r
Nosalty Logó

Spagetti óriásrákkal tejszínes-bazsalikomos mártásban

NS
Spagetti óriásrákkal tejszínes-bazsalikomos mártásban
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

872
Kalória
51g
Fehérje
99.2g
Szénhidrát
27.7g
Zsír
201.1g
Víz
111.9g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
6.7g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 872 kcal
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3488 kcal
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 225 kcal
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3340.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    133 mg
  • Kálcium
    484 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    769 mg
  • Nátrium
    1782 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    99.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    201.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    361 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    181 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    281 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    447 micro
Összesen 872 kcal
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    204.1 g

Zsír

  • Összesen
    110.7 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    448 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13361 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    533 mg
  • Kálcium
    1935 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    613 mg
  • Foszfor
    3077 mg
  • Nátrium
    7128 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    396.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    804.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    817 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    47 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    143 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    42 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1443 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    722 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1123 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1788 micro
Összesen 3488 kcal
  • 13% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    863.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    460 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    52 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 225 kcal

Elkészítés

  1. A tészta elkészítése: Csak jó minőségű spagettit használjunk, kár lenne a tésztával elrontani ezt a királyi fogást. A tészta kifőzéséhez a bő vizet már az előkészületek alatt feltehetjük forrni, így időt spórolunk meg. A tésztavizet sózzuk, teszünk bele olívaolajat is, bár ennek szükségességét vannak, akik vitatják. Miután a víz felforrt, a csomagoláson levő javaslatnak megfelelő ideig főzzük (figyelem: azalatt is fő már a tészta, míg a víz újra felforr!!!), közben időnként megkeverjük, nehogy összeragadjon. Célszerű a javasolt időtartam lejárta előtt a tészta puhulását többször ellenőrizni, hogy az éppen roppanós (al dente) legyen, a túlfőzött tészta menzai jellegével a legjobb mártás hatását is elrontja, az olaszok is kidobják! Az elkészült tésztát, miután leöntöttük róla a vizet, tartsuk melegen, de ne lefedve, mert összeragad. Kevés vajjal vagy olívaolajjal is elkeverhetjük ennek megakadályozására.
  2. A megtisztított friss vagy fagyasztott rákot tésztaszűrőben alaposan megmossuk, utóbbi esetén ezután legalább egy órát hagyjuk kiengedni. A fokhagyma gyakorlatilag minden mediterrán (és ázsiai) étel alapjául szolgál. Érdekessége, hogy gerezdekben vagy szeletekben inkább zöldségként, apróra vágva vagy áttörve inkább fűszerként funkcionál. Kevés olívaolaj és a vaj keverékén megfuttatjuk az átnyomott fokhagymát, majd hozzátesszük a rákot, és enyhén átpirítjuk. 1-2 percig bőven elegendő, mert a rák gyorsan megpuhul, majd viszonylag hamar összeesik. Hozzáöntjük a fehérbort, majd kb. 1 perc alatt gyorsan kiforraljuk belőle az alkoholt. Ezután felöntjük a tejszínnel (főzőtejszínt magam nem használok), felforraljuk, és ízlés szerint sóval, fehérborssal ízesítjük, és ekkor tesszük bele a bazsalikomot is. 1-2 percig folyamatos kavargatás mellett forraljuk, ha a szószt hígnak érezzük, reszelt sajttal sűríthetjük, utóbbi esetben alaposan szétmorzsolva, folyamatosan kevergetve tegyük bele a reszelt sajtot, nehogy összeálljon. Aki szereti a parmezánt, az is óvatosan használja, mert domináns ízével könnyen elnyomhatja az étel remek saját ízkompozícióját.
  3. Tálaláskor az elkészült rákot a szósszal együtt a tésztára vagy mellé halmozzuk, a sajtszeretők a kész ételt is „szórhatják”.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 10 p

A mediterrán konyha a világ (talán) legváltozatosabb ízvilágával jutalmazza hálás rajongóit. Ha döntenem kellene, milyen típusú ételeket szeretek a legjobban, igencsak el kellene gondolkodnom, hogy a déli-tengeri ízekkel szemben a keleti vagy a magyar konyha remekeire voksolnék. Így aztán általában maradok a fej-fej melletti döntetlennél, és aktuális hangulatomnak megfelelően főzök. Miért tartjuk egészségesnek a mediterrán ételeket, a felhasznált sok tészta ellenére? Mert rengeteg zöldséget fogyasztanak, az alapanyagok frissek, a felhasznált állati eredetű nyersanyagok nem zsírosak, és az ízesítéshez nagyon kevés só elég, a használt sokféle és illatos-zamatos zöldfűszernek köszönhetően. És –persze mértékkel- ételeikhez jó borokat kortyolnak, melynek egészségre gyakorolt jótékony hatásai egyre inkább bizonyítást nyernek. Most ajánlott receptem azért tartozik kedvenceim közé, mert akár egy fárasztó nap levezetéseként is gyorsan, 30-40 perc alatt elkészíthető, és az eredményt várva már az étellel való ténykedés is örömet jelent. A felhasznált rák nem tartozik a legolcsóbb alapanyagok közé, de elfogyasztása tényleg mennyei élményt jelent, ezért ünnepi alkalmak egyik fogásaként is megállja a helyét.  

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek