r
Nosalty Logó

Sokfűszeres házi ketchup

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Nosalty
Sokfűszeres házi ketchup
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A paradicsomhoz

A fűszerezéshez

Összesen 319 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A paradicsomhoz

A fűszerezéshez

Összesen 1277 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A paradicsomhoz

A fűszerezéshez

Összesen 60 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    320.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    82 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.3 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    474.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    41 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    505 micro
  • β-karotin
    2245 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    615 micro
Összesen 319 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    89.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1280.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    220 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    223 mg
  • Foszfor
    497 mg
  • Nátrium
    327 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    117.4 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1896.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    840 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    277 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    163 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    300 micro
  • Kolin:
    137 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2020 micro
  • β-karotin
    8981 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    51460 micro
  • Lut-zea
    2462 micro
Összesen 1277 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    59.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    94 micro
  • β-karotin
    419 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2402 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 60 Kcal

Hozzávalók

A paradicsomhoz

A fűszerezéshez

Elkészítés

A paradicsomhoz

  1. Mossuk ki a befőttes üvegeket, és csepegtessük le őket papírtörlőn.
  2. Mossuk meg a paradicsomot, és vágjuk fel legalább négy szeletre.
  3. Tegyük fel főni, és kb.fél órát főzzük, hogy jól megpuhuljon, és jól lehessen passzírozni. Lassú tűzön, és vigyázzunk, h ne kapjon oda az alja, mert irtó macerás utána elsúrolni az edényt...
  4. Ha kész, passzírozzuk át. Ha nehéz passzírozni, botmixerrel kissé mixeljük meg.
  5. A homogén, átpasszírozott levet tegyük oda főni a fűszerekkel, ne túl erős lángra. A fokhagymát átnyomhatjuk, de egészben is maradhat. A fehéjjal csínján bánjunk, mert túl édes lesz tőle, csak egy késhegynyit tegyünk bele. A többiből mehet egy teáskanállal. A szegfűbors különösen finom fűszerezést kölcsönöz neki, azt ne sajnáljuk, akár egészben is, és benne is maradhat az üvegekben.
  6. Miközben fő, folyamatosan kóstoljuk, hátha kell még bele valamilyen fűszer.
  7. Egy órát főzzük forrástól számítva közepes lángon, nehogy leégjen. Egy óra elteltével beleszórjuk a citromsavat, majd a dzsemfixet, lassan, mert összecsomósodik. Ettől lesz szép sűrű.
  8. 3 perc rotyogtatás után levesszük a tűzről, és az üvegekbe töltjük. Aki biztosra akar menni, az tegyen celofánt is az üvegekre, két réteget, és a 2 réteg közé (nem a ketchupra!) tegyen egy késhegynyi szalicilt. Feliratozzuk, dátumozzuk, majd dicsekvésképpen a szomszédnak is adunk belőle.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 13709
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 25.

Ajánló

Nyugodtan kísérletezzünk a fűszerekkel. Saját tapasztalatom szerint a tárkony és a fehér bors nem passzol hozzá. Aki erőset akar főzni, tegyen bele őrölt chilit vagy erős pirospaprikát. Nagyon jól kiegészíti a bolognait vagy a tojásrántottát, de csak önmagában, egy csomag tésztát nyakon öntve vele sem rossz.

Receptkategóriák

Sok-sok receptet átnéztem az interneten, mire megalkottam belőle a sajátomat. Mára már bevált, sok kiló paradicsom lelte miatta végzetét.

Hozzászólások

Swampy

én is hasonlóan sok f?szerrel csináltam pár üveggel. :) én mondjuk vöröshagymát is f?ztem vele, és úgy paszíroztam át. A fahéj tényleg érdekes ízt ad neki, én mondjuk nem kedvelem vele. :) De gratula a recepthez, nagyon guszta. :)

Törölt felhasználó

Hát igen, ezért tanácsoltam, h kevés legyen a fahéjból, mert túlságosan keleties lesz az íze, a megcélzott mediterrán helyett :-) Csináltam én is hagymával, de szerintem nem hiányzik bel?le. Köszönöm szépen a gratulációt :-)

DrHouse

Kedves Rozália! Muszáj el?f?zni a paradicsomot? Nem lehet nyersen ledarálni és csak a paradicsomlét odatenni, f?ni? A citromsav 1 egész csomaggal? Ehhez a mennyiséghez mennyi cukrot, sót és fokhagymát kell tenni? Szeretném elkészíteni!:) Tiv

