r
Nosalty Logó

Somlói galuska - majdnem az eredeti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Somlói galuska - majdnem az eredeti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Összesen 606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Összesen 7291 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Összesen 235 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    245 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    602 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    257 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.1 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    175 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    266 micro
Összesen 606 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    160.8 g

Zsír

  • Összesen
    353.2 g
  • Telített zsírsav
    147 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    93 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    2944 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7224.4 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    1646 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    987 mg
  • Foszfor
    3082 mg
  • Nátrium
    1158 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    841.6 g
  • Cukor
    598 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    1150.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2124 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    624 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    568 micro
  • Kolin:
    2105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2090 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    368 micro
  • β-crypt
    73 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3189 micro
Összesen 7291 kcal
  • 6% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    233.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 235 kcal

Hozzávalók

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Elkészítés

A sima piskótához

  1. A mazsolát rumba áztatjuk, a dió 2/3-át ledaráljuk, 1/3-át durvára vágjuk.
  2. Utána megsütjük a piskótákat, egyenként. A simához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipetnyi sóval, kézi habverő segítségével kemény habbá verjük. Ha kemény, belekeverjük a porcukrot, és pár percig dolgozunk rajta, amíg szép fényes nem lesz.
  3. Akkor hozzáadjuk a sárgáját (ha jól dolgoztunk, megáll a kemény habon) és azzal is eldolgozzuk.
  4. Ha kész, eltesszük a habverőt, és a tojásos hab tetejére szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a sütőport. Lukas közepű fakanállal elkeverjük, óvatosan, hogy a hab össze nem törjön.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Nem kell nagyon magasnak lennie, a lényeg, hogy nagyon könnyű legyen!
  6. Kivesszük a tepsiből, lehúzzuk a papírt róla, és rácson kihűtjük.
  7. Ugyanígy készítjük el a másik két piskótát is. A kakaóshoz a kakaót, a dióshoz a diót mindig a liszttel együtt keverjük a felvert tojásokhoz.
  8. Ha a piskóták készen vannak, elkészítjük a szirupot: a hozzávalókat összekeverjük, és kis lábosban pár perc alatt összeforraljuk. (Ha takarékosak szeretnénk lenni, a mazsolát már kicsavarhatjuk, és akkor azt a rumot használhatjuk az öntethez. ha kész, félretesszük hűlni.
  9. Elkészítjük a vaníliakrémet: a tejet felforraljuk egy-két körömnyi citromhéj darabkával, és a vaníliával, majd langyosra hűtjük.
  10. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a liszttel, és kézi habverővel habosra keverjük.
  11. A kihűlt tejet folyamatos keverés mellet a tojásos masszához öntjük, és kis lángon sűrűre főzzük. A zselatint egy fél deci majdnem forró (de még véletlenül sem forrásban lévő) vízben elkeverjük, és a krémhez adjuk. Hagyjuk, míg langyosra hűl.
  12. Mikor a krém langyosra hűlt, elkezdjük az összeállítást. Egy tálba tesszük az egyik piskótát (tetszőleges, hogy melyikkel kezdünk) és egy ecsetet a szirupba mártva jó alaposan átkenjük vele az egész piskótalapot. Nem szabad, hogy elázzon, de ha nem kenjük meg eléggé, száraz lesz.
  13. Ráöntjük a vaníliakrém felét, egyenletesre igazítjuk rajta, megszórjuk először darált, majd a durvára tört dióval, és a mazsolával.
  14. Rátesszük a második lapot, és ugyanezt elismételjük. A harmadik, utolsó lapot szintén lekenjük a sziruppal, majd elkenjük rajta a baracklekvárt, és megszórjuk kakaóval.
  15. 24 órára hűtőbe tesszük (és ez a legnehezebb rész.)
  16. Tálalás előtt megfőzzük a csokikrémet: a csokit összetörjük, rászórjuk a kakaót és a porcukrot, majd ráöntjük a vizet és a rumot, és összefőzzük. Ha valakinek túl sűrű lenne, kis vízzel hígítható.
  17. A tejszínt kemény habbá verjük, vagy habszifonba töltjük.
  18. A kész somlóit elővesszük a hűtőből, kanállal galuskákat szaggatunk belőle, desszertes tányérra halmozzuk, leöntjük csokival, és tejszínhabbal díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40x10
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1231
  • Tegnapi nézettség: 127
  • 7 napos nézettség: 1106
  • Össznézettség: 369809
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hát kérem. Az van, hogy imádom a somlói galuskát. Minden egyes kis részét - a sziruppal kényeztetett puha piskótát, a lekvárdarabokat, a sűrű, édes vaníliakrémet, a titkon megbújó dió és mazsola darabokat, a meleg csokiöntetet, a fényes, fehér tejszínhabot. Ja, mert hogy ezek a somlói "alkotóelemei". Ahol valamelyik hiányzik, az is biztos finom, csak nem somlói. Az a szomorú tapasztalatom, hogy dacára annak, hogy két éve az ország kedvenc desszertje lett, manapság nehezebb az igazi somlóival összefutni, mint Bruce Willissel, és nem csak azért, mert ő most itt forgat. A cukrászdák, "magyaros" éttermek előszeretettel nevezik somlóinak az összetépkedett piskótát mű csokipudinggal és flakonos tejszínhabbal. Sokan meg sem próbálkoznak vele, mert "akkora macera". Az biza. Egy mikrós sütihez képest mindenképp. Úgyhogy most a somlói védelmében kijelentem (és vállalom is) hogy a somlói elkészítésének egyetlen igazán nehéz pontja van, mégpedig a 24 órás "összeérési idő". A többi csak kicsit időigényes. De ha valaki egyszer elkészíti az igazit - vagy majdnem igazit - és azt mondja, hogy nem ért meg két órát az életéből, attól személyesen kérek bocsánatot.  És hogy miért csak majdnem eredeti? Mert alkotójának családja nem adja ki az eredeti receptet - így csak nagyon közelíteni tudunk. A somló egyébként nem túl öreg darab, 1958-ban, a brüsszeli világkiállításra született, Szőcs Béla cukrászmester édes gyermekeként. És ha már valaki egy világkiállításra készül, kijár neki, hogy legalább egyszer szenteljünk két órát az elkészítésének. :)

Hozzávalók

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...