r
Nosalty Logó

Szabolcsi almás máktorta vujutkától

vujutka
Szabolcsi almás máktorta vujutkától
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

Az almás töltelékhez

A vaníliakrémhez

704
Kalória
18g
Fehérje
91.9g
Szénhidrát
30.1g
Zsír
148.8g
Víz
169.4g
Koleszterin
10.4g
Élelmi rost
37.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A vaníliakrémhez

Összesen 704 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A vaníliakrémhez

Összesen 6334 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A vaníliakrémhez

Összesen 182 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1222.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    495 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    91.9 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    148.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    173 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    247 micro
Összesen 704 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    162.2 g

Zsír

  • Összesen
    270.7 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    73 g
  • Koleszterin
    1524 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11002.1 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    264 mg
  • Kálcium
    4457 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    1204 mg
  • Foszfor
    3938 mg
  • Nátrium
    1039 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    826.9 g
  • Cukor
    338 mg
  • Élelmi rost
    93 mg

Víz

  • Összesen
    1339.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1608 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    330 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    482 micro
  • Kolin:
    1095 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1561 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    484 micro
  • β-crypt
    129 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2223 micro
Összesen 6334 kcal
  • 6% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    38.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 182 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Először az almás tölteléket készítjük el. Egy serpenyőbe tesszük a megpucolt és lereszelt almákat, meghintjük a cukorral, citromlét facsarunk rá, megszórjuk őrölt fahéjjal, és közepes lángon -a vége felé figyelve, hogy ne ragadjon le-, addig pároljuk, amíg a levét elpárologtatja, ekkor beletesszük egy tálba és hagyjuk kihűlni. Ha szükséges, teszünk hozzá zabpelyhet, hogy ne legyen nagyon folyós.
  2. Elkészítjük a vaníliás krémet. Egy tálban a pudingport, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy kevés tejet csomómentesen elkeverünk. A maradék tejet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pudingos keveréket, amivel addig főzzük, amíg egy sűrű pudingot nem kapunk. Levesszünk a tűzről és vízfürdőben lehűtjük a krémet. Amikor kihűlt, összekeverjük a 4 dl felvert habtejszínnel. Hűtőben tovább dermeszthetjük a krémet.
  3. A tésztához a tojások fehérjét a cukorral keményre verjük, ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a 6 tojás sárgáját, a fahéjat, sót és a darált mákot, és a 2 ek almás töltelék. Végül belekeverjük a zabpelyhet és annyi lisztet, hogy ne legyen túl folyós.
  4. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. (Én egy kisebb tepsit -30*25 cm- használtam, ami azért jó, mert a lapokat nem kell vagdosni. De lehet nagyot is használni, aztán elfelezni a lapokat.)
  5. A tepsit sütőpapírral béleljük. A masszából 5 lapot kell kisütni a kis tepsiben (nekem a képen látható sütinél még nem sikerült, mert rosszul osztottam el a masszát), a lapok jó vékonyak legyenek, max 3-4 mm-esek. A sülés -mivel vékonyak a lapok- nem tart sokáig. Ha kisült a sütőpapírt le lehet húzni róla nem törik a tészta, és újra lehet hasznosítani. Így csináljuk a következő 4 lapnál is.
  6. A sütit a következőképpen állítjuk össze: egy tálcára alulra rakunk egy lapot, erre kenünk a vaníliás krémből, ne sajnáljuk. Majd ráfektetjük a következő lapot, a második réteg az almás töltelék legyen. A harmadik a vaníliás krém, a negyedik ismét almás töltelék legyen. A végén ráborítjuk az utolsó lapot, és szépen bekenjük a maradék töltelékkel a süti tetejét és oldalát is. A süti oldalát és akár a tetejét is megszórhatjuk darált mákkal, a tetejére tehetünk néhány szelet almát is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 50 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x25

Megkóstoltam én is az ország tortáját, majd mikor elolvastam a receptet, nagyon megijedtem, hogy ezt akkor hogy is kéne? A többi netes háziasított recepteket olvasva azt vettem észre, hogy vagy túlontúl elbagatellizálták, vagy még mindig olyan hozzávaló kellett, amit én nem tartok otthon. Így picit átgondoltam az előzőeket. Frissítés: Ha valaki inkább kihagyná a pudingport, akkor készítsen inkább sárga krémet. Itt a receptje: Sárga krém: 5 tojássárgája 5 púpozott evőkanál cukor (10 dkg) 3 púpozott evőkanál liszt (6 dkg) 6 dl tej vanília (vagy 1 rúd kikapart belseje, vagy 1 kiskanálnyi aroma, esetleg 1 zacskó vaníliás cukor). A tojások sárgáját a cukorral kifehéredésig kell keverni. Majd a lisztet is bele kell keverni. Ezalatt a tejet fel kell forralni, majd fokozatosan összekeverni a kettőt, a tűzről levéve. Majd tűzre visszatéve addig keverni, amíg annyira besűrűsödik, hogy a kanálon jól rajta maradjon. Ha elég sűrű, le kell venni a tűzről, és időnként megkeverve ki kell hűteni.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek