Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőben sült túrós-aszalt barackos fánk

Sütőben sült túrós-aszalt barackos fánk
Sütőben sült túrós-aszalt barackos fánk
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a fánkot, de nem szeretek olajban sütni. Így elkészítve viszont nemcsak finom, de egészséges ételt is kapunk. 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Elsősorban reggelire és desszertként ajánlom. A tölteléket sokféleképpen variálhatjuk, akár friss gyümölcs is kerülhet bele. Túró helyett persze lekvárral is megtölthetjük, sőt sós ételként is el tudnám képzelni egy-két változtatással.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tej felét felmelegítjük 1 ek cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk néhány perc alatt.
  2. Amíg az élesztő felfut, egy tálba beleöntjük a liszteket,  továbbá a maradék cukrot és a reszelt citromhéjat.
  3. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a lisztes egyveleghez, hozzáadunk egy kanálnyi olívaolajat is. Először fakanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat, majd kézzel összegyúrjuk, és hozzáadunk annyi natúr joghurtot, amennyi szükséges ahhoz, hogy egy finom, puha tésztát kapjunk.
  4. Ha a tészta összeállt, meleg helyen, letakarva kelesztjük 1 órán át. Mikörben a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Nincs más dolgunk, mint összekeverni a hozzávalókat. Az asztalt sárgabarack helyettesíthtő más aszalt gyümölccsel, de akár ki is hagyható.
  5. Amikor a tészta megkelt, egy tetszőleges sima felületet meglisztezünk.  A tésztát két részre osztjuk, majd ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és kiszaggatjuk egy nagyobb pogácsaszaggatóval. Még 10 percig hagyjuk kelni a korongokat. Mindeközben a sütőt előmelegítjük és egy tepsit kiolajozunk.
  6. Megtöltjük a fánkokat a következő módon: egy korongra teszünk egy kis tölteléket (ne túl sokat, mert akkor kifolyik), majd a tetejére teszünk egy másik korongot, összeillesztjük és összenyomkodjuk a széleket. Így összepárosítjuk a korongokat, és mehet is a sütőbe. Ha szeretnénk, lekenhetjük tojássárgájával a fánkok tetejét sütés előtt. Fontos, hogy néhány centi távolságot hagyjunk a fánkok között, hiszen még sütés közben is nőni fognak.
  7. A fánkokat forró sütőben 10-15 percig sütjük, majd ízlés szerint szórhatunk porcukrot a tetejére.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 321
elküldve: 0
receptkönyvben: 50
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

lordgomba

Mióta szakács: 2012.01.13.
20 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lordgomba
lordgomba / lordgomba Thu, 2012-03-01 18:57

Igen, a tésztájába kell egy tojássárgája, és a tetejét is meg lehet vele kenni. Örülök, hogy tetszik a recept, majd jelezz, hogy hogy sikerült :).

kiscsillag23
kiscsillag23 / kiscsillag23 Thu, 2012-03-01 16:07

a tésztájába kell az 1 tojássárgája? csak mert a hozzávalóknál fel van sorolva, de az elkészítésnél már nem említed meg. a tetejére pedig egy másik sárgája is kell amivel meg kell kenni, ugye? amúgy nagyon jó kis recept szerintem hamarosan megfogom csinálni. :))

568
tej 2.5 dl
élesztő 2.5 dkg
joghurt 3 ek
rétesliszt 15 dkg
graham-liszt 15 dkg
tojássárgája 1 db
cukor 5 dkg
0 ízlés szerint
citromhéj 1 ek
fahéj 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek
tehéntúró 25 dkg
joghurt 2 ek
tojássárgája 1 db
mazsola 0.5 marék
citromhéj 1 ek
aszalt sárgabarack 3 dkg
méz 1 ek