Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Somlói galuska - majdnem az eredeti

Somlói galuska - majdnem az eredeti
Somlói galuska - majdnem az eredeti
110 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hát kérem. Az van, hogy imádom a somlói galuskát. Minden egyes kis részét - a sziruppal kényeztetett puha piskótát, a lekvárdarabokat, a sűrű, édes vaníliakrémet, a titkon megbújó dió és mazsola darabokat, a meleg csokiöntetet, a fényes, fehér tejszínhabot. Ja, mert hogy ezek a somlói "alkotóelemei". Ahol valamelyik hiányzik, az is biztos finom, csak nem somlói. Az a szomorú tapasztalatom, hogy dacára annak, hogy két éve az ország kedvenc desszertje lett, manapság nehezebb az igazi somlóival összefutni, mint Bruce Willissel, és nem csak azért, mert ő most itt forgat. A cukrászdák, "magyaros" éttermek előszeretettel nevezik somlóinak az összetépkedett piskótát mű csokipudinggal és flakonos tejszínhabbal. Sokan meg sem próbálkoznak vele, mert "akkora macera". Az biza. Egy mikrós sütihez képest mindenképp. Úgyhogy most a somlói védelmében kijelentem (és vállalom is) hogy a somlói elkészítésének egyetlen igazán nehéz pontja van, mégpedig a 24 órás "összeérési idő". A többi csak kicsit időigényes. De ha valaki egyszer elkészíti az igazit - vagy majdnem igazit - és azt mondja, hogy nem ért meg két órát az életéből, attól személyesen kérek bocsánatot. 

És hogy miért csak majdnem eredeti? Mert alkotójának családja nem adja ki az eredeti receptet - így csak nagyon közelíteni tudunk. A somló egyébként nem túl öreg darab, 1958-ban, a brüsszeli világkiállításra született, Szőcs Béla cukrászmester édes gyermekeként. És ha már valaki egy világkiállításra készül, kijár neki, hogy legalább egyszer szenteljünk két órát az elkészítésének. :)

hozzávalók / 12 adag

A sima piskótához

A kakaós piskótához

A diós piskótához

A sziruphoz

A vaníliakrémhez

A "töltelékhez"

A csokoládé öntethez

A tejszínhabhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát rumba áztatjuk, a dió 2/3-át ledaráljuk, 1/3-át durvára vágjuk.
  2. Utána megsütjük a piskótákat, egyenként. A simához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipetnyi sóval, kézi habverő segítségével kemény habbá verjük. Ha kemény, belekeverjük a porcukrot, és pár percig dolgozunk rajta, amíg szép fényes nem lesz.
  3. Akkor hozzáadjuk a sárgáját (ha jól dolgoztunk, megáll a kemény habon) és azzal is eldolgozzuk.
  4. Ha kész, eltesszük a habverőt, és a tojásos hab tetejére szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a sütőport. Lukas közepű fakanállal elkeverjük, óvatosan, hogy a hab össze nem törjön.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Nem kell nagyon magasnak lennie, a lényeg, hogy nagyon könnyű legyen!
  6. Kivesszük a tepsiből, lehúzzuk a papírt róla, és rácson kihűtjük.
  7. Ugyanígy készítjük el a másik két piskótát is. A kakaóshoz a kakaót, a dióshoz a diót mindig a liszttel együtt keverjük a felvert tojásokhoz.
  8. Ha a piskóták készen vannak, elkészítjük a szirupot:  a hozzávalókat összekeverjük, és kis lábosban pár perc alatt összeforraljuk. (Ha takarékosak szeretnénk lenni, a mazsolát már kicsavarhatjuk, és akkor azt a rumot használhatjuk az öntethez. ha kész, félretesszük hűlni.
  9. Elkészítjük a vaníliakrémet:  a tejet felforraljuk egy-két körömnyi citromhéj darabkával, és a vaníliával, majd langyosra hűtjük.

  10. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral és a liszttel, és kézi habverővel habosra keverjük.

  11. A kihűlt tejet folyamatos keverés mellet a tojásos masszához öntjük, és kis lángon sűrűre főzzük. A zselatint egy fél deci majdnem forró (de még véletlenül sem forrásban lévő) vízben elkeverjük, és a krémhez adjuk. Hagyjuk, míg langyosra hűl.

