért is csak most válaszolok - és nálam nem volt gond. Úgyhogy agyaltam, hogy mi lehet a probléma, és szerintem nálam azért volt elég neki ennyi idő, mert én nem egy nagy adagban, hanem sok kicsi edényben sütöm, így valószínűleg hamarabb elkészül. Sajnálom, hogy csalódás lett, minden esetre kicsit módosítottam a sütési adatokon, hogy másoknál ez ne legyen gond!

ízHUSZÁR

hajduzoltan
hajduzoltan Fri, 2014-05-23 23:27

Sajnos a tejszínes keverék egyáltalán nem sűrűsödött be 3 óra sütés után sem és úszik az egész.. :(

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Fri, 2014-05-23 23:50

Nem lehet, hogy a szeletelés után még vízbe tetted a burgonyát? Mert akkor kiázik belőle a keményítő, ami sűrűsítené a szaftot. Mert teljesen szilárd nem lesz, kicsit leveses, de az úszni azért nem kellene.

ízHUSZÁR

hajduzoltan
hajduzoltan Fri, 2014-05-23 23:58

Nem áztattam, valószínűleg az volt a gond, hogy nem lisztes fajta krumplit használtam.

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Sat, 2014-05-24 00:05

Igen, ez a másik tippem. De remélem azért így is elfogy majd, mert az íze ugyanolyan finom! ;)

ízHUSZÁR

pusznyusz
pusznyusz Wed, 2014-05-21 18:36

Egyet nem értek, a kolbászból a zsírt mi a bánatért kell kisütni, attól lesz igazán jó íze a szaftnak.

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Wed, 2014-05-21 18:37

Én azért sütöm ki, mert úgy túl zsíros lesz a végeredmény és csak a tejszín tetején fog úszni. Az íze így is megmarad, sőt közben is süli fog még ki belőle, csak lényegesen kevesebb!

ízHUSZÁR

Liesa
Liesa Wed, 2014-05-21 11:58

Kedves ízHUSZÁR,

nekem csak a tálhoz lenne egy kérdésem. Ez ugye egy "békebeli" vájling (vagy vajling?), nem tudom pontosan hogy hívják. De a lényeg, hogy nekem van egy még a nagymamámtól, és a háztartásomban kincsnek számít. Elég ellenálló ahoz, hogy rakottkrumplit süssön benne az ember?

Liebe Grüße,
Liesa

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Wed, 2014-05-21 18:35

Kedves Liesa,

Én már többször is készítettem benne, és az égvilágon semmi baja nem lett! :)

ízHUSZÁR

nenike
nenike Tue, 2014-05-20 17:03

Szia! Lehet használni főzőtejszínt is, vagy csak habtejszín jó?

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Tue, 2014-05-20 17:06

Kedves nenike!

A két tejszín között csak a zsírtartalom a különbség. Tehát lehet használni a zsírszegényebb főzőtejszínt is, de így azért már lesz az íze.

ízHUSZÁR

625
vaj 1 ek
habtejszín 3 dl
tej 5 dl
fokhagyma 3 gerezd
kakukkfű 3 szál
babérlevél 2 db
szerecsendió 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
parmezán sajt 5 dkg
kolbász 15 dkg
vöröshagyma 1 nagy db
burgonya 5 közepes db