Somlói galuska - majdnem az eredeti
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 14% Zsír
A sima piskótához
-
14g tojás17 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A kakaós piskótához
-
14g tojás17 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
1 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A diós piskótához
-
14g tojás17 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
3g dió16 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A sziruphoz
-
13g cukor48 kcal
-
21g víz0 kcal
-
8g rum19 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
A vaníliakrémhez
-
7g tojássárgája21 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
42g tej23 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g zselatin1 kcal
A "töltelékhez"
A csokoládé öntethez
A tejszínhabhoz
-
33g habtejszín97 kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 14% Zsír
A sima piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A kakaós piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
9 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A diós piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
30g dió196 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A sziruphoz
-
150g cukor581 kcal
-
250g víz0 kcal
-
100g rum231 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
A vaníliakrémhez
-
80g tojássárgája258 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
500g tej280 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
4g zselatin13 kcal
A "töltelékhez"
A csokoládé öntethez
A tejszínhabhoz
-
400g habtejszín1168 kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 14% Zsír
A sima piskótához
-
5.3g tojás7 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
1.5g finomliszt5 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A kakaós piskótához
-
5.3g tojás7 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
0.1g cukrozatlan kakaópor0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A diós piskótához
-
5.3g tojás7 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
1g dió6 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A sziruphoz
-
4.9g cukor19 kcal
-
8.1g víz0 kcal
-
3.2g rum7 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
A vaníliakrémhez
-
2.6g tojássárgája8 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
3.9g cukor15 kcal
-
16.2g tej9 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.1g zselatin0 kcal
A "töltelékhez"
-
3.9g dió25 kcal
-
1.6g sárgabaracklekvár4 kcal
-
2.6g mazsola8 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A csokoládé öntethez
-
4.9g csokoládé26 kcal
-
1.6g rum4 kcal
-
1.6g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
3.2g víz0 kcal
A tejszínhabhoz
-
12.9g habtejszín38 kcal
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 29.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 245 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 602 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 257 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.1 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 95.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 175 mg
-
Retinol - A vitamin: 174 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 266 micro
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 160.8 g
Zsír
-
Összesen 353.2 g
-
Telített zsírsav 147 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 93 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 89 g
-
Koleszterin 2944 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7224.4 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 268 mg
-
Kálcium 1646 mg
-
Vas 41 mg
-
Magnézium 987 mg
-
Foszfor 3082 mg
-
Nátrium 1158 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 841.6 g
-
Cukor 598 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 1150.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2124 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 624 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 568 micro
-
Kolin: 2105 mg
-
Retinol - A vitamin: 2090 micro
-
α-karotin 41 micro
-
β-karotin 368 micro
-
β-crypt 73 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3189 micro
- 6% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 11.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 95 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 233.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A sima piskótához
-
3 db tojás
-
3 csapott ek porcukor
-
3 evőkanál finomliszt
-
1 késhegynyi sütőpor
A kakaós piskótához
-
3 db tojás
-
3 csapott ek porcukor
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
-
1 késhegynyi sütőpor
A diós piskótához
-
3 db tojás
-
3 csapott ek porcukor
-
2 evőkanál finomliszt
-
1 késhegynyi sütőpor
A sziruphoz
A vaníliakrémhez
-
4 db tojássárgája
-
7.5 dkg finomliszt
-
12 dkg cukor
-
5 dl tej
-
1 citromból nyert citromhéj
-
2 teáskanál zselatin
A "töltelékhez"
-
12 dkg dió
-
5 dkg sárgabaracklekvár
-
8 dkg mazsola
A csokoládé öntethez
-
15 dkg csokoládé
-
0.5 dl rum
-
5 dkg cukrozatlan kakaópor
-
5 dkg cukor
-
1 dl víz
A tejszínhabhoz
-
4 dl habtejszín
Elkészítés
A sima piskótához
- A mazsolát rumba áztatjuk, a dió 2/3-át ledaráljuk, 1/3-át durvára vágjuk.
- Utána megsütjük a piskótákat, egyenként. A simához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipetnyi sóval, kézi habverő segítségével kemény habbá verjük. Ha kemény, belekeverjük a porcukrot, és pár percig dolgozunk rajta, amíg szép fényes nem lesz.
- Akkor hozzáadjuk a sárgáját (ha jól dolgoztunk, megáll a kemény habon) és azzal is eldolgozzuk.
- Ha kész, eltesszük a habverőt, és a tojásos hab tetejére szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a sütőport. Lukas közepű fakanállal elkeverjük, óvatosan, hogy a hab össze nem törjön.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Nem kell nagyon magasnak lennie, a lényeg, hogy nagyon könnyű legyen!
