Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sokmagvas kenyér

Sokmagvas kenyér
Sokmagvas kenyér
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem saját recept, abszolút Limarára hagyatkozom a kenyérsütéssel kapcsolatban. Ez is az Ő egyik csodájának kicsit átfejlesztett változata!
Ha kenyér, akkor Limara..:) Én, aki nem vagyok nagyon kenyeres, ebből a finomságból több szeletet is el tudok pusztítani vajjal, paradicsommal, vagy csak úgy, még langyosan!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kenyérsütőgépben dagasztjuk a tésztát, a dagasztási idő vége előtt néhány perccel adjuk hozzá a száraz serpenyőben átpirított magok 2/3-át. (Az enyémben most tökmag, napraforgó, len, illetve fenyőmag volt).
  2. Kiszedjük a kenyérsütő üstjéből, kicsit átgyúrjuk, áttesszük egy kelesztőtálba, hagyjuk duplájára kelni. (Kb. 1 óra, ha nincs huzat vagy hűvös a szobában.)
  3. Amikor megkelt, táblára borítjuk, a kívánt formára igazítjuk, sütőpapírral bélelt fedeles tepsibe tesszük (ez nálam egy óriási  fém kacsasütő, de ugyanígy megfelel neki egy nagyobb jénai is).
  4. Megszórjuk a maradék maggal, kicsit bele is nyomkodjuk, 2-3 helyen bemetsszük, de ez akár el is maradhat. Letakarjuk, hagyjuk megint kelni, 40-60 percig. (Lassabban kel, mint a fehérlisztes kelt tészta!)
  5. Mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, az edény tetejét alaposan bespricceljük vízzel. (Nekem légkeverésen megsült most 35 perc alatt, Limara több időt ír, ezt sajna mindenkinek ki kell tapasztalnia!)
  6. Rácsra téve hagyjuk hűlni.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 859
elküldve: 0
receptkönyvben: 51
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

gali_baba

Mióta szakács: 2009.11.03.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

kovászos-rozsos kenyér sok maggal, kenyér öregtésztával dagasztva, joghurtos-burgonyás-rozsos cipó

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

remeny79
remeny79 Tue, 2012-04-03 14:57

mivel 2-3 honapja en sütöm a családnak a kenyeret tuti ezt is ki fogom probálni,csak elöbb nézzek széjjel mi is az az öregtészta!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-04-20 15:40

Szeretném megtudni hogy ebből a bizonyos öregtésztából pontosan mennyit kell a gápbe tenni és hány kenyérre elég ez az öregtészta.

gali_baba
gali_baba / gali_baba Wed, 2010-04-21 22:07

Szia!
Az öregtlészta készítését Limara oldalán találod, miképp azt is,hogy hogyan lehet szaporítani, felhasználni. Mint írtam 25 dkg kell ehhez a kenyérhez.Ha az alapverziót használod,s nem szaporítod,hanem mindig újat készítesz,akkor az ott leírtak alapján kb 2 kenyérre elegendő az a mennyiség.

819
joghurt 140 g
víz 2 dl
2 tk
burgonyapehely 4 dkg
napraforgó olaj 2 ek
öregtészta 25 dkg
kenyérliszt BL80 25 dkg
rozsliszt 25 dkg
élesztő 1 dkg
tökmag 2.5 dkg
lenmag 2.5 dkg
fenyőmag 2.5 dkg
napraforgómag 2.5 dkg