r
Nosalty Logó

Somlói galuska - majdnem az eredeti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Összesen 606 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Összesen 7291 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Összesen 235 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    602 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    257 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.1 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    175 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    266 micro
Összesen 606 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    160.8 g

Zsír

  • Összesen
    353.2 g
  • Telített zsírsav
    147 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    93 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    2944 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7224.4 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    1646 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    987 mg
  • Foszfor
    3082 mg
  • Nátrium
    1158 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    841.6 g
  • Cukor
    598 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    1150.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2124 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    624 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    568 micro
  • Kolin:
    2105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2090 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    368 micro
  • β-crypt
    73 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3189 micro
Összesen 7291 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 235 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Elkészítés

A sima piskótához

  1. A mazsolát rumba áztatjuk, a dió 2/3-át ledaráljuk, 1/3-át durvára vágjuk.
  2. Utána megsütjük a piskótákat, egyenként. A simához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipetnyi sóval, kézi habverő segítségével kemény habbá verjük. Ha kemény, belekeverjük a porcukrot, és pár percig dolgozunk rajta, amíg szép fényes nem lesz.
  3. Akkor hozzáadjuk a sárgáját (ha jól dolgoztunk, megáll a kemény habon) és azzal is eldolgozzuk.
  4. Ha kész, eltesszük a habverőt, és a tojásos hab tetejére szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a sütőport. Lukas közepű fakanállal elkeverjük, óvatosan, hogy a hab össze nem törjön.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Nem kell nagyon magasnak lennie, a lényeg, hogy nagyon könnyű legyen!
  6. Kivesszük a tepsiből, lehúzzuk a papírt róla, és rácson kihűtjük.
  7. Ugyanígy készítjük el a másik két piskótát is. A kakaóshoz a kakaót, a dióshoz a diót mindig a liszttel együtt keverjük a felvert tojásokhoz.
  8. Ha a piskóták készen vannak, elkészítjük a szirupot: a hozzávalókat összekeverjük, és kis lábosban pár perc alatt összeforraljuk. (Ha takarékosak szeretnénk lenni, a mazsolát már kicsavarhatjuk, és akkor azt a rumot használhatjuk az öntethez. ha kész, félretesszük hűlni.
  9. Elkészítjük a vaníliakrémet: a tejet felforraljuk egy-két körömnyi citromhéj darabkával, és a vaníliával, majd langyosra hűtjük.
  10. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a liszttel, és kézi habverővel habosra keverjük.
  11. A kihűlt tejet folyamatos keverés mellet a tojásos masszához öntjük, és kis lángon sűrűre főzzük. A zselatint egy fél deci majdnem forró (de még véletlenül sem forrásban lévő) vízben elkeverjük, és a krémhez adjuk. Hagyjuk, míg langyosra hűl.
  12. Mikor a krém langyosra hűlt, elkezdjük az összeállítást. Egy tálba tesszük az egyik piskótát (tetszőleges, hogy melyikkel kezdünk) és egy ecsetet a szirupba mártva jó alaposan átkenjük vele az egész piskótalapot. Nem szabad, hogy elázzon, de ha nem kenjük meg eléggé, száraz lesz.
  13. Ráöntjük a vaníliakrém felét, egyenletesre igazítjuk rajta, megszórjuk először darált, majd a durvára tört dióval, és a mazsolával.
  14. Rátesszük a második lapot, és ugyanezt elismételjük. A harmadik, utolsó lapot szintén lekenjük a sziruppal, majd elkenjük rajta a baracklekvárt, és megszórjuk kakaóval.
  15. 24 órára hűtőbe tesszük (és ez a legnehezebb rész.)
  16. Tálalás előtt megfőzzük a csokikrémet: a csokit összetörjük, rászórjuk a kakaót és a porcukrot, majd ráöntjük a vizet és a rumot, és összefőzzük. Ha valakinek túl sűrű lenne, kis vízzel hígítható.
  17. A tejszínt kemény habbá verjük, vagy habszifonba töltjük.
  18. A kész somlóit elővesszük a hűtőből, kanállal galuskákat szaggatunk belőle, desszertes tányérra halmozzuk, leöntjük csokival, és tejszínhabbal díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40x10
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 39
  • 7 napos nézettség: 329
  • Össznézettség: 285087
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 15.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hát kérem. Az van, hogy imádom a somlói galuskát. Minden egyes kis részét - a sziruppal kényeztetett puha piskótát, a lekvárdarabokat, a sűrű, édes vaníliakrémet, a titkon megbújó dió és mazsola darabokat, a meleg csokiöntetet, a fényes, fehér tejszínhabot. Ja, mert hogy ezek a somlói "alkotóelemei". Ahol valamelyik hiányzik, az is biztos finom, csak nem somlói. Az a szomorú tapasztalatom, hogy dacára annak, hogy két éve az ország kedvenc desszertje lett, manapság nehezebb az igazi somlóival összefutni, mint Bruce Willissel, és nem csak azért, mert ő most itt forgat. A cukrászdák, "magyaros" éttermek előszeretettel nevezik somlóinak az összetépkedett piskótát mű csokipudinggal és flakonos tejszínhabbal. Sokan meg sem próbálkoznak vele, mert "akkora macera". Az biza. Egy mikrós sütihez képest mindenképp. Úgyhogy most a somlói védelmében kijelentem (és vállalom is) hogy a somlói elkészítésének egyetlen igazán nehéz pontja van, mégpedig a 24 órás "összeérési idő". A többi csak kicsit időigényes. De ha valaki egyszer elkészíti az igazit - vagy majdnem igazit - és azt mondja, hogy nem ért meg két órát az életéből, attól személyesen kérek bocsánatot.  És hogy miért csak majdnem eredeti? Mert alkotójának családja nem adja ki az eredeti receptet - így csak nagyon közelíteni tudunk. A somló egyébként nem túl öreg darab, 1958-ban, a brüsszeli világkiállításra született, Szőcs Béla cukrászmester édes gyermekeként. És ha már valaki egy világkiállításra készül, kijár neki, hogy legalább egyszer szenteljünk két órát az elkészítésének. :)

Hozzászólások

margica

hát ez valóban nem egy mikrós süti, de gondolom az ízük is jó távol állnak egymástól amint össze szedem a receptbe valókat, elkészítem Dacota köszi a receptet

Dacota

Ja, és nagyon szívesen, remélem ízleni fog :)

margica

csak 1 kérdés, a süt?port nem a lisztbe kevered el?ször?

Dacota

Kedves Margica, Hozzá is keverheted, de mivel elenyész? mennyiség, és a piskóta sem lesz túl nagy, nem muszáj. :)

kispanda70

Kiváncsiságból néztem meg a receptedet, de igazából nem szeretem a somló galuskát. Viszont a hozzá íródott kommented mindenképp dicséretet érdemel, gyönyör?en szólsz e sokak által kedvelt és szeretett édességr?l. Elnézést, de ezt el kellett mondanom. :-)

Dacota

Kedves Kispanda, Örülök, hogy tetszik, annak ellenére, hogy nem vagy oda a somlóiért. De ha egyszer illusztris vendégeid érkeznek, próbáld meg elkészíteni - egy kanál, és nincs megállás :) Szép estét! Nóra

poirot

Somlói galuska - majdnem az erederti Egy r bet?vel több van, csak szólok.

Törölt felhasználó

Kedves Dacota Soha nem szerettem a somloit de most olvasván a receptedet értem, hogy miert olyan hires süti. Ezt feltétlenül kiprobálom. Alig várom, hogy alkalmam legyen vendégeknek sütni, mert gondolom ebböl keveset nem lehet csinálni. Nagyon köszönom, hogy feltetted a receptet. Olyan jo hely ez a NoSalty, annyit tanulok és okosodok itt, de meg feltenni valamit nem bátorkodtam. Üdvozlettel Jutka

Dacota

Kedves Jutka, Nagyon köszönöm a kedves sorokat. :) Igen, ebb?l nem érdemes keveset csinálni. Remélem, ha rászánod magad nagyon fog ízleni a vendégeidnk. :) Receptet pedig nyugodtan tölts fel, a f?zés az a m?faj, ahol holtig sem szégyen rontani! És mindig lehet tanulni valami újat, úgyhogy, várunk szeretettel! :) szép napot, Nóra

Föfi Kata

Szeretem a receptjeidet és kedvelem a stílusodat,ahogy a storyt jegyzed. Ez most különösen tetszik!

