Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenóttal töltött börek yufka tésztával készítve

Spenóttal töltött börek yufka tésztával készítve
Spenóttal töltött börek yufka tésztával készítve
85 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megint egy olyan étel, aminek szinte nem lehet abbahagyni az evését. Kívül ropogós, belül, az élesztő hatására, puha a tészta, nem szárad ki. Na, és a magok a tetején. Kicsit csípős, fűszeres ízvilága van a tölteléknek. Szerintem nem kell tovább részleteznem, milyen ízélményeket élünk át, miközben étkezünk.

Egy török receptoldalon fedeztem föl ezt a receptet. A tölteléket már kicsit fűszeresebb ízre átformáltam, de azért az eredeti recepthez is hű maradtam.

hozzávalók / 4 adag

Yufka tészta

Spenótos töltelék

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Yufka tészta

  1. A szárított élesztőt, cukrot a meleg vízhez adjuk, kicsit megkeverjük.
  2. Adjuk hozzá a fennmaradó hozzávalókat, és gyúrjuk jól össze, hogy rugalmas legyen a tészta.
  3. Egy konyharuhával takarjuk le a tésztát, és hagyjuk pihenni 30 percig. Vékonyan, ecset segítségével kenjük le olajjal.
  4. Addig elkészítjük a tölteléket.

Spenótos töltelék és összeállítás

  1. Apró kockára vágjuk föl a hagymát és a fokhagymát, majd pár percig süssük őket napraforgó olajban.
  2. Adjuk hozzá a spenótot, és addig keverjük, amíg össze nem esik. (Fagyasztott spenót esetében főzzük el a folyadékot.)
  3. Fűszerezzük a tölteléket sóval, borssal és chilivel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. Rámorzsoljuk a feta sajtot. Sózásnál vegyük figyelembe, hogy a sajt is tartalmaz sót.
  5. Osszuk a tésztát 8 részre, és formáljunk golyókat. Kb. 30 percig pihentessük. (Tipp: Kicsi konyha esetében 16 darab golyót formázzunk, mert nem igényel nagy helyet a tészta kinyújtása.)
  6. Mindegyik golyót sodrófával nagyobb kör alakra kinyújtjuk. Vékonyan megkenjük napraforgó olajjal, és tovább nyújtjuk.
  7. Nagyon hasonló a tésztája, mint a rétesnek, így kézzel is jól ki lehet húzogatni. Annyira, hogy szinte már átlátni rajta.
  8. Majd középen kettévágjuk. Az elvágott szélét végigrakjuk a töltelékkel, és föltekerjük. Majd egy csiga formát alkottunk. Olajjal kikent formába helyezzük.
  9. A többi tésztát is így dolgozzuk föl, és folyamatosan a csiga köré tekerjük a tésztákat.
  10. A végén vékonyan megolajozzuk a tetejét, és még 2 evőkanál joghurt és kevés tej keverékével megkenjük.
  11. Megszórjuk szezámmaggal és fekete köménnyel.
  12. 200 fokon sütjük kb. 25-30 percig, ameddig a kívánt színt eléri.
  13. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 2 903
elküldve: 2
receptkönyvben: 24
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Éva házias konyhája

Mióta szakács: 2014.02.15.
136 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
konyha: török
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: burek
hasonló kategóriák: hamburger-buci, pita, briós, perec, kifli, bagel, zsemle, édes leveles, buci, croissant

egyéb elnevezések

spenótos burek

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

827
finomliszt 500 g
instant élesztő 0.5 kávéskanál
cukor 0.5 teáskanál
0.5 kávéskanál
víz 150 ml
tej 150 ml
napraforgó olaj 20 ml
napraforgó olaj 2 ek
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
spenót 1 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
chilipehely 0 ízlés szerint
feta sajt 250 g
napraforgó olaj 1 ek
joghurt 2 ek
tej 1 ek
szezámmag 2 ek
feketekömény 0 ízlés szerint