Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökmagos tönkölycipó

Tökmagos tönkölycipó
Tökmagos tönkölycipó
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Limaránál olvastam ezt a receptet, és el is készítettem némi változtatással. Ugyanúgy nála találtam rá az öregtészta receptjére is, amit hosszú évekig használtam a kenyérsütéshez, és most újra elővettem, amikor Torma említette, hogy ő is ezzel sütött. Nagyon sok szép, illatos, ropogós kenyeret köszönhetek az "előkovász"-nak.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet a tejjel és a mézzel elkeverjük, meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A hozzávalókat kimérjük, kenyérsütő üstjébe töltjük, és dagasztó-kelesztő programra kapcsolunk.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, és egy vastag falú teflon lábasba tesszük.
  4. Lefedve fél órát kelesztjük.
  5. A tetejét lespricceljük meleg vízzel, bemetsszük, visszatesszük a tetőt, és betoljuk a 210 fokra előmelegített sütőbe hőlégkeverésen fél órára, majd levesszük a tetőt, és 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 10 108
elküldve: 1
receptkönyvben: 58
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - keményítőnap, 90 napos diéta - szénhidrátnap, AB0 diéta – A vércsoport, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – AB vércsoport
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tökmagolajos cipő, öregtésztás cipó, tökmagos cipó öregtésztával

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Tue, 2014-01-21 21:51

Kedves Éva!
Tegnap megsütöttem ezt a tökmagos tönkölycipót. Mondjuk elfogadható lett, ami azt jelenti, hogy nem ilyen szép mint a tied, de szivacsos szerkezetű, jól átsült, de a súlyához képest a térfogata kicsi, azaz kissé súlyos egyéniség. A vadkovászomat kellett már elhasználni, így én azzal készítettem, kis élesztő hozzáadásával, tökmag olaj helyett olivát tettem bele, (az volt). Elsőre szépen megkelt kb. három-szorosára, majd vastag vaslábosba tettem. A kelesztés 3/4 óra volt a begyújtott sütő felett melegen, de lehet, hogy ez is kevés volt, 45 perc alatt sült meg.
A külleme elfogadható az íze finom lett, legközelebb majd biztosan könnyebbre sikerül.
Látom feltetted a legfrissebb kenyeredet, már meg is jelent, nagyon tetszetős, az lesz a következő amit megsütök, ha ez elfogyott.
Üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2014-01-22 11:43

Szia Margó!

Én ezt teljesen jónak látom, amiket leírtál. Van, hogy a kovászost nagyon sokáig kell keleszteni. Sokszor az embert türelmetklen lesz, pedig nem szabad.

Ügyes vagy és biztosan sikerrel jársz a többivel is.
Üdv: Éva

dadimami
dadimami Fri, 2014-01-10 01:23

Kedves Éva!
Ez eszméletlenül jól néz ki, biztosan nagyon finom is. Most már neki kell állnom a kenyér sütésnek, ha kellő bátorságot gyűjtöttem, - és még tart a tél - már annyi jó receptet lementettem, beszereztem különböző alapanyagokat is.
köszönöm a receptet.
üdvözlettel: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2014-01-12 09:44

Kedves Margó!
13 éve sütök itthon kenyeret és mindig találok új receptet, vagy kitalálok, hogy újabb és újabb kenyeret készíthessek a családomnak. Vedd a bátorságot, és állj neki. Ha tartasz tőle, akkor kevésbé sikerül, viszont ha telve vagy önbizalommal, azt ő is érzi és azonnal szebb és jobb lesz. Természetesen nem mindig csak szép kenyerek sikerülnek, de minél többet sütsz, annál nagyobb lesz a tapasztalatod és annál sikeresebb leszel. Én csak bíztatni tudlak, állj neki. Sok sikert kívánok a kenyérsütéshez! Drukkolok neked.
Üdv: Évi néni

dadimami
dadimami Tue, 2014-01-14 00:12

Kedves Éva!
Ne haragudj, hogy nem nénizlek, (de én sem vagyok egy mai csirke). Szóval veszem a bátorságot, a héten bátorságpróbát tartok. A helyzet komolyságát jelzi, hogy érik a kovászom, ma van a 3. nap. Kedvet is kaptam a keresztanyasághoz, látva itt titeket, hogy nevet adtok neki, az enyém a keresztségben a Rozsika nevet kapta, így nemes egyszerűséggel, rövid o-val. A félsz a sütőm miatt van bennem, bár egyszer régen már hirtelen felindulásból sütöttem kenyeret, az jó is lett. Ha nem fogom nagyon szégyellni az eredményt beszámolok. Köszönöm a drukkolást, rám fér.
Ma kalácsot sütöttem, ebben már van előre haladás nálam (Limara foszlós kalácsát követtem el. Nem egészen olyan mint az övé, de nem rossz, kinézetre, a többi majd reggel kiderül.
Üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2014-01-14 12:39

Kedves Margó!

