Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás krumpligombóc sütőtökkrémmel

Sonkás krumpligombóc sütőtökkrémmel
Sonkás krumpligombóc sütőtökkrémmel
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta kívántam a krumpligombócot. Ez a nagyszerű és hihetetlenül egyszerű étel rengeteg féle módon elkészíthető. A nudli, a barátfüle és a szilvás gombóc alapja, de kopaszon, kockára vágva és olajon megpirítva, egy kis tejföl, sajt társaságában is gyors élvezet.

A sütőtök pedig adta magát. Amikor megvettem az idei ősz első darabját, leraktam a konyhakőre, hadd hozza meg az őszi hangulatot a lakásban. Nem sokáig maradt ott. A krumpligombócot színekben is csodálatosan feldobta.

hozzávalók / 3 adag

A krumpligombóchoz

A sütőtökkrémhez

ajánlat

Ha nem használtuk fel az összes krumpligombócot, hiszen ez csak frissen pirítva az igazi, akkor hűtőben 5 napig eláll, de le is fagyaszthatjuk kis adagokban, így bármikor elővehetjük.

Izgalmasabbá tehetjük a gombócot, ha kevés sült sütőtököt gyúrunk bele. A sütőben megsült tököt villával összenyomjuk, és a főtt krumplihoz adjuk, a többi művelet megegyezik. Egy kicsi talán több lisztre lesz szüksgünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, kockákra daraboljuk, és sós, forró vízben feltesszük főni.
  2. Amíg fő a krumplink, addig meghámozzuk és feldaraboljuk kockákra a sütőtököt. A mennyiség attól függ, hogy mennyi mártást szeretnénk. Az elkészült krémet ugyanis, kicsit higítva, ehetjük levesként. Ez esetben nyugodtan használhatunk egész sütőtököt is. Hámozzuk, karikákra szeljük a répát is.
  3. Felaprítjuk a hagymát, és kevés olívaolajon dinsztejük, majd hozzáadjuk a sütőtökkockákat és a répát. Forgatjuk, közben fonnyad, kevés levet ereszt, meg is sózzuk, hogy segítsük a folyamatot.
  4. Öt perc után felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a lábos tartalmát. Lefedjük egy fedővel, és hagyjuk puhulni a tököt.
  5. Idővel fűszerezzük, friss gyömbért reszelünk bele ízlés szerint, és egy kis szerencsendiót is adhatunk hozzá. Jól illik mindkettő a sütőtökhöz. 
  6. Ne felejtsük el a krumplinkat. Ha megfőtt, szűrjük le, és tegyük egy tálba, majd krumplinyomóval vagy villával nyomkodjuk szét.
  7. Ha kicsit kihűlt, üssünk egy pohárba tojást, és adjuk a krumplihoz. Mehet bele kevés só és egy marék liszt. Kezdjük el kézzel gyúrni. Ha belegyúrtuk a lisztet, és még nem állt egybe a tésztánk, akkor addig adagoljuk a lisztet és gyúrjuk bele, amíg szépen összeáll. Ne lisztezzük túl. Ha kicsit még ragadós is, már jó, gombócot könnyedén formálhatunk belőle, ha kicsit belisztezzük a tenyerünk.
  8. Felteszünk vizet forrni, és amikor már forr, akkor a gombócokat kifőzzük benne, végezzük több részletben. Akkor vannak kész, ha feljönnek a víz tetejére. Kicsit segítsünk rá, nehogy leragadjanak. 5-8 percre szükség lesz egy-egy adaghoz.
  9. Amíg hűlnek és száradnak a gombócaink, a leveshez a joghurtot hozzáadjuk. Vegyünk ki egy kis tálban egy-két merőkanál levest, és keverjük el benne a fél vagy egész pohár joghurtot (a sütőtök mennyiségétől függően). Öntsük bele a joghurtos szószt, a leves folyamatos kavarása mellett, majd egyet forr, és lekapcsolhatjuk a gázt.
  10. Ha kissé kihűlt, botmixerrel összeturmixoljuk.
  11. Egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítunk szálakra felvágott sonkát, amennyit éppen szeretnénk enni. Ehhez étvágyunktól függően krumpligombócot kockázunk, és összepirítjuk őket.
  12. A sonkás krumpligombócot tálra adagoljuk, és a sütőtökrémet mellé vagy rácsurgatva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 172
elküldve: 1
receptkönyvben: 65
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Hangya6

Mióta szakács: 2011.09.13.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

burgonyagombóc sütőtökös mártogatóval, sonkás pirított gombóc sütőtökösen

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-01 23:29

Köszönöm ezt a finom, laktató, nem komplikált guszta étel receptjét.
Na és a tippek, azok is jól jönnek, köszönöm.:-O
Éva-Anyóca

444
burgonya 50 dkg
tojás 1 db
1 tk
finomliszt 10 dkg
sonka 10 dkg
olívaolaj 1 ek
sütőtök 50 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
sárgarépa 1 közepes db
gyömbér 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
joghurt 150 g
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint