Nosalty Logó

Spenótos börek

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ZilkaZil
Spenótos börek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 938 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 2814 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 199 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    25.4 g

Zsír

  • Összesen
    49.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1763.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    427 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    382 mg
  • Nátrium
    734 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    206.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    752 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    718 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    332 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8104 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17667 micro
Összesen 938 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    76.2 g

Zsír

  • Összesen
    147.5 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    282 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5291.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    157 mg
  • Kálcium
    1280 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    470 mg
  • Foszfor
    1147 mg
  • Nátrium
    2202 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    297.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    618.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2256 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    123 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    2155 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    995 micro
  • Kolin:
    295 mg
  • Retinol - A vitamin:
    229 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24313 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53002 micro
Összesen 2814 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1709 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3725 micro
Összesen 199 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A megtisztított spenótot blansírozzuk, majd apróra vágjuk. Összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával, és állni hagyjuk.
  2. A tésztához tálba szitáljuk a lisztet és a többi száraz hozzávalót. Közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjük az olajjal, tojássalelkevert tejet. Lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk. 15 percig pihentetjük,majd 6 részre osztjuk.
  3. Vékony korongokká nyújtjuk, megkenjük a széleiket egy kevés olívaolajjal, majd elosztjuk a közepükön a tölteléket.
  4. Félbe hajtjuk őket, a széleiket jól lenyomkodjuk.
  5. Olívaolajjal kikenünk egy kb. 30×40 cm-es tepsit (legjobb egy réztál), és belesorakoztatjuk a börekeket. (Nem baj, ha itt-ott fedik egymást.) Megkenjük egy kevés olívaolajjal, majd a joghurttal, és megszórjuk szezámmaggal.
  6. Közepesen meleg sütőben kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük.
  7. Tálaláskor borsos joghurtot adunk mellé.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x40
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 8771
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 17.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

ZilkaZil 127 recept

Igazi török házi recept, ami eddig még nem sikerült úgy soha, ahogy az eredeti, de ahhoz még több évtizednyi gyakorlás kell! :) Ugyanezt a tésztát gyakran töltik pirított darált húsos akármikkel, gombával, túróval, vagy káposztával. 

Hozzászólások

Torma

Guszta a kép, a recept és a leírás! Üdv, Torma :)

ZilkaZil

Ez el?tt még soha nem készítettem tésztát olajjal, úgyhogy kicsit féltem t?le. De a végeredmény szuper lett, nagyon finom omlós/ropogós tésztát kaptam. Azóta többször is próbálkoztam a vajat olívaolajjal helyettesíteni, és mindig jól viselkedett :)

Torma

Koszi ezt a jo kis infot Zilka! En mindig ingadoztam ebben...jo a konyhai praktikakat megbeszelni! Finom a vaj, de egeszsegesebb az olaj! Ne haragudj, az ekezetes iras 2 szer olyan hosszu ideig tart nekem, es most rohanok...Kellemes hetet, Torma :)

ZilkaZil

Megértem, az én gépemen sem volt sokáig :) Én egyébként nem azért használok olajat, mert egészségesebb, hanem mert egész más lesz a tészta. (a vajból annyi zsír belém fér...) Egy török barátom anyukájától tanultam, náluk ez egy nagyon gyakori eljárás.

Torma

Feltetlen kiprobalom, mert imadom a spenotot! Te sem MO-on laksz?

ZilkaZil

De, de volt amikor nem. Ill. volt egy laptopom from the US, amin amúgy be lehet állítani a magyar karakterkiosztást, és lehet váltogatni, csak meg kell szokni, ha nem tudsz vakon írni :)

Éva-Anyóca

Micsoda guszta finomság, és spenótos és laktató...:-) Köszönöm a receptet. Éva-Anyóca

ZilkaZil

Remélem ízleni fog, ha kipróbálod, akár más töltelékkel. Amikor el?ször ettem ilyet egy barátomnál, mángold volt benne, de azt itt nagyon ritkán lehet kapni, így f?leg spenóttal készítem, ami viszont náluk ritkább. :)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy mítosz dőlt meg – nem a stressz okozza a...

Ha éppen rossz időszakon mész keresztül, vagy valamiért nagyon stresszes vagy, te is a nasik után nyúlsz? Ha eddig úgy érezted, hogy ilyenkor lehet, hiszen mindenki így csinálja, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint sem a nassolásért, sem a túlevésért nem a stressz hatására a szervezetünkben lejátszódó folyamatok a felelősek.