adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
50 dkg zöldspárga
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
30 g vaj
-
1 db fehér hagyma
-
1 teáskanál olasz fűszerkeverék
-
7.5 dl zöldség alaplé
-
40 g parmezán sajt
-
1 marék bazsalikom
-
100 g szárított paradicsom
684
Kalória
25.5g
Fehérje
69.3g
Szénhidrát
33.6g
Zsír
116.6g
Víz
67.3g
Koleszterin
7.3g
Élelmi rost
13.6g
Cukor
- 11% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
125g zöldspárga18 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
23g fehér hagyma8 kcal
-
0 kcal
-
63g tészta232 kcal
-
188g zöldség alaplé13 kcal
-
25g krémsajt63 kcal
-
10g parmezán sajt39 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
65 kcal
-
63g burrata156 kcal
Összesen
684
kcal
- 11% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
500g zöldspárga70 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
90g fehér hagyma33 kcal
-
0 kcal
-
250g tészta928 kcal
-
750g zöldség alaplé53 kcal
-
100g krémsajt250 kcal
-
40g parmezán sajt157 kcal
-
12g bazsalikom3 kcal
-
100g szárított paradicsom258 kcal
-
250g burrata625 kcal
Összesen
2733
kcal
- 11% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
23.4g zöldspárga3 kcal
-
0.7g olívaolaj7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
4.2g fehér hagyma2 kcal
-
0 kcal
-
11.7g tészta43 kcal
-
35.1g zöldség alaplé2 kcal
-
4.7g krémsajt12 kcal
-
1.9g parmezán sajt7 kcal
-
0.6g bazsalikom0 kcal
-
4.7g szárított paradicsom12 kcal
-
11.7g burrata29 kcal
Összesen
127
kcal
- 11% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.5 g
Zsír
-
Összesen 33.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1700.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 326 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 331 mg
-
Nátrium 885 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 69.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 116.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 63 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 217 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 637 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 11476 micro
-
Lut-zea 1158 micro
Összesen
684
kcal
- 11% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 102 g
Zsír
-
Összesen 134.2 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 269 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6803 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 1303 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 410 mg
-
Foszfor 1326 mg
-
Nátrium 3541 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 277.2 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 29 mg
Víz
-
Összesen 466.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 497 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 251 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 870 micro
-
Kolin: 217 mg
-
Retinol - A vitamin: 282 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 2547 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 45902 micro
-
Lut-zea 4630 micro
Összesen
2733
kcal
- 11% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 318.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 166 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 13 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 21.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 119 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2147 micro
-
Lut-zea 217 micro
Összesen
127
kcal
Elkészítés
- A spárgák fás, alsó részét letörjük, a szép zsenge szálakat pedig megmossuk, megszárítjuk, majd sütőpapíros tepsire tesszük. A végeket se dobjuk ki, remek alaplevet főzhetünk belőle.
- A spárgát meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk, majd alaposan átforgatjuk. 190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk picit pihenni, majd vágjuk le a spárgák tetejét.
- Amíg sül a spárga, kevés vajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. Fűszerezzük ízlés szerint és sózzuk-borsozzuk.
- Hozzáadjuk a kedvenc aprótésztánkat (mi most makarónit használtunk), átforgatjuk, majd felöntjük alaplével. Lefedve, időnként meg-megkeverve fogkeményre, azaz al dentére főzzük a tésztát, ez kb. 10-12 percet vesz igénybe, valamivel tovább tart így megpuhulnia, mint főzővízben.
- A pihentetett spárgák szárait ekkor késes aprítóba tesszük. Hozzáadjuk az Arla krémsajtot, a parmezánt és ízlés szerint bazsalikomot, majd az egészet nagyon krémesre, és amennyire lehet egyneműre turmixoljuk.
- A spárgás-krémsajtos szószt ezután az al dente tésztához öntjük és elkeverjük. Így főzzük további 2-3 percig, amíg a tészta tökéletesre puhul, ekkor hozzáforgatjuk a felaprított szárított paradicsomot és a spárgacsúcsokat (párat a tálaláshoz érdemes félretenni).
- A tésztát tálaljuk azon melegében, a tetejükre tetszés szerint helyezzünk burrátát és meglocsolhatjuk olívaolajjal is.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 5 p
- Főzés ideje: 25 p
- Sütés ideje: 20 p
Az idei spárgaszezon egyik kedvenc receptje lett nálunk ez a könnyed, ám álomkrémes spárgás tészta. A selymes krémességről jó adag krémsajt, míg az ízekről a frissen sütött spárga és a friss bazsalikom gondoskodnak, ráadásul az egész készen van háromnegyed óra alatt!