Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spenótos-sajtos lepény

Spenótos-sajtos lepény
Spenótos-sajtos lepény
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt a spenótszezon, már túl vagyunk a sokadik főzeléken, párolt spenóton, spenótos "miegymáson" és még mindig nem untuk meg. Frissen az igazi, így most újabb spenótos ételt készítettem. Olyannyira jól sikerült, hogy felkerült az állandó repertoárba. Popeye is hozzánk szeretne költözni. :-)

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Spenótszezonban ajánlom kipróbálni. A húsvét előtti böjti étrendbe is belefér. Mivel hidegen is tálalható, akár hidegtálakhoz is felszolgálható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A leveles tésztát hagyjuk felengedni.
  2. A spenótot megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és leszárítjuk, majd felaprítjuk.
  3. Vajon sóval és borssal pár perc alatt megpároljuk. Ha sok levet enged, leszűrjük, és kihűtjük.
  4. A megpárolt spenótot összekeverük a reszelt sajttal.
  5. Hozzáadjuk a túrót, a tojásokat, a zsemlemorzsát és az apróra vágott fokhagymát.
  6. A felengedett leveles tésztát két részre osztjuk.
  7. Egy tepsit kiöblítünk hideg vízzel, és a tészta egyik felét beletesszük úgy, hogy pereme is legyen.
  8. Elterítjük rajta a spenótos masszát.
  9. A tetejére rátesszük a tészta másik felét, és kissé rányomkodjuk.
  10. A "leeső" tésztamaradványokból esetleg mintákat vághatunk a tészta tetejére, ha van kedvünk hozzá.
  11. Lekenjük a tojássárgájával, és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.
  12. Kockára vágva tálaljuk. Melegen és hidegen is egyaránt finom.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 340
elküldve: 3
receptkönyvben: 310
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Gubigabi

Mióta szakács: 2010.04.14.
20 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

spenótos lepény Gruyére sajttal, spenótos leveles tészta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dorinaaa
dorinaaa Mon, 2017-05-29 15:05

Finom lett :) Végre egy nem tipikus felhasználása a spenótnak! Javasolnék tejfölt is belekeverni a masszába, nem rontja el :)

vm2011
vm2011 Sat, 2017-04-22 14:36

kedves Gubigabi!
nagyon jó a recept!köszönöm szépen:)))
mindjárt készítem az újabb adagot bébispenóttal....
üdv:brumi

macska11
Sylvia / macska11 Mon, 2016-05-09 15:13

Ma újra megcsináltam, sokadszorra, de nem utoljára!! Nagyon szeretjük, köszi a receptet!
Üdv Sylvia

fraise
fraise Tue, 2012-04-24 12:39

Most tettem be a sütőbe, megküzdöttem azzal, hogy a leveles tésztát a tepsibe igazgattam, annyi tészta pedig nem volt, hogy még peremet is tudjak neki adni. De a kép alapján sokkal többnek tűnik benne a töltelék. Stimmelnek az arányok? Vagy rossz formátumú leveles tésztával dolgoztam?

fraise
fraise Tue, 2012-04-24 14:52

Nagyon finom lett, de a tepsi széle és a tészta között van egy kis hézag :-)

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Tue, 2011-04-26 10:28

Kedves Tenger!
Köszönöm szépen az elismerő szavakat. Még van néhány spenótos receptem, ha elkészül mindenképpen megosztom.
Üdv. Gubigabi

tenger
tenger / tenger Mon, 2011-04-25 20:41

Ajaj, a spenót! :-)
Szerintem is megunhatatlan.
Gyönyörű a műved!
Elmentve. :-)

462
leveles tészta 40 dkg
spenót 1 kg
fokhagyma 4 gerezd
tojás 3 db
vaj 5 dkg
gruyére sajt 20 dkg
tehéntúró 25 dkg
zsemlemorzsa 5 dkg
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db