Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Striftopita

Striftopita
Striftopita
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy másik kedvenc sós pite, nagy variációs lehetőséggel. Lehet egyéni kis csigákat tekerni belőle, és a tölteléket is választhatjuk ízlés szerint (édes túrós, vagy fetás-spenótos vagy besameles-bolognese szószos). Elkészíthető egy hatalmas csigának is, ahol a köröket nem egymás mögé, hanem egymás után toldjuk össze. Ja, mi a striftopita? Csavart pite... míg elolvassátok a recijeimet, meg is tanultok görögül...::)) Készíthető nagyon vékony házi tésztával is, de mi szeretjük vékony, ropogós réteslappal.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Tízóraira, uzsonnára egy finom tea vagy kávé mellé, de egy tartalmasabb zöldségleves után második fogásnak is tökéletes, mi a téli sárgaborsóleves után ettük másodiknak, nagyon jól passzoltak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat elhabarjuk a tejszínnel, hozzáadjuk a sajtokat, apróra vágott mentát, sózzuk, borsozzuk, majd egy villával egyneművé keverjük, ez lesz a töltelék.
  2. Az első rétestésztát kissé megecseteljük olivaolajjal, és a rövidebb szélére 2-3 kanál tölteléket teszünk, feltekerjük, kissé betűrve a széleket, hogy ne folyjon ki a töltelék.
  3. A sütőt bemelegítjük, a tepsink alját kissé megkenjük olívaolajjal.
  4. Az első töltött réteslapunkat félbevágjuk, a tepsi közepére kör alakúra tekerjük, majd folytatjuk az ecsetelést, töltést, tekerést, egymás mögé töltött réteslap köröket illesztünk. Ez azt jelenti, hogy néha vágnunk kell a rudakat, hogy pontos legyen a kör, a vágatoknál egy kis réteslap csíkkal körbetekerjük a rudat, hogy ne látszódjon a vágat, és hogy ne jöjjön ki belőle a töltelék.
  5. A tetejét megkenhetjük egy kis tojássárgájával vagy tejjel vagy olajjal, de nem muszáj.
  6. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 747
elküldve: 25
receptkönyvben: 789
elkészítve: 13/31
Facebookon megjelent: 1

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: görög
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tejtermékből, maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csavart pite, görög csavart pite, sós csavart pite

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Jucus53
Jucus53 / Jucus53 Thu, 2013-10-03 18:14

Hát most teljesen magam alatt vagyok. 2008-ban voltunk dél-Krétán ott a szállodában adtak ilyent reggelihez, hát az valami mesés volt. Most, hogy erre véletlenül ráakadtam, a hétvégi sütés tuti. Megírom milyen lett.

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 Wed, 2013-08-14 20:24

Nah ezt is ki kell probalnom, olyan jo hogy itt vagy, sok sok finom görög recepttel (nah meg persze amugy is:), ilyet mar ettem egyebkent spenotos fetas verzioba mar vagy fel eve, de azota se kaptam receptet, de most MEGVAN :)) A fetas spenotos tölteleket hogy keszited?
Köszönöm a valaszt:) Üdv.: Edina

evaneo
Oli(E)va / evaneo Tue, 2013-08-27 20:41

Szia Edina, ne haragudj, hogy csal most valaszolok, a spenotos fetas tolteleket megnezheted a spenot pitemnel, spanakopita alatt van, azt hiszem. Azt is meg lehet csinalni reteslappal, a gyurt teszta helyett, nagyon finom, probald ki. Udv: Eva

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Fri, 2012-11-30 12:36

Szia! A 2 csomag réteslaphoz azon gondolkoztam, hogy mennyi túró kellene?! Fél kg elég, vagy kell 1 kg...? :) Ma elkészítem túrós töltelékkel. :) Üdv: Ági

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Fri, 2012-11-30 20:58

Kipróbálva! :) Gyakorlatilag rétes másképp elkészítve, de nagyon finom volt, így érdekes is. :) Köszi! Üdv: Ági

evaneo
Oli(E)va / evaneo Fri, 2012-11-30 21:59

Szia, Agi, koszi, hogy kiprobaltad, igen tulajdonkeppen ez a gorog retes...::)) Regebben, mikor a kolykok kisebbek voltak, a reteslap hosszabbik oldalat toltottem fetaval, kis csigakba sodorva, azt vittek a suliba tizoraira. Szep hetveget kivanok, Eva

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-11-21 21:03

Kedves Anci, nagyon szivesen, tulajdonkeppen kis retesek, szajiz szerinti toltelekkel korbe-korbe rakva, csak amikor szeletet vagunk, akkor nez ki ilyen szepen, a kolykok ugyis allandoan szetszednek mindent, ugy esznek, na ezt most ehetik "csovekre" bontva..:)) Imadtam a szilvagomboc tortadat. Kuld.. feny...post..::))) Udvozollek, Eva

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2012-11-22 13:44

Kedves evaneo !
Köszönöm a kedves szavaidat. Igazad van, a gyerekeknek is biztosan tetszik a sütid.
Én is próbára fogom tenni őket, csak még nem tudom pontosan mikor.
Nem soká elkészítem a tortát még egyszer és megy fény póstán a kóstoló, csak ne
felejtsd el kitárni az ablakot ! Üdvözöllek: Anci

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2012-11-22 18:31

Szia, Anci, a ketezer kilometeres ropules utan a szilvagombocok ernek be eloszor, ugye ? Az ablak meg mindig nyitva all, nalunk meg mindig 22-23 fok van. Varom a telet...Na, majd decemberben, januarban...Szep hosszu hetveget, Eva

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-11-23 20:42

Kedves Éva !
Én nem várom a telet, szeretem, de fázni meg kevésbé szeretek.
Neked is szép,pihenésben gazdag hétvégét kívánok és igen ! a gombócok érkeznek
először !Üdvözöllek: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-11-20 23:29

Hogy ez mennyire fantasztikus!!!!- köszönöm, nagyon finom is lehet, kész ünnepi finomság. :-o
Éva-Anyóca

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-11-21 18:50

Koszi, Eva-Anyoca, unnepekre el tudom kepzelni gyumolcsos-csokis toltelekkel...Udv, Eva

witch
witch / witch Tue, 2012-11-20 21:35

Hat eloszor is, leesett az allam. Utana csak annyit tudtam kinyogni:wow! :)
Retestesztabol ilyet varazsolni, ez igen!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-11-21 18:49

Helo, whitch...koszi, nalunk ilyet arulnak a peksegekben kicsiket, gondoltam megcsinalom otthon nagyban, it's a bit cheaper....Udv, Eva

witch
witch / witch Sun, 2012-11-25 21:25

Hi, Eva!
Here is not cheaper, but my daughter told me when
she was little: Mom, homemade taste much better. :)
witch

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-20 19:07

Gyönyörű és guszta és ide érzem az illatát! Gratulálok, csodaszépre készítetted. :)
Üdv: Fahéj

Föfi Kata
Föfi Kata Tue, 2012-11-20 17:45

Nagyon pazar! Szeretem a receptjeidet, ezt is elmentettem!
Szia: Kata

706
réteslap 2 csomag
tojás 3 db
főzőtejszín 2 dl
sajt 10 dkg
tehéntúró 25 dkg
feta sajt 25 dkg
menta 1 ek
olívaolaj 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint