Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos börek

Spenótos börek
Spenótos börek
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi török házi recept, ami eddig még nem sikerült úgy soha, ahogy az eredeti, de ahhoz még több évtizednyi gyakorlás kell! :)

Ugyanezt a tésztát gyakran töltik pirított darált húsos akármikkel, gombával, túróval, vagy káposztával. 

hozzávalók / 3 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított spenótot blansírozzuk, majd apróra vágjuk. Összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával, és állni hagyjuk.
  2. A tésztához tálba szitáljuk a lisztet és a többi száraz hozzávalót. Közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjük az olajjal, tojással elkevert tejet. Lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk. 15 percig pihentetjük, majd 6 részre osztjuk.
  3. Vékony korongokká nyújtjuk, megkenjük a széleiket egy kevés olívaolajjal, majd elosztjuk a közepükön a tölteléket.
  4. Félbe hajtjuk őket, a széleiket jól lenyomkodjuk. 
  5. Olívaolajjal kikenünk egy kb. 30×40 cm-es tepsit (legjobb egy réztál), és belesorakoztatjuk a börekeket. (Nem baj, ha itt-ott fedik egymást.) Megkenjük egy kevés olívaolajjal, majd a joghurttal, és megszórjuk szezámmaggal.
  6. Közepesen meleg sütőben kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük.
  7. Tálaláskor borsos joghurtot adunk mellé.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 696
elküldve: 5
receptkönyvben: 183
elkészítve: 10/14
Facebookon megjelent: -

szakács

ZilkaZil

Mióta szakács: 2013.01.21.
125 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
konyha: török
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: burek
hasonló kategóriák: perec, édes leveles, croissant, hamburger-buci, bagel, briós, zsemle, kifli, pita, buci

egyéb elnevezések

burek, parajos-fetás börek

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-02-18 20:33

Remélem ízleni fog, ha kipróbálod, akár más töltelékkel. Amikor először ettem ilyet egy barátomnál, mángold volt benne, de azt itt nagyon ritkán lehet kapni, így főleg spenóttal készítem, ami viszont náluk ritkább. :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sun, 2013-02-17 14:51

Ez előtt még soha nem készítettem tésztát olajjal, úgyhogy kicsit féltem tőle. De a végeredmény szuper lett, nagyon finom omlós/ropogós tésztát kaptam. Azóta többször is próbálkoztam a vajat olívaolajjal helyettesíteni, és mindig jól viselkedett :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-18 06:55

Koszi ezt a jo kis infot Zilka! En mindig ingadoztam ebben...jo a konyhai praktikakat megbeszelni! Finom a vaj, de egeszsegesebb az olaj! Ne haragudj, az ekezetes iras 2 szer olyan hosszu ideig tart nekem, es most rohanok...Kellemes hetet, Torma :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Mon, 2013-02-18 20:31

Megértem, az én gépemen sem volt sokáig :)
Én egyébként nem azért használok olajat, mert egészségesebb, hanem mert egész más lesz a tészta. (a vajból annyi zsír belém fér...) Egy török barátom anyukájától tanultam, náluk ez egy nagyon gyakori eljárás.

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-02-20 10:02

De, de volt amikor nem. Ill. volt egy laptopom from the US, amin amúgy be lehet állítani a magyar karakterkiosztást, és lehet váltogatni, csak meg kell szokni, ha nem tudsz vakon írni :)

938
finomliszt 35 dkg
tej 1 dl
olívaolaj 1 dl
tojás 1 db
szódabikarbóna 1 tk
0 ízlés szerint
spenót 60 dkg
feta sajt 10 dkg
fokhagyma 1 gerezd
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
olívaolaj 3 ek
joghurt 1 dl
szezámmag 2 teáskanál