  12. Mikor a krém langyosra hűlt, elkezdjük az összeállítást. Egy tálba tesszük az egyik piskótát (tetszőleges, hogy melyikkel kezdünk) és egy ecsetet a szirupba mártva jó alaposan átkenjük vele az egész piskótalapot. Nem szabad, hogy elázzon, de ha nem kenjük meg eléggé, száraz lesz.

  13. Ráöntjük a vaníliakrém felét, egyenletesre igazítjuk rajta, megszórjuk először darált, majd a durvára tört dióval, és a mazsolával.

  14. Rátesszük a második lapot, és ugyanezt elismételjük. A harmadik, utolsó lapot szintén lekenjük a sziruppal, majd elkenjük rajta a baracklekvárt, és megszórjuk kakaóval.

  15. 24 órára hűtőbe tesszük (és ez a legnehezebb rész.)

  16. Tálalás előtt megfőzzük a csokikrémet: a csokit összetörjük, rászórjuk a kakaót és a porcukrot, majd ráöntjük a vizet és a rumot, és összefőzzük. Ha valakinek túl sűrű lenne, kis vízzel hígítható.

  17. A tejszínt kemény habbá verjük, vagy habszifonba töltjük.

  18. A kész somlóit elővesszük a hűtőből, kanállal galuskákat szaggatunk belőle, desszertes tányérra halmozzuk, leöntjük csokival, és tejszínhabbal díszítjük.

     

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40x10 cm
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 61
össznézettség: 185 814
elküldve: 95
receptkönyvben: 1 630
elkészítve: 58/90
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
530 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
mikor: vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vekka
Vekka Mon, 2017-06-19 09:01

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett.
24-es formában sütöttem, abban jó lett a piskóta vastagsága. Mivel torta lett belőle, így a krém éppenhogy elég lett. Az oldalára zselatin nélkül hagytam egy tálkányit és ahhoz habosított vajat kevertem, evvel vontam be, majd aprított dióval díszítettem.
Most már csak az a baj, hogy a francia vendégem kéri a receptet, amit így le kell fordítanom angolra :D

Cica1967
Cica1967 Sat, 2015-10-31 10:16

Remek, remek, remek! Koszonom! A csoki ontet nekem kicsit keves lett, ehhez a mennyiseghez, de hat ez izles kedese is. Mi szeretjuk ha jo sok csokiontet van rajta. :)

inf3rno
inf3rno / inf3rno Thu, 2014-04-03 11:34

Nagyon jó recept, pillanatok alatt elfogyott... Az egyedüli problémám az volt, hogy a piskóta 20-as formában túl magas lett, így kénytelen voltam mindegyiket ketté vágni, és két adagot csinálni. Olvastam, hogy másnál meg túl alacsony lett...

Szuette
eSZeM / Szuette Tue, 2014-01-28 11:49

Kedves Dacota!
Elkészítettem, nagyon-nagyon finom lett. Ám csatlakozom ahhoz a kedves hozzászólóhoz, aki azt írta, hogy nagyon lapos lett a piskóta. Szerintem is. Legközelebb 4-4 tojásból fogom a piskótákat elkészíteni. Főzött krém helyett sárgakrémet (ez is főzött) készítettem, amit a cukrászok a krémesbe használnak illetve ezt teszik a somlóiba is. 6 tisztességes adag jött ki a megadott mennyiségből. Köszönöm a receptet.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2014-01-28 17:29

Kedves Szuzett,
Nagyon örülök, hogy ízlett! :) Igen, a piskóta valóban extra lapos, de nekem pont az tetszik benne, hogy így a krémnek és a szirupnak van ideje átjárni őket. :)
További szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

Connie Corleone
Connie Corleone Sun, 2013-12-22 12:35

NYáron megcsináltam, most nekiállok mégegyszer! Hihetetlenül finom, tényleg igazi somlói élmény! Annyi vackot lehet mostanában somlói néven enni, ez a recept igazi felüdülés! Kicsit időigényes, de így karácsony előtt úgyis nonstop konyhában sürgésforgás van :) Boldog Karácsonyt!

AnaCryson
Sylvi / AnaCryson Sun, 2013-09-22 10:06

Kedves Dacota!