Dacota

Kedves Kata, nagyon köszönöm a kedves szavakat, és örülök, hogy tetszik :) Szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

De jó ez a recept, én is sorban csalódom, még a jobb cukrászdák kínálatában is. Nekem is az egyik kedvencem és maximálisan egyetértek abban, hogy megéri rászánni az id?t. Ja és ha lesz id?m természetesen el is készítem a Te recepted alapján. :)

Törölt felhasználó

Kedves Dakota! Örülök, hogy valaki végre értékelni tudja ezt a finom sütit és nem csak ráöntöget néhány bolti pudingot a piskótára. Én is így csinálom évek óta (gondolom azonos helyr?l szedtük a receptet) és mindenkinek nagyon ízlik. Kapásból 3 adagot szoktam készíteni, mert a munka ugyanannyi vele és olyankor csinálom, ha sok jelentkez? van rá.:)

Dacota

Kedves Akiteki, Én is örülök, hogy mások is "tisztelik" :).Én a 99-33 sorozatból néztem ki, és én is mindig így csinálom. És jó sokat. :) Szép estét, Nóra

Törölt felhasználó

Igen, én is. Nagyon szeretem azokat a könyveket.

evacili

Szia Nóra! Igazából szeletelve gondoltam. Ha kiveszem a h?t?böl, leveszem a tortaforma oldalát és leöntöm a csokikrémmel. Szeletelés után lehetne rátenni a tejszinhabot. Megpróbálom 24-es formába. Majd referálok. Üdv: Cili

evacili

Szerinted ezt tortának is meg lehetne csinálni? Mekkora tortasüt? kellene hozzá? Nagyon izgatott lettem t?le, szerintem egy szülinapi tortának csodás lenne!

Dacota

Szia Evacili, Hm, szerintem egy 22-es vagy 24-es, de én még nem csináltam tortaformában, úgyhogy nem tudom. Hogy szeretnéd? Tortaként szeletelni, vagy csak tortaformában készíteni, de szaggatni? Mert technikailag semmi akadályát nem látom, viszont szerintem nem lesz egy igazán dekoratív torta, szeletelve pedig még nem ettem, de az a tapasztalatom, hogy a legjobb ha kis darabokra van szaggatva, és mindenhol átjárja a csoki meg a tejszínhab. De nyugodtan próbáld meg, biztosan sikerülni fog. szép napot! Üdv, Nóra

evacili

Szia Nóra! Most látom, rossz helyen válaszoltam!

Törölt felhasználó

Én is így csinálom. tortát sütök,majdnem a fentiek szerint.Minden tortát 3 felé vágok,így tulajdonképpen 3 komplett somlóit lehet készíteni.Így szerintem tortának is meg lehet csinálni.Ha csak 1 torta kell,a többi lap remekül fagyasztható.Üdv.:Éva

Törölt felhasználó

Ez a tortás,fagyasztós ötlet nagyon szuper, ki fogom próbálni, jó, hogy beírtad!

Törölt felhasználó

Az én böngész?mben van a hiba, hogy csak a piskótához való hozzávalókat látom?

Dacota

Szia Krivan Igen, valószín?leg frissíteni kell a böngész?det, hogy le tudd görgetni a hozzávalókat! Szép napot! Üdv, Nóra

Törölt felhasználó

Szia Dacota! A leírásban annyira szépen írtál róla, hogy szerintem ez lehetne a somlói galuska himnusza:) Egyébként teljesen igazad van azt a 2 órát megérdemli az ember életéb?l! Köszi a receptet!

Dacota

Kedves Csilla, Köszönöm szépen a kedves szavakat, és örülök, hogy tetszik :) Szép napot! Üdv, Nóra

Lovasfej

Kedves Dacota! Nagy somlói rajongó apukámnak készítettem el a recepted tnapra. Az egész család odáig volt érte, azt mondták, most már ne is kísérletezzem más sütivel, mindig ilyet csináljak :) Azért rá kell kicsit pihennem, mert nekem kb 6 óra volt összerakni, de biztos azért tartott ilyen sokáig, mert nem vagyok túl gyakorlott, de így is megérte! Köszönet a pontos receptért és a szuper finom végeredményért!

Dacota

Kedves Lovasfej, Nagyon szívesen, és örülök, hogy ízlett Nektek :) Szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

Kedves Dakota! Egy kedves ismer?sömet szerettem volna meglepni a kedvenc sütijével, amely a somlói galuska. Mivel még soha nem készítettem, elkezdtem molyolni a receptek között. Nem kellett sokáig kutatni és megtaláltam a Tiédet. Ráment a fél szombatom, de megérte. A kedves ismer?s "isteninek" írta le a recepted alapján készített sütikét. Úgy gondolom ennél nagyobb dícséretet nem is zsebelhettem volna be egy somlói szakért?t?l! Mivel kb. csak a felét tudtam elvinni neki, a másik felét a húgomék kapták meg, akik szintén "égi" jelz?vel illették. Nagyon köszi! :o)

Dacota

Kedves Tündilke, Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett nektek. :) További szép estét! Üdvözlettel, Nóra

Hozzávalók

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?