Mindenképpen tedd fel. Ez is motiváló. A többit pedig mindenképpen jól csinálod. Szurkolok neked.
Üdv: Évi néni

dadimami
dadimami Thu, 2014-01-16 00:43

Kedves Évi!
A kalács küllemre szép lett, de egy tömör gyönyör, formázás után egy órát kelesztettem, a begyújtott tűzhely fölött (kevésnek bizonyult), egy teljes órán át sütöttem, a sütőbe tettem egy jégkocka tartó tálkába vizet, hogy gőz legyen a sütőben, ez lehet, hogy kissé lassítja a sütést, de a gáz minősége kritikán aluli, a hőereje minimális (most nincs húsvét, sem karácsony, olyankor jobban adnak rá, hogy jó legyen. Szóval szép, de életem eddigi leggyengébb minőségét produkáltam.
Azt hiszem a receptben leírttól kissé több tejszín kellett volna bele, lágyabb lehetett volna a tészta is, de eddig mindig az volt a gondom, hogy nem tartja meg a kalácsom a szépen fonott formáját, hanem terül, ez szép magas volt, de nagyon nehéz tömör, véletlenül sem foszlós, már nem tudom feltenni, mert azért hősiesen elfogyasztottuk.
Gondoltam, hogy bizonyára próbáltátok már kovásszal is készíteni a kalácsot, és látom van feltéve neked is egy szemmel láthatóan jól kelt szép kalácsod, gondolom ebből is lehet fonottat csinálni, mert nem csak a kovászos készítése a fonott kalácsra is rá vagyok kattanva. Igaz még csak érnek a kovászaim, alig várom, hogy eljöjjön a kenyér sütés ideje.
Látom a te kalácsod is jóval hosszabb ideig lett kelesztve, mint az enyém, de fonás előtt elég volt az egy óra neki, azt hittem, utána is elég lesz, (tévedtem). Minden esetre jó helyen vagyok itt látom tőled, Tormától és Fahéjtól is még rengeteget tanulhatok, annyi szépséges finomságot tettetek már fel, és tetszik a bensőséges kapcsolat ami kitűnik a figyelemből, amivel kíséritek egymás ténykedését és egymást is segítitek.
Üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2014-01-16 16:31

Kedves Margó!

Nehogy elmenjen a kedved ettől a kis malőrtől. Mindannyiunknak vannak sikereink és csúfos bukásaink. Arra gondolok, hogy a tésztaterülés oka a túl sok folyadék (evvel én is voltam így számtalanszor. Avval ki tudod védeni, hogy olyan edénybe teszed, ami megtartja, az oldalát, nem engedi szétterülni, vagy kevesebb folyadékkal próbáld ki. Olvass minket, és ne hagyd, hogy elkedvetlenedj. Próbálkozz rendíthetetlenül. Ha tudok bármiben segíteni, csak szólj.
Üdv: Éva

dadimami
dadimami Fri, 2014-01-17 01:11

Kedves Éva!
Köszönöm a biztatást, én kitartó vagyok, és nézem a fotókat olvasok is és. Az 5-ös, 6-os kalácsfonást a youtube-ról lestem el. A kalácsnál pedig abból indultam ki, hogy régen a kemencében történő sütéssel is készültek fonott kalácsok, forma nélkül és megtartották az alakjukat, ezt szeretném én is elérni. Most már remélem, hogy egyszer csak sikerülni fog. Igazad van abban, hogy a folyadék mennyisége, ill. a tészta lágysága a meghatározó, majdcsak megtalálom az optimális mennyiséget. A másik fontos tényező azt hiszem a kelés, ami ugye függ a hőmérséklettől is. Nálam részben az előfordulhat, hogy túl kel, mert több kalácsot sütök, amit egyszerre dagasztok be, de mire a sütésnél sorra kerül az utolsó már lehet, hogy kissé túl kelt.
A felajánlott segítségedet köszönöm és élek vele. Abban kérném is a tanácsodat, hogy milyen kenyér legyen az amit első alkalommal süssek a biztosabb siker reményében. Már érnek a kovászaim, a Rozsika a rozsos, jövő hét elején lesz megfelelően aktív, még etetgetem, a két vadkovászomnak még szintén idő kell, nem indultak be eléggé, az egyik Rezső - rozsliszttel, a másik Tóni - tönkölyliszttel készült. Viszont öregtésztát is készítettem ma reggel, azt hiszem azzal holnap már talán lehetne sütni. Előre is köszönöm a segítséget.
A korpás kenyered is nagyon tetszik, és a fenti tökmagos tönköly cipód, bár utóbbit hőlégkeveréssel sütöd, nem tudom ez mennyire lényeges szempont, mert nekem csak gázsütőm van. Limara fehér kenyere jöhetne még szóba, vagy a tönkölykenyér sárgarépával is ígéretes, vagy inkább mást javasolnál első nekifutásra?
Üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2014-01-17 16:14