Anyukámnak szeretném megcsinálni születésnapjára, így erősen gondolkodom rajta, hogy tortaformában süssem, és állítsam össze. Tudsz segíteni, hogy mekkora forma kellhet hozzá?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2013-09-23 05:27

Szia AnaCryson,

Mivel ez egy bazi nagy adag, és tényleg 12 főre van, a 32-es méretű tortaformánál kisebb tuti nem elég. Ha van 34-es, még az is biztosan jó. :9
Jó sütögetést!
Üdv,
Nóra

AnaCryson
Sylvi / AnaCryson Sun, 2013-10-06 15:34

Szia! Végül sima tepsiben sütöttem meg, de nagyon vékony lett, a lapok alig fél centisek lettek, és szerintem legközelebb a krémből is többet kell készíteni. Illetve azt tapasztaltam, hogy a szirup rengeteg, alig fél deci kellett a három laphoz.
Egyébként nagyon finom volt, és tuti, hogy csinálom még. :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2013-10-06 17:24

Szia!
A lapok direkt vékonyak - ha túl vastagok és nehezek lennének, kinyomnának a krémet maguk közül, és száraz lenne a süti. :) Örülök, hogy egyébként ízlett,
Szép napot!
Üdv,
Nóra

fkatica
fkatica Thu, 2013-08-15 14:37

Ma fogom elkészíteni, a holnapi szülinapomra, gond, ha nincs benne mazsola a fiam nem szereti, vanailíarúd helyett, mehet bele v.cukor és aroma, mert az van itthon.Ez nagy probléma, az ízhatás miatt? Én nem szeretem, de örülök, ha síkerült valami finomat készíteni.Köszi:

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2013-08-15 18:09

Szia Katica,
A mazsola nem probléma, kiskoromban én sem szerettem. :) Ha valaki nem szereti, az ízhatás miatt mindenképpen jobb, ha nincs benne. :)
Mehet bele vaníliás cukor és aroma, ha nem vagytok hozzászokva a vaníliarúd ízéhez, nem fog feltűnni. :) De ha elcsípsz egy boltot valahol még nyitva, érdemes kipróbálni igazi vanílilával...:)
Jó sütögetést, és boldog szülinapot az ünnepeltnek. :)
Üdv,
Nóra

bozso55
bozso55 Sat, 2013-08-10 16:13

Ez a recept úgy ahogy van tökéletes!Két napja készítettem el, valóban nehéz volt kivárni a 24 órát, de megérte. Családom nevében köszönöm a remek receptet!

macimama
macimama Wed, 2013-04-24 10:37

Szia! Érdeklődnék, hogy a zselatin feltétlenül szükséges a vaníliakrémhez? Nem lehetne egy picivel több liszttel helyettesíteni? Nem kedvelem a zselatinos dolgokat. Előre is köszi.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2013-04-24 13:54

Kedves macimama,
Semmi sem kötelező :) Én a lisztes édes szószokat nem kedvelem, plusz a zselatin bevált, de ha gondolod, nyugodtan helyettesítsd :) Egyébként ne aggódj, nem az a kocsonyás, remegős zselé az eredmény :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Heidi1959
Heidi1959 Thu, 2013-01-10 00:23

Igen,ez nagyon hasonlít az én receptemre,mindenki imádja,nálam a krém másmilyen, de csak egy lényeges dolgot fűznék hozzá:tálaláskor először a tejszínhabot tesszük rá,és utána öntjük le a csokiöntettel!A szegedi Virág cukrászdában volt isteni a somlói,és ott is úgy tálalták!