- Kivesszük a tepsiből, lehúzzuk a papírt róla, és rácson kihűtjük.
- Ugyanígy készítjük el a másik két piskótát is. A kakaóshoz a kakaót, a dióshoz a diót mindig a liszttel együtt keverjük a felvert tojásokhoz.
- Ha a piskóták készen vannak, elkészítjük a szirupot: a hozzávalókat összekeverjük, és kis lábosban pár perc alatt összeforraljuk. (Ha takarékosak szeretnénk lenni, a mazsolát már kicsavarhatjuk, és akkor azt a rumot használhatjuk az öntethez. ha kész, félretesszük hűlni.
- Elkészítjük a vaníliakrémet: a tejet felforraljuk egy-két körömnyi citromhéj darabkával, és a vaníliával, majd langyosra hűtjük.
- A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a liszttel, és kézi habverővel habosra keverjük.
- A kihűlt tejet folyamatos keverés mellet a tojásos masszához öntjük, és kis lángon sűrűre főzzük. A zselatint egy fél deci majdnem forró (de még véletlenül sem forrásban lévő) vízben elkeverjük, és a krémhez adjuk. Hagyjuk, míg langyosra hűl.
- Mikor a krém langyosra hűlt, elkezdjük az összeállítást. Egy tálba tesszük az egyik piskótát (tetszőleges, hogy melyikkel kezdünk) és egy ecsetet a szirupba mártva jó alaposan átkenjük vele az egész piskótalapot. Nem szabad, hogy elázzon, de ha nem kenjük meg eléggé, száraz lesz.
- Ráöntjük a vaníliakrém felét, egyenletesre igazítjuk rajta, megszórjuk először darált, majd a durvára tört dióval, és a mazsolával.
- Rátesszük a második lapot, és ugyanezt elismételjük. A harmadik, utolsó lapot szintén lekenjük a sziruppal, majd elkenjük rajta a baracklekvárt, és megszórjuk kakaóval.
- 24 órára hűtőbe tesszük (és ez a legnehezebb rész.)
- Tálalás előtt megfőzzük a csokikrémet: a csokit összetörjük, rászórjuk a kakaót és a porcukrot, majd ráöntjük a vizet és a rumot, és összefőzzük. Ha valakinek túl sűrű lenne, kis vízzel hígítható.
- A tejszínt kemény habbá verjük, vagy habszifonba töltjük.
- A kész somlóit elővesszük a hűtőből, kanállal galuskákat szaggatunk belőle, desszertes tányérra halmozzuk, leöntjük csokival, és tejszínhabbal díszítjük.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x40x10
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 7 alkalommal
- Receptkönyvben: 1231
- Tegnapi nézettség: 127
- 7 napos nézettség: 1106
- Össznézettség: 369809
- Feltöltés dátuma: 2012. május 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Hát kérem. Az van, hogy imádom a somlói galuskát. Minden egyes kis részét - a sziruppal kényeztetett puha piskótát, a lekvárdarabokat, a sűrű, édes vaníliakrémet, a titkon megbújó dió és mazsola darabokat, a meleg csokiöntetet, a fényes, fehér tejszínhabot. Ja, mert hogy ezek a somlói "alkotóelemei". Ahol valamelyik hiányzik, az is biztos finom, csak nem somlói. Az a szomorú tapasztalatom, hogy dacára annak, hogy két éve az ország kedvenc desszertje lett, manapság nehezebb az igazi somlóival összefutni, mint Bruce Willissel, és nem csak azért, mert ő most itt forgat. A cukrászdák, "magyaros" éttermek előszeretettel nevezik somlóinak az összetépkedett piskótát mű csokipudinggal és flakonos tejszínhabbal. Sokan meg sem próbálkoznak vele, mert "akkora macera". Az biza. Egy mikrós sütihez képest mindenképp. Úgyhogy most a somlói védelmében kijelentem (és vállalom is) hogy a somlói elkészítésének egyetlen igazán nehéz pontja van, mégpedig a 24 órás "összeérési idő". A többi csak kicsit időigényes. De ha valaki egyszer elkészíti az igazit - vagy majdnem igazit - és azt mondja, hogy nem ért meg két órát az életéből, attól személyesen kérek bocsánatot. És hogy miért csak majdnem eredeti? Mert alkotójának családja nem adja ki az eredeti receptet - így csak nagyon közelíteni tudunk. A somló egyébként nem túl öreg darab, 1958-ban, a brüsszeli világkiállításra született, Szőcs Béla cukrászmester édes gyermekeként. És ha már valaki egy világkiállításra készül, kijár neki, hogy legalább egyszer szenteljünk két órát az elkészítésének. :)