Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spaghetti al Ragú di Carne

Spaghetti al Ragú di Carne
Spaghetti al Ragú di Carne
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A story nem különösen bonyolult. Bolognai mód az olaszok szótárában nem létezik. A "Ragú di Carne" elnevezés takarja a húsos ragura való utalást, azonban ez húsfajtánként, illetve tartományonként változik. A vadhúsoktól a szárnyasokig, a sertéstől a marháig, paradicsomos vagy világos raguk számtalan verziója létezik Itáliában, az én receptem mindössze egy a sok közül, ami viszont biztos: ezt az összeállítást olaszok is főzik.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Ha füstös ízt szeretnénk belecsempészni a ragunkba, abban az esetben 20 dkg felkockázott kolozsvári szalonnát pirítsunk, majd azon kezdjük a sofritto készítését. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elsőként a tisztított sárgarépát, majd a szárzellert vágjuk apró (kb. 3 mm) kockákra. A vöröshagymát vágjuk finomra.
  2. Hevítsünk egy lábasban olívaolajat, majd kezdjük a zeller, illetőleg a sárgarépa pirításával a készítést. Ezeknek több idő kell, mint a hagymának ahhoz, hogy megpuhuljanak, ezért adjuk a hagymát csak később az alaphoz.
  3. Ha a sofritto (az olasz zöldségalap elnevezése) megpuhult, hozzáadhatjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá zúzott fokhagymát, majd pirítsuk le a húst, amíg a kiengedett leve el nem fő. Ekkor öntsük fel vörösborral, keverjük el, majd adjuk hozzá a paradicsomot és az alaplevet.
  4. Lassú tűzön főzzük, amíg a ragu besűrűsödik. Időnként keverjük meg, nehogy leégjen. Ekkor öntsük hozzá a tejet, forraljuk még néhány percig, közben keverjük és kóstoljuk, ha esetleg nem elég sós, pótoljuk. A tüzet zárjuk le az edény alatt.
  5. A spaghettit lobogó sós vízben főzzük fogkeményre (al dente), ami azt jelenti, hogy a tészta közepe kissé roppanós, amikor leszűrjük. Tálaláskor ne kövessük el azt a hibát, hogy összekeverjük a tésztát és a ragut, főleg ha többen fogyasztják egyszerre. Ahogy mondani szokás, "az nem elegáns", ehelyett tálaljuk külön a tésztát és a ragut is, és ki-ki szedjen a tányérjára kedve szerint. Kínáljunk mellé reszelt parmigiano reggiano vagy grana padano sajtot.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 2 702
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

bolognai, paradicsomszószos húsos ragu spagettival, paradicsomos húsos spagetti

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ELF eleven
ELF eleven Mon, 2019-07-01 16:48

Kár, hogy ezeket a szószokat az olaszok nem spagetti tésztával eszik. Sőt, attól is rosszul vannak ha a szószt a tészta tetejére kanalazzák... Ha igazán olaszosak akarunk lenni, keverjük össze, és válogassuk meg milyen szószhoz milyen tésztát használunk fel :) Maga a recept egyébként zsír.

salumeria
Kornél / salumeria Tue, 2019-07-02 10:02

Kedves eszterrbee,
nem gondolom, hogy helyes a megközelítésed. Igenis eszik spaghetti tésztával is ezeket a szószokat talján barátaink, hozzáteszem, hogy friss házilag készített tagliatelle, vagy pappardelle esetleg rigatoni tészta lenne az ideális. Ha pedig egyszer módod van ellátogatni egy olasz 'Osteriába, meg fogod látni, hogy igenis a tészta tetején van a szósz, és ki-ki a saját tányérján keveri el a tésztával. De ahhoz, hogy ezt az ember megtapasztalja, legalább egyszer ott kell lenni...

kemiandi
kemiandi Tue, 2016-12-27 19:53

Kedves Kornél!
Ez a recept mennyeinek tűnik. Ha itthon elkészítem, simán lefagyaszthatom? Egy táborozáshoz ezt vinném, mert egyik este én leszek a vacsora felelős. Köszönöm, hogy megosztottad az igazi olasz ragut.
Andrea

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2017-01-16 11:16

Kedves Andrea,
A ragut lefagyasztani elvileg lehetséges, de nyilvánvalóan sokat fog veszíteni az ízéből a fagyasztás okán. Hűtőben egyébként jónéhány napig eláll, érdemes inkább a táborozás előtt elkészíteni és hűtve tárolni felhasználásig. 3-4 napod van a készítéstől, addig bírja.
Üdv.: Kornél

794
darált marhahús 1 kg
sárgarépa 1 közepes db
halványító zeller 1 közepes szár
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
passzírozott paradicsom 7 dl
csirke alaplé 4.5 dl
tej 1 dl
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
spagetti tészta 1 kg
vörösbor 1 dl
olívaolaj 1 dl