Tündilke
Tündilke Wed, 2012-12-05 22:06

Kedves Dakota!
Egy kedves ismerősömet szerettem volna meglepni a kedvenc sütijével, amely a somlói galuska. Mivel még soha nem készítettem, elkezdtem molyolni a receptek között. Nem kellett sokáig kutatni és megtaláltam a Tiédet. Ráment a fél szombatom, de megérte. A kedves ismerős "isteninek" írta le a recepted alapján készített sütikét. Úgy gondolom ennél nagyobb dícséretet nem is zsebelhettem volna be egy somlói szakértőtől! Mivel kb. csak a felét tudtam elvinni neki, a másik felét a húgomék kapták meg, akik szintén "égi" jelzővel illették.
Nagyon köszi! :o)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2012-12-05 22:28

Kedves Tündilke,
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett nektek. :)
További szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Lovasfej
Lovasfej Mon, 2012-11-26 11:43

Kedves Dacota! Nagy somlói rajongó apukámnak készítettem el a recepted tnapra. Az egész család odáig volt érte, azt mondták, most már ne is kísérletezzem más sütivel, mindig ilyet csináljak :) Azért rá kell kicsit pihennem, mert nekem kb 6 óra volt összerakni, de biztos azért tartott ilyen sokáig, mert nem vagyok túl gyakorlott, de így is megérte!
Köszönet a pontos receptért és a szuper finom végeredményért!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-11-26 13:44

Kedves Lovasfej,
Nagyon szívesen, és örülök, hogy ízlett Nektek :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

levaicsilla
levaicsilla Fri, 2012-08-17 20:01

Szia Dacota!
A leírásban annyira szépen írtál róla, hogy szerintem ez lehetne a somlói galuska himnusza:) Egyébként teljesen igazad van azt a 2 órát megérdemli az ember életéből! Köszi a receptet!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-09-24 15:11

Kedves Csilla,
Köszönöm szépen a kedves szavakat, és örülök, hogy tetszik :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

krivan
krivan Fri, 2012-08-03 06:59

Az én böngészőmben van a hiba, hogy csak a piskótához való hozzávalókat látom?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2012-08-03 07:23

Szia Krivan
Igen, valószínűleg frissíteni kell a böngésződet, hogy le tudd görgetni a hozzávalókat!
Szép napot!
Üdv,
Nóra

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Tue, 2012-07-24 20:14

Én is így csinálom. tortát sütök,majdnem a fentiek szerint.Minden tortát 3 felé vágok,így tulajdonképpen 3 komplett somlóit lehet készíteni.Így szerintem tortának is meg lehet csinálni.Ha csak 1 torta kell,a többi lap remekül fagyasztható.Üdv.:Éva

kata1986
kata1986 Mon, 2012-09-24 13:09

Ez a tortás,fagyasztós ötlet nagyon szuper, ki fogom próbálni, jó, hogy beírtad!

evacili
evacili Sat, 2012-07-21 08:33

Szerinted ezt tortának is meg lehetne csinálni? Mekkora tortasütő kellene hozzá? Nagyon izgatott lettem tőle, szerintem egy szülinapi tortának csodás lenne!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2012-07-22 09:29

Szia Evacili,

Hm, szerintem egy 22-es vagy 24-es, de én még nem csináltam tortaformában, úgyhogy nem tudom. Hogy szeretnéd? Tortaként szeletelni, vagy csak tortaformában készíteni, de szaggatni? Mert technikailag semmi akadályát nem látom, viszont szerintem nem lesz egy igazán dekoratív torta, szeletelve pedig még nem ettem, de az a tapasztalatom, hogy a legjobb ha kis darabokra van szaggatva, és mindenhol átjárja a csoki meg a tejszínhab.
De nyugodtan próbáld meg, biztosan sikerülni fog.
szép napot!
Üdv,
Nóra

Akiteki
Akiteki Tue, 2012-06-19 17:52

Kedves Dakota!
Örülök, hogy valaki végre értékelni tudja ezt a finom sütit és nem csak ráöntöget néhány bolti pudingot a piskótára.
Én is így csinálom évek óta (gondolom azonos helyről szedtük a receptet) és mindenkinek nagyon ízlik. Kapásból 3 adagot szoktam készíteni, mert a munka ugyanannyi vele és olyankor csinálom, ha sok jelentkező van rá.:)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-06-19 19:25

Kedves Akiteki,
Én is örülök, hogy mások is "tisztelik" :).Én a 99-33 sorozatból néztem ki, és én is mindig így csinálom. És jó sokat. :)
Szép estét,
Nóra

evacili
evacili Sun, 2012-07-22 18:21

Szia Nóra!
Igazából szeletelve gondoltam. Ha kiveszem a hűtőböl, leveszem a tortaforma oldalát és leöntöm a csokikrémmel. Szeletelés után lehetne rátenni a tejszinhabot. Megpróbálom 24-es formába. Majd referálok. Üdv: Cili

niksi
niksi Mon, 2012-05-21 14:14

De jó ez a recept, én is sorban csalódom, még a jobb cukrászdák kínálatában is.
Nekem is az egyik kedvencem és maximálisan egyetértek abban, hogy megéri rászánni az időt.
Ja és ha lesz időm természetesen el is készítem a Te recepted alapján. :)

