r
Nosalty Logó

Somlói ahogy Boni készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Andrea68
Somlói ahogy Boni készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A somlói krémhez

A sziruphoz

Az összeállításhoz

A csokimázhoz

Összesen 1685 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A somlói krémhez

A sziruphoz

Az összeállításhoz

A csokimázhoz

Összesen 13461 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A somlói krémhez

A sziruphoz

Az összeállításhoz

A csokimázhoz

Összesen 219 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    32.2 g

Zsír

  • Összesen
    81.8 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    230 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1738.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    597 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    141 mg
  • Foszfor
    560 mg
  • Nátrium
    383 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    200.3 g
  • Cukor
    114 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    137.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    597 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    568 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    346 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    295 micro
Összesen 1685 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    257.9 g

Zsír

  • Összesen
    654.1 g
  • Telített zsírsav
    166 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    225 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    212 g
  • Koleszterin
    1842 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13906.8 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    375 mg
  • Kálcium
    4772 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    1128 mg
  • Foszfor
    4481 mg
  • Nátrium
    3060 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1602.7 g
  • Cukor
    913 mg
  • Élelmi rost
    77 mg

VÍZ

  • Összesen
    1102.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4779 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    47 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    403 micro
  • K vitamin:
    420 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    618 micro
  • Kolin:
    1539 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4547 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2767 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2361 micro
Összesen 13461 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 219 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A csokikrémhez

A somlói krémhez

A sziruphoz

Az összeállításhoz

A csokimázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Először a hatlapost készítjük el, mert annak meg kell puhulni. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a margarint, és alaposan elmorzsoljuk. A közepébe beleütjük az egész tojást, majd hozzáadjuk a tejet és a porcukrot. Ezt a masszát jól összedolgozzuk, és 6 részre osztjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy nagy gáztepsi tetején, amit előtte belisztezünk, kisütjük a lapokat.
  2. A pudingport elkeverjük a liszttel, a kakaóporral, majd simára dolgozzuk egy kis tejjel, amit az egy literből veszünk el. Ezt a maradék tejhez adjuk és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a rámát, a porcukrot és a rumot. Kikeverjük, és még forrón a lapokra kenjük. Letakarjuk a tésztát, és 4-5 órán át pihentetjük.
  3. A somlói krémhez a tejbe belekeverjük a pudingport és a lisztet. Ha van vaníliarúd, akkor a pudingpor helyett azt használhatunk, de akkor 3 evőkanál liszt kell a tejbe. A vaníliarudat 4-be vágjuk, és úgy tesszük a tejbe. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és jól összekeverjük. Felforraljuk, de ügyeljünk arra, hogy ne kozmáljon oda a krém. Mikor kész van, akkor hozzáadjuk a cukrot és az étkezési zselatint. Ha vaníliarudat használunk, akkor a végén eltávolítjuk, és kinyomjuk belőle a vaníliát.
  4. Elkészítjük a szirupot. A vizet a cukorral, a citromhéjjal kis lángon forraljuk. Mikor kihűlt, hozzáadjuk a rumot. A többi hozzávalót is előkészítjük, a diót durvára törjük, a mazsolát beáztatjuk vízbe, ami éppen csak ellepi, és hozzáadunk 1-2 evőkanál rumot.
  5. Az összeállítás következik. A hatlaposunkat ujjnyi vékonyra felszeleteljük, és egy jénaiba, vagy bármilyen tálba, akár tepsibe belefektetjük, kirakjuk. Meglocsoljuk a sziruppal, majd megszórjuk a dió felével és a mazsola felével, amit előzőleg leszűrtünk. Erre kanalazzuk a krém felét. Erre a krémre ismét hatlapos kerül, amit szintén meglocsolunk a sziruppal. Erre jön a maradék dió és a mazsola, amit beterítünk a maradék krémmel. A krémre jön még egy sor tészta. Ezt a tésztát megkenjük vékonyan baracklekvárral, és megszórjuk kakaóporral. 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
  6. A csokimázat a fogyasztásnál szoktam elkészíteni, de el lehet előbb is, mert fel lehet melegíteni. A kakaóport, a cukrot elkeverjük annyi vízzel, hogy épphogy csak folyékony legyen. Addig főzzük, amíg egyet-kettőt rottyan, majd hozzákeverjük a rumot.
  7. Fogyasztásnál a somlóit csokimázzal leöntjük, tejszínhabbal díszítjük. Én flakonost szoktam hozzá használni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 37778
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 10.

Receptkategóriák

Somlói ahogy Boni készíti
Andrea68 2 recept

Egyszer ettem még gyermekkoromban nagyon finom somlóit. De annak nem piskóta volt az alapja, hanem hatlapos. Soha nem ettem olyan finomat, és azóta sem ettem úgy elkészítve. Egyik barátnőmtől kaptam egy kitűnő receptet, de piskóta helyett megpróbáltam hatlapossal elkészíteni. Mint amit gyerekként ettem, isteni lett. Azóta is csak így készítem. Mindenki azt mondja, hogy a legjobb cukrászdákban megállná a helyét. Alkalmakra kitűnő vendégváró, ünnepekkor szintén. 5 éve minden karácsonykor ez az egyik édesség, mert e nélkül nincs ünnep. :) Kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az, csak időigényes. 

Hozzászólások

Hozzávalók

A tésztához

A csokikrémhez

A somlói krémhez

A sziruphoz

Az összeállításhoz

A csokimázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.