r
Nosalty Logó

Tejfölös-császárszalonnás galette

Walaky
Tejfölös-császárszalonnás galette
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához:

A feltéthez:

830
Kalória
21.2g
Fehérje
53.9g
Szénhidrát
58.7g
Zsír
133.7g
Víz
169.1g
Koleszterin
2.4g
Élelmi rost
3.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához:

A feltéthez:

Összesen 830 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához:

A feltéthez:

Összesen 3310 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához:

A feltéthez:

Összesen 290 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    21.2 g

Zsír

  • Összesen
    58.7 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1191.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    85 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    232 mg
  • Nátrium
    802 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    53.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    133.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    296 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    281 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    171 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 830 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    84.7 g

Zsír

  • Összesen
    234.6 g
  • Telített zsírsav
    106 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    676 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4766.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    338 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    928 mg
  • Nátrium
    3207 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    215.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    534.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1185 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    72 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    335 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1122 micro
  • α-karotin
    101 micro
  • β-karotin
    685 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    424 micro
Összesen 3310 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    20.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    417.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    281 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    46.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    226 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 290 kcal

Elkészítés

A tésztához:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a tejfölbe öntjük a vizet és szórjuk a sót, összekavarjuk, a lisztes morzsalékhoz adva összegyúrjuk őket, gombóccá formáljuk, folpack fóliába csomagoljuk, 20 percre hűsöltetjük a hűtőben. Addig előkészítjük a további hozzávalókat, darabolunk, szeletelünk, a tejfölt összekavarjuk a belenyomott fokhagymával, beleszórt sóval.
  2. Ebből 4 db 20 cm átmérőjű lepényke lesz. Egy darab sütőpapírra körberajzolunk egy kb. ekkora átmérőjű tányért, majd megfordítjuk a papírt, hogy ne a ceruzás felén nyújtsunk majd. Kivesszük a tésztát a hűtőből, s nagyjából 4 egyenlő részre vágjuk, mindegyikből 1 lepényke lesz.
  3. Két sütőpapírral bélelt tepsire lesz szükségünk, mert egybe nem fér, csak kettő lepényke. Innentől, minden lepénykével ugyanazt a műveletet végezzük a végéig. Egy rész tésztát kinyújtunk a megrajzolt kör alakjára, áthelyezzük a papíros tepsibe. Egy tepsibe kettőt teszünk. A lepényekre jó egy kanál fokhagymás tejfölt elkenünk, ne menjünk ki teljesen a széléig! Körben felhajtjuk a széleit kb. 2 cm vastagságban, közben össze is csippenthetjük a tésztát, attól lesz olyan "fodros"!
  4. Ezt követően megszórjuk reszelt sajttal, s tetszőlegesen rápakoljuk a feldarabolt feltétet egyenlően 4 felé osztva. Én: a tejfölre a reszelt sajt, a felcsíkozott főtt császárszalonna, lila hagyma, paradicsom, megszórva csipetnyi sóval, őrölt borssal. Mielőtt betesszük a sütőbe, akkor kenjük át a kissé felvert tojással a felhajtott széleit! Ezután 200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 10-15 perc alatt készre sütjük. Kb. 8 perc elteltével egy pillanatra kivesszük, megszórjuk kevés reszelt sajttal, s visszatesszük. Ha készre sült, kivesszük, hagyjuk a tepsiben pihenni......
  5. ......isteni már az illat is, mely elárasztja a konyhát! Most a következő, s egyben utolsó 2 tésztagombócból varázsolunk ugyanígy mennyei lepénykéket!
  6. Miután a másik kettő is kisült, mindkét tepsiben négy részre vágjuk a kis lepénykéket.
  7. A tepsiről egy tálra helyezzük át, majd jóízűen - egy finom tea kíséretében, például, de lehet más is - elfogyaszthatjuk. Finom, puha, szétomlik a szánkban, az íze pedig a mennyekbe repít! :) Négy adagnak írtam, mert elég, ha nem farkas éhes az ember! Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Mennyei lepényke, igen sokoldalúan variálható....csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek....persze, olykor az is, mit találunk a hűtőben....nem macerás, egyszerű az elkészítése, csinos is :).....a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk, akár ebédre is.....csak úgy olvad a szánkban, s árad szét az isteni ízkavalkád......vendégvárónak, bulikra, összejövetelekre kiváló.....ha kipróbálod, függőséget okozhat :).....azért próbáld ki bátran :)......

További receptek

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Lakos Benedek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...