Föfi Kata
Föfi Kata Wed, 2012-05-16 16:21

Szeretem a receptjeidet és kedvelem a stílusodat,ahogy a storyt jegyzed. Ez most különösen tetszik!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2012-05-18 16:43

Kedves Kata,
nagyon köszönöm a kedves szavakat, és örülök, hogy tetszik :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

cserti jutka
cserti jutka Wed, 2012-05-16 03:51

Kedves Dacota

Soha nem szerettem a somloit de most olvasván a receptedet értem, hogy miert olyan hires süti.
Ezt feltétlenül kiprobálom. Alig várom, hogy alkalmam legyen vendégeknek sütni, mert gondolom ebböl keveset nem lehet csinálni. Nagyon köszönom, hogy feltetted a receptet.
Olyan jo hely ez a NoSalty, annyit tanulok és okosodok itt, de meg feltenni valamit nem bátorkodtam.
Üdvozlettel
Jutka

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2012-05-16 10:58

Kedves Jutka,

Nagyon köszönöm a kedves sorokat. :) Igen, ebből nem érdemes keveset csinálni. Remélem, ha rászánod magad nagyon fog ízleni a vendégeidnk. :)
Receptet pedig nyugodtan tölts fel, a főzés az a műfaj, ahol holtig sem szégyen rontani! És mindig lehet tanulni valami újat, úgyhogy, várunk szeretettel! :)
szép napot,
Nóra

poirot
poirot Wed, 2012-05-16 00:19

Somlói galuska - majdnem az erederti

Egy r betűvel több van, csak szólok.

kispanda70
kispanda70 / kispanda70 Tue, 2012-05-15 21:11

Kiváncsiságból néztem meg a receptedet, de igazából nem szeretem a somló galuskát. Viszont a hozzá íródott kommented mindenképp dicséretet érdemel, gyönyörűen szólsz e sokak által kedvelt és szeretett édességről. Elnézést, de ezt el kellett mondanom. :-)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-05-15 21:44

Kedves Kispanda,
Örülök, hogy tetszik, annak ellenére, hogy nem vagy oda a somlóiért. De ha egyszer illusztris vendégeid érkeznek, próbáld meg elkészíteni - egy kanál, és nincs megállás :)
Szép estét!
Nóra

margica
margica Tue, 2012-05-15 19:54

csak 1 kérdés, a sütőport nem a lisztbe kevered először?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-05-15 21:08

Kedves Margica,
Hozzá is keverheted, de mivel elenyésző mennyiség, és a piskóta sem lesz túl nagy, nem muszáj. :)

margica
margica Tue, 2012-05-15 19:50

hát ez valóban nem egy mikrós süti, de gondolom az ízük is jó távol állnak egymástól
amint össze szedem a receptbe valókat, elkészítem
Dacota köszi a receptet

604
tojás 3 db
porcukor 3 csapott ek
finomliszt 3 evőkanál
sütőpor 1 késhegynyi
tojás 3 db
porcukor 3 csapott ek
finomliszt 2 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1 csapott ek
sütőpor 1 késhegynyi
tojás 3 db
porcukor 3 csapott ek
finomliszt 2 evőkanál
dió 3 dkg
sütőpor 1 késhegynyi
cukor 15 dkg
víz 2.5 dl
rum 1 dl
vanília 0.25 db
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
tojássárgája 4 db
finomliszt 7.5 dkg
cukor 12 dkg
tej 5 dl
vanília 0.5 db
citromhéj 1 citromból nyert
zselatin 2 teáskanál
dió 12 dkg
sárgabaracklekvár 5 dkg
mazsola 8 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
csokoládé 15 dkg
rum 0.5 dl
cukrozatlan kakaópor 5 dkg
cukor 5 dkg
víz 1 dl
habtejszín 4 dl