Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sokmagvas graham kenyér

Sokmagvas graham kenyér
Sokmagvas graham kenyér
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fehér kenyérből kiindulva elkezdtem kísérletezni, különböző magokat és liszteket variálva... Így született meg ez a példány.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A magvakon kívül mindent a robotgép üstjébe mérünk, és elindítjuk a gépet. Amikor már majdnem összeállt a tészta, hozzáadjuk a magvakat, és visszakapcsoljuk, amíg ezek is teljesen bele lesznek dolgozva a tésztába.
  2. Kivesszük, és enyhén lisztezett felületen egyet gyúrunk rajta a kezünkkel, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
  3. Utána formázás következik, bevágás, majd a sütőpapíros jénaiba hagyjuk annak a tetejével együtt ismét kb. a duplájára kelni.
  4. Aztán bespricceljük egy kis vízzel, megszórjuk még egy kevés szezámmaggal, a jénai tetejét is lespricceljük hideg vízzel, végül 220 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt sül meg.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 10 448
elküldve: 1
receptkönyvben: 101
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Bettymami

Mióta szakács: 2013.07.28.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

magos kenyér graham lisztből, graham kenyér magvakkal, magos kenyér

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pannis
pannis Tue, 2013-09-10 22:01

A jénait lefedve kell a sütőbe tenni? Mint a csirkét? Ki fogom próbálni, habár nem tudom, mi az az öreg tészta. Üdv:Pannis

Bettymami
Bettymami / Bettymami Wed, 2013-09-11 14:18

Szia Pannis!
Igen, a jénai tetejét vízzel bespriccelve kell rárakni és sütöbe tenni.
Ha többször sütsz kenyeret nagyon praktikus dolog az öregtészta. Ez egy kenyértészta túlkelesztett változata, amiből mindig egy kis darabot használnak fel kenyérsütéskor, így csökkentve a friss élesztő mennyiségét, hiszen ez tulajdonképpen kovászként szolgál... Hűtőben, fedeles tálban lezárva 8-10 napig is eláll.
Itt a NS-n is van több recept hozzá, az én recepteim között van az enyém is.
Üdv. Betty

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Wed, 2013-09-04 09:05

szia, nekem sajnos nincs itthon öregtésztám. Anélkül is elkészíthető? Akkor mit változtatnál a recepten?
Köszi, Andi

Bettymami
Bettymami / Bettymami Wed, 2013-09-11 14:09

Szia Andi!
Bocsánat, hogy csak most válaszolok, de nem láttam értesítöt a hsz-ról vagy lehet hogy átnéztem rajta...:(
Öregtészta nélkül is persze, hogy készíthetö ez a kenyér is. Azt simán lehet helyettesíteni liszttel, viszont az élesztöböl is akkor mindenképpen több kell. Én öregtészta nélkül 40dkg sima vagy kenyérlisztet, 10dkg graham lisztet és 3dkg élesztöt használnék. Vagy 45 sima és 15 graham. Viszont figyelj a folyadékra, mert valószínü úgy abból is többet igényel majd a tészta.
Különben ha rendszeresen sütsz kenyeret nagyon jó és hasznos dolog az öregtészta... Itt a NS-n is van leírás és több recept is hozzá, az enyém is itt van a recepteimnél...:)
Üdv. Betty

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Wed, 2013-09-11 18:24

szia, semmi gond, hasznos így is az infó. Igen, tervezem, hogy ismét sütök majd, úgyhogy azt hiszem, legyártom az első adag öregtésztát :-)
köszi a segítséget, Andi

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-08-09 02:37

Nagyon szép, és biztosan finom kenyér a receptedet olvasva! Üdv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-08-09 02:44

Ezek szerint nem probléma a hideg jénait a forró sütőbe tenni? T

650
finomliszt 30 dkg
öregtészta 20 dkg
graham-liszt 10 dkg
cukor 1 csapott ek
burgonyapehely 5 kávéskanál
1 teáskanál
tej 1 dl
víz 1.5 dl
friss élesztő 1 dkg
vaj 5 dkg
szezámmag 1 ek
lenmag 1 ek
tökmag 1 ek
napraforgómag 1 ek