Törölt felhasználó

Kedves Tiv, Azért kell csak el?f?zni, mert úgy könnyebb passzírozni. A darálás is megoldás lehet, a lényeg h a héja ne kerüljön bele, mert azt nem lehet annyira ledarálni vagy összemixelni, h ne legyen zavaró. A legels? adagomat úgy készítettem, h meghámoztam a paradicsomokat forró vízben, majd botmixerrel összemixeltem, és ezt a masszát f?ztem fel, magostól. Finom lett így is, bár nem olyan homogén, mintha csak a leve lett volna, de a hámozás az elején iszonyat macera volt, szóval ezért tértem át a passzírozásra. Igen, egy egész citromsav. Egy kicsi 10 grammos droetker csomag elég. Cukorból 2 ev?kanállal javasolok, sóból 2 kávéskanállal, de érdemes még a f?zés vége el?tt is megkóstolni, és pótolni, ami kell :-) Általában ha az ember nem is tudja eldönteni, h mi hiányzik, de valahogy nincs íze a dolognak, akkor egy kis só kell még :-) Fokhagymából 4-5 gerezd, de ha szereti a család a fokhagymát, akkor még több is mehet, mert nagyon illik hozzá :-) Várom a sikerélménnyel teli beszámolót. Rose

DrHouse

Kedves Rose! A ketchup kész, az alkotó pihen!:) A paradicsomdaráló csak a levet engedi át, a héjat nem, szóval ledaráltam, és több mint egy fél órát nyertem:) Az 1 óra f?zés alatt jól bes?r?södött, gondoltam a Dzsemfixet bele sem teszem, de aztán meggy?ztem magam, benne van a receptben. Az utasításaidat követtem mindenb?l annyit amennyit írtál. Bár nem szerettem a ketchupot, kóstolgatás közben jöttem rá, ez nagyon finom!:D Nagyon köszönöm a receptet és a kiegészítést is, biztos vagyok benne nem el?ször készítettem. Tiv

Törölt felhasználó

Kedves Tiv, Örülök a sikerélménynek, és gratulálok a finomsághoz! Rose

Törölt felhasználó

Kedves Rozália! Elkészítettem a receptet és fantasztikus lett! Igaz a cukrot véletlenül kihagytam bel?le, de így is nagyon finom lett, a sok f?szer miatt. Köszönöm szépen, nagyon jó recept! Bajcsi Anita

Törölt felhasználó

Kedves Anita! Nagyon örülök neki, hogy sikerült, jó étvágyat hozzá! A minap a bolognait dobtam fel vele, hát a szószból nem sokat tettem a tésztára, a ketchupból annál többet :-) Rose

Törölt felhasználó

Néhány nap múlva szeretnék közzétenni párat a nagymamám ?srégi sütireceptjei közül. Rengeteg van bel?lük, begépelve is több 10 oldal, és igazi régi klasszikusok vannak benne, mint például a flódni, a sajtos pogácsa, a fekete rózsa, a havas háztet?, a méltatlanul elfeledett pesti krémes, a legényfogó vagy a citromszelet, és sorolhatnám még a 100 és 100 sütit. Remélem sok ember tetszését elnyerik majd, hiszen méltók a felelevenítésre és az utókor figyelmére :-) Rose

Törölt felhasználó

Kedves Roserose! elkészítettük a receptet, nagyon finom lett a sok f?szert?l, ám mikor beletettük a citromsavat, akkor az egész annyira savanyú lett, hogy semmivel nem tudtuk újra ehet?vé varázsolni. Mit rontottunk el? Tudnál tanácsot adni? Köszönöm szépen: Margit

Törölt felhasználó

Hmmm... Csak tippjeim vannak. Pl az hogy nem volt elég a paradicsom mennyisége, vagy hogy nem olyan lédús paradicsomot használtatok... Biztosan csak egy kicsi tasak citromsav volt, nem egy nagy doboz? Remélem nem írtam félreérthet?en.. Nagyon sajnálom, h elromlott t?le a finom lé... Ha megint van kedvetek megpróbálni, akkor hagyjátok ki bel?le, csak akkor valószín?leg folyósabb lesz, inkább lé, mint szósz. És persze az is lehet h nem ti rontottátok el, ilyenkor egyszer?en csak a bolygók együttállására kell fogni :-) Remélem azért egyszer majd sikerül megcsinálni. Rose :-)

Hozzávalók

A paradicsomhoz

A fűszerezéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek