Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadkovászos rozsos-magos kenyér

Vadkovászos rozsos-magos kenyér
Vadkovászos rozsos-magos kenyér
75 perc / előkészület: 25 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a tönkölylisztet és a rozslisztet a kenyérben; finom az ízük, és sokkal kevesebbel jól lehet lakni! Természetesen egészségesebb is a vitamin és rosttartalma miatt, mint a fehér kenyér. Ezért megy a kísérletezésem most ezzel a keverékkel. "Rozska" kovászom volt a soros a sütésben, és megint szépen szerepelt. :)

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket összekeverjük a sóval, kakukkfűvel, ráöntjük az aktív rozsos vadkovászt, 1 dl vizet, a mézet, olajat, és simára keverjük. Ha kell, adunk hozzá még vizet, és 15 perc pihentetés után kézzel vagy géppel megdagasztjuk. Ha kézzel dagasztunk, az olajos kéz megkönnyíti a munkát, mert a rozsliszttől ragacsos a tészta.
  2. Duplájára kelesztjük (nálam ez max. 3 óra, de ha tovább tart, a kovász "ereje" és a hőmérséklet miatt, az is jó!).
  3. Kelesztés után megformázzuk; közben hozzáadjuk a magokat, meghintjük liszttel meg kukoricadarával a tetejét, és kikent, lisztezett formában pihentetjük megint kb. 3 órát, amíg legalább másfélszeresére nem kel. 
  4. Melegedő 190 fokos sütőben sütjük 30-40 percig, majd 220 fokon aranybarnára pirítjuk (még kb. 15-20 perc).
  5. Rácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 22x10x8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 498
elküldve: 1
receptkönyvben: 18
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

rozsos kenyér, tönkölylisztes kenyér, kovászos kenyér, kenyér természetes kovásszal, vadkovásszal készített kenyér, tökmagos kenyér, magos kenyér, rozskenyér, tönkölykenyér

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-03-15 14:00

Én is szeretem a kukoricadarát a tetején, nagyon finom ropogós lesz tőle :) Nagyon szép kenyér lett!
Most töltöttem fel a kemény kovászt, remélem hamarosan olvashatod!

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-03-16 20:17

Szia megint Zilka :))) úgy látom, Torma-körúton vagy ;) köszi a hozzászólásaidat, nagyon értékelem! A kemény kovász receptedet mindenképpen megkeresem! T:)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-03-01 02:56

Természetes, hosszan erjesztett, vadélesztõs kovász. Részletes leírás a többi receptemnél, üdv, T:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-02-27 11:08

Szia Tormi! Ez aztan a szep rozsos kenyer!!! Gondolom finom is. Ugyes a Rozska meg a gazdaja!!! Puszi, Csuki:)))

307
kenyérliszt BL80 1 bögre
tönkölybúza liszt 1 bögre
kovász 250 g
tökmag 3 ek
köménymag 1 ek
kakukkfű 1 tk
napraforgó olaj 1 ek
méz 1 teáskanál
1 tk
víz 1.5 dl
kenyérliszt BL80 1 evőkanál
kukoricadara 1 evőkanál