r
Nosalty Logó

Édesburgonyás gratin Lizinka konyhájából

Lizinka_
Édesburgonyás gratin Lizinka konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

613
Kalória
23.7g
Fehérje
33g
Szénhidrát
43.2g
Zsír
203.4g
Víz
119.3g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
7.2g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 613 kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1226 kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 172 kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    43.2 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2019.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    730 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    518 mg
  • Nátrium
    686 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    203.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    821 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    354 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    5607 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 613 kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.4 g

Zsír

  • Összesen
    86.5 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4039.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    1460 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    1036 mg
  • Nátrium
    1372 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    66 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    406.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1642 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    708 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    11214 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 1226 kcal
  • 8% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    12 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    561.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    191 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1560 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 172 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyákat és az édesburgonyát tisztítás után vékonyan felkarikázzuk és külön-külön tányérra tesszük. A fokhagyma gerezdeket vékonyan felszeleteljük.
  2. Egy méretes tepsit, vagy hőálló üvegtálat körbekenünk egy ujjnyi vajjal. A tepsi aljára ide-oda fokhagyma szeletkéket rakunk. Erre rakosgatjuk az édesburgonyakarikák felét. Sózzuk, borsozzuk. Ráteszünk pár darab fokhagyma szeletet, vajdarabkákat. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  3. Erre rakjuk a burgonyakarikákat, amit szintén sózunk, borsozunk, fokhagyma és vaj darabokkal rakunk ki, majd megszórjuk reszelt sajttal.
  4. Erre tesszük a maradék édesburgonyakarikákat, amit sózunk, borsozunk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a tejszínt pici sóval, szerecsendióval és ráöntjük a burgonyák tetejére. Kezünkkel megütögetjük a forma alját, hogy az öntet egyenletesen elterüljön a burgonyakarikákon. Meghintjük bőven reszelt sajttal. Ide-oda vajdarabkákat teszünk.
  5. A tepsit befedjük alufóliával és előmelegített 180 C-os sütőbe tesszük. Kb. 35 perc múlva levesszük az alufóliát és visszatesszük a tepsit a sütőbe annyi időre, hogy a gratin teteje aranybarnára süljön. A sütőből kivéve langyosra hűtjük. Kockákra vágva kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...