Hozzávalók
-
50 dkg királyrák
-
6 gerezd fokhagyma
-
300 g főzőtejszín
-
50 dkg spagetti tészta
-
3 dkg vaj
-
2 ek olívaolaj
-
10 dkg parmezán sajt
-
1 kávéskanál só
-
2 csipet fehér bors
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
125g királyrák105 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
13g fehérbor10 kcal
-
75g főzőtejszín98 kcal
-
125g spagetti tészta464 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
8g bazsalikom2 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g királyrák420 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
300g főzőtejszín393 kcal
-
500g spagetti tészta1855 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
30g bazsalikom7 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
32.3g királyrák27 kcal
-
1.2g fokhagyma2 kcal
-
3.2g fehérbor3 kcal
-
19.4g főzőtejszín25 kcal
-
32.3g spagetti tészta120 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
6.5g parmezán sajt25 kcal
-
1.9g bazsalikom0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51 g
Zsír
-
Összesen 27.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3340.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 133 mg
-
Kálcium 484 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 769 mg
-
Nátrium 1782 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 99.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 201.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 204 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 361 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 181 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 281 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 447 micro
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 204.1 g
Zsír
-
Összesen 110.7 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 448 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13361 g
-
Cink 41 mg
-
Szelén 533 mg
-
Kálcium 1935 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 613 mg
-
Foszfor 3077 mg
-
Nátrium 7128 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 396.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 17 mg
Víz
-
Összesen 804.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 817 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 47 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 143 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 42 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1443 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 722 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1123 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1788 micro
- 13% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 863.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 199 mg
-
Nátrium 460 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 25.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 52 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
Elkészítés
- A tészta elkészítése: Csak jó minőségű spagettit használjunk, kár lenne a tésztával elrontani ezt a királyi fogást. A tészta kifőzéséhez a bő vizet már az előkészületek alatt feltehetjük forrni, így időt spórolunk meg. A tésztavizet sózzuk, teszünk bele olívaolajat is, bár ennek szükségességét vannak, akik vitatják. Miután a víz felforrt, a csomagoláson levő javaslatnak megfelelő ideig főzzük (figyelem: azalatt is fő már a tészta, míg a víz újra felforr!!!), közben időnként megkeverjük, nehogy összeragadjon. Célszerű a javasolt időtartam lejárta előtt a tészta puhulását többször ellenőrizni, hogy az éppen roppanós (al dente) legyen, a túlfőzött tészta menzai jellegével a legjobb mártás hatását is elrontja, az olaszok is kidobják! Az elkészült tésztát, miután leöntöttük róla a vizet, tartsuk melegen, de ne lefedve, mert összeragad. Kevés vajjal vagy olívaolajjal is elkeverhetjük ennek megakadályozására.
- A megtisztított friss vagy fagyasztott rákot tésztaszűrőben alaposan megmossuk, utóbbi esetén ezután legalább egy órát hagyjuk kiengedni. A fokhagyma gyakorlatilag minden mediterrán (és ázsiai) étel alapjául szolgál. Érdekessége, hogy gerezdekben vagy szeletekben inkább zöldségként, apróra vágva vagy áttörve inkább fűszerként funkcionál. Kevés olívaolaj és a vaj keverékén megfuttatjuk az átnyomott fokhagymát, majd hozzátesszük a rákot, és enyhén átpirítjuk. 1-2 percig bőven elegendő, mert a rák gyorsan megpuhul, majd viszonylag hamar összeesik. Hozzáöntjük a fehérbort, majd kb. 1 perc alatt gyorsan kiforraljuk belőle az alkoholt. Ezután felöntjük a tejszínnel (főzőtejszínt magam nem használok), felforraljuk, és ízlés szerint sóval, fehérborssal ízesítjük, és ekkor tesszük bele a bazsalikomot is. 1-2 percig folyamatos kavargatás mellett forraljuk, ha a szószt hígnak érezzük, reszelt sajttal sűríthetjük, utóbbi esetben alaposan szétmorzsolva, folyamatosan kevergetve tegyük bele a reszelt sajtot, nehogy összeálljon. Aki szereti a parmezánt, az is óvatosan használja, mert domináns ízével könnyen elnyomhatja az étel remek saját ízkompozícióját.
- Tálaláskor az elkészült rákot a szósszal együtt a tésztára vagy mellé halmozzuk, a sajtszeretők a kész ételt is „szórhatják”.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 p
- Főzés ideje: 10 p
A mediterrán konyha a világ (talán) legváltozatosabb ízvilágával jutalmazza hálás rajongóit. Ha döntenem kellene, milyen típusú ételeket szeretek a legjobban, igencsak el kellene gondolkodnom, hogy a déli-tengeri ízekkel szemben a keleti vagy a magyar konyha remekeire voksolnék. Így aztán általában maradok a fej-fej melletti döntetlennél, és aktuális hangulatomnak megfelelően főzök. Miért tartjuk egészségesnek a mediterrán ételeket, a felhasznált sok tészta ellenére? Mert rengeteg zöldséget fogyasztanak, az alapanyagok frissek, a felhasznált állati eredetű nyersanyagok nem zsírosak, és az ízesítéshez nagyon kevés só elég, a használt sokféle és illatos-zamatos zöldfűszernek köszönhetően. És –persze mértékkel- ételeikhez jó borokat kortyolnak, melynek egészségre gyakorolt jótékony hatásai egyre inkább bizonyítást nyernek. Most ajánlott receptem azért tartozik kedvenceim közé, mert akár egy fárasztó nap levezetéseként is gyorsan, 30-40 perc alatt elkészíthető, és az eredményt várva már az étellel való ténykedés is örömet jelent. A felhasznált rák nem tartozik a legolcsóbb alapanyagok közé, de elfogyasztása tényleg mennyei élményt jelent, ezért ünnepi alkalmak egyik fogásaként is megállja a helyét.