Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vágott parasztkenyér

Vágott parasztkenyér
Vágott parasztkenyér
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a kenyérnek aranybarna, magos héja, és nedves fehér bele van. Zsemlének is ugyanolyan finom, csak a sütési időt kell 15-20 percre csökkenteni.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba tesszük, elkeverjük a sóval, cukorral, és a zúzott édesköménymaggal.
  2. Az élesztőt krémesre keverjük egy kis vízzel, majd hozzákeverjük a maradék vizet. A liszt közepébe egy mélyedést nyomunk, beleöntjük a vízzel elkevert élesztőt. Keverünk hozzá annyi lisztet, hogy hígan folyós tésztát kapjunk. Megszórjuk egy kis liszttel és lefedve, meleg helyen 30 percig állni hagyjuk.
  3. Hozzáadjuk a vajat, és a maradék liszttel sima tésztává dagasztjuk. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk és kb. 8 percig gyúrjuk, míg a tészta egyenletes, rugalmas lesz. Enyhén kiolajozott tálba tesszük, lefedjük és meleg helyen kb. 45-60 percig kelesztjük.
  4. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk. Ovális cipót formázunk és a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Letakarva, meleg helyen kb. 30-40 percig kelesztjük, míg duplájára nő.
  5. A tojásfehérjét keverjük el a tojással, és kenjük a mázat a cipóra. Szórjuk meg az édesköménymaggal, majd éles késsel vágjuk be hosszában.
  6. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
  7. A cipót betoljuk a sütőbe, 20 perc múlva a sütőt 180 fokra állítjuk és további 10-15 percig sütjük, míg tompa hangot nem ad az alja ütögetésre. Helyezzük csra, és hagyjuk hűlni.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 451
elküldve: 7
receptkönyvben: 45
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
1910 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

köményes kenyér, édesköménymagos kenyér, parasztkenyér

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

318
finomliszt 450 g
2 tk
édesköménymag 1.5 tk
cukor 1 ek
friss élesztő 20 g
víz 275 ml
vaj 25 g
tojásfehérje 1 db
1 csipet
édesköménymag 2 teáskanál