Szerintem ezt a fenti kenyeret kipróbálhatod nyugodtan. Az öreg tésztával könnyű sütni. Esetleg próbáld meg minimálisan kevesebb folyadékkal.
Üdv: Évi néni

dadimami
dadimami Sat, 2014-01-18 01:21

Kedves Évi!
Most már a következő lehet ez a gyönyörűséges tökmagos tönkölycipó, mert délfelé bedagasztottam Limara korpás kenyerét, (amit tévedésből tiednek gondoltam). A megadott mennyiségekkel bedagasztottam, majd úgy véltem, hogy nem eléggé lágy, és még dagasztás közben 50 ml. vizet adtam hozzá, majd még ezt nem éreztem elegendőnek és miután utólag már nehéz a folyadékot beledolgozni, 3 kis sárgarépát lereszeltem és beledolgoztam. A kelés is több időt igényelt az ott leírtnál, a sütésre pedig 100 perc kellett. Most sült ki. Szép lett egyenletesen világos - még így is - nem piros, mint ennek a cipódnak a jobb oldala. A bele szépen kelt, jól átsült, puha. Elégedett vagyok vele. Jöhet a következő kenyér sütés, már nem fogok görcsölni. Annyi szebbnél, szebb kenyérfélét tettetek fel, csak győzzük sorra venni.
Köszönöm a biztatást.
Üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2014-01-19 18:24

Kedves Margó!
Szívből örülök a sikerednek. Üdv a csapatban! Ha bármiben tanácstalan vagy, szerintem bármelyikünket megkeresheted tanácsért. Mindig megbizsereg a szívem, ha egy-egy kenyérsütő kollégával bővül a tábor. Ezután is hasonló sikereket kívánok.
Üdv: Éva

dadimami
dadimami Sun, 2014-01-19 21:25

Kedves Éva!
Köszönöm a kedvességedet, jó lenne csapattársnak érezni magam, de még sok a hiányosságom, nem vagyok eléggé felkészült, messze vagyok tőletek, inkább csak azt érzem, hogy "hej ha én is köztetek lehetnék!". A másnapi kenyér kóstolás után már nem voltam annyira elégedett, bizony kissé nehéz lett ez is, ugyan szivacsos szerkezetű és átsült lett, de a súlyához képest a térfogata kicsi lett. Azért ez nem ok arra, hogy ne próbálkozzam tovább, bár egy igazi siker élmény már rám férne, remélem a gyakorlat majd meghozza az eredményt. Majd igyekszem beszámolni.
Üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2014-01-20 17:36

Kedve Margó!
Most sütöttem egy nagyon könnyű kenyeret, szerintem amilyenre te is vágysz, esetleg próbáld ki azt. Talán még ma felteszem, és akkor néhány napon belül megjelenik. Itt mindenki közénk tartozik.
Üdv: Éva

dadimami
dadimami Mon, 2014-01-20 18:16

Kedves Éva!
Köszönettel, figyelni fogom, mikor jelenik meg.
Jó érzés közétek tartozni, remélem valamikor a nyomotokba is érhetek, ettől többet nem várok, ti profik vagytok. Éppen gondoltam, hogy ennyi itt megjelent jó recepted és hozzá a szép fotó, már könyv alakban is kiadható lenne, (nem is egy kötet kitelne belőle) igaz, hogy rengeteg van most a könyvpiacon, több ismert embere is megjelentetett gasztronómiai könyvet a közelmúltban. A megjelenés meg itt is biztosítva van, sőt itt mindjárt visszajelzést is kapsz, ami leginkább elismerés.
üdv: Margó

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-06-13 13:01

Vass, ez gyönyörű; belül puha, kívül ropogós...ez nagyon a kedvemre való :))) T

356
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 25 dkg
kenyérliszt BL80 25 dkg
öregtészta 25 dkg
víz 1.5 dl
tej 1.5 dl
méz 1 ek
1.5 tk
tökmag 5 dkg
tökmagolaj 1 ek
búzacsíra 2 ek
friss élesztő 1 dkg
citromlé 1 tk