Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sokfűszeres házi ketchup

Sokfűszeres házi ketchup
Sokfűszeres házi ketchup
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sok-sok receptet átnéztem az interneten, mire megalkottam belőle a sajátomat. Mára már bevált, sok kiló paradicsom lelte miatta végzetét.

hozzávalók / 4 adag

A paradicsomhoz

A fűszerezéshez

ajánlat

Nyugodtan kísérletezzünk a fűszerekkel. Saját tapasztalatom szerint a tárkony és a fehér bors nem passzol hozzá. Aki erőset akar főzni, tegyen bele őrölt chilit vagy erős pirospaprikát.
Nagyon jól kiegészíti a bolognait vagy a tojásrántottát, de csak önmagában, egy csomag tésztát nyakon öntve vele sem rossz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mossuk ki a befőttes üvegeket, és csepegtessük le őket papírtörlőn.
  2. Mossuk meg a paradicsomot, és vágjuk fel legalább négy szeletre.
  3. Tegyük fel főni, és kb.fél órát főzzük, hogy jól megpuhuljon, és jól lehessen passzírozni. Lassú tűzön, és vigyázzunk, h ne kapjon oda az alja, mert irtó macerás utána elsúrolni az edényt...
  4. Ha kész, passzírozzuk át. Ha nehéz passzírozni, botmixerrel kissé mixeljük meg.
  5. A homogén, átpasszírozott levet tegyük oda főni a fűszerekkel, ne túl erős lángra. A fokhagymát átnyomhatjuk, de egészben is maradhat. A fehéjjal csínján bánjunk, mert túl édes lesz tőle, csak egy késhegynyit tegyünk bele. A többiből mehet egy teáskanállal. A szegfűbors különösen finom fűszerezést kölcsönöz neki, azt ne sajnáljuk, akár egészben is, és benne is maradhat az üvegekben.
  6. Miközben fő, folyamatosan kóstoljuk, hátha kell még bele valamilyen fűszer.
  7. Egy órát főzzük forrástól számítva közepes lángon, nehogy leégjen. Egy óra elteltével beleszórjuk a citromsavat, majd a dzsemfixet, lassan, mert összecsomósodik. Ettől lesz szép sűrű.
  8. 3 perc rotyogtatás után levesszük a tűzről, és az üvegekbe töltjük. Aki biztosra akar menni, az tegyen celofánt is az üvegekre, két réteget, és a 2 réteg közé (nem a ketchupra!) tegyen egy késhegynyi szalicilt. Feliratozzuk, dátumozzuk, majd dicsekvésképpen a szomszédnak is adunk belőle.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 806
elküldve: 9
receptkönyvben: 242
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
927 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
kalória: átlagos
konyha: olasz
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi fűszeres paradicsomszósz, univerzális ketchup

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mozesmargit
mozesmargit Mon, 2012-07-16 13:09

Kedves Roserose!

elkészítettük a receptet, nagyon finom lett a sok fűszertől, ám mikor beletettük a citromsavat, akkor az egész annyira savanyú lett, hogy semmivel nem tudtuk újra ehetővé varázsolni. Mit rontottunk el?
Tudnál tanácsot adni?
Köszönöm szépen:
Margit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2012-07-16 14:28

Hmmm... Csak tippjeim vannak. Pl az hogy nem volt elég a paradicsom mennyisége, vagy hogy nem olyan lédús paradicsomot használtatok... Biztosan csak egy kicsi tasak citromsav volt, nem egy nagy doboz? Remélem nem írtam félreérthetően.. Nagyon sajnálom, h elromlott tőle a finom lé... Ha megint van kedvetek megpróbálni, akkor hagyjátok ki belőle, csak akkor valószínűleg folyósabb lesz, inkább lé, mint szósz.
És persze az is lehet h nem ti rontottátok el, ilyenkor egyszerűen csak a bolygók együttállására kell fogni :-)
Remélem azért egyszer majd sikerül megcsinálni.
Rose :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-11-24 22:05

Néhány nap múlva szeretnék közzétenni párat a nagymamám ősrégi sütireceptjei közül. Rengeteg van belőlük, begépelve is több 10 oldal, és igazi régi klasszikusok vannak benne, mint például a flódni, a sajtos pogácsa, a fekete rózsa, a havas háztető, a méltatlanul elfeledett pesti krémes, a legényfogó vagy a citromszelet, és sorolhatnám még a 100 és 100 sütit. Remélem sok ember tetszését elnyerik majd, hiszen méltók a felelevenítésre és az utókor figyelmére :-)
Rose

Bajcsi Anita
Bajcsi Anita Sat, 2011-10-15 19:00

Kedves Rozália!
Elkészítettem a receptet és fantasztikus lett! Igaz a cukrot véletlenül kihagytam belőle, de így is nagyon finom lett, a sok fűszer miatt.
Köszönöm szépen, nagyon jó recept!
Bajcsi Anita

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-10-16 11:39

Kedves Anita!
Nagyon örülök neki, hogy sikerült, jó étvágyat hozzá!
A minap a bolognait dobtam fel vele, hát a szószból nem sokat tettem a tésztára, a ketchupból annál többet :-)
Rose

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-10-06 13:13

Kedves Tiv,
Örülök a sikerélménynek, és gratulálok a finomsághoz!
Rose

DrHouse
DrHouse / DrHouse Sat, 2011-10-01 18:59

Kedves Rose!
A ketchup kész, az alkotó pihen!:)
A paradicsomdaráló csak a levet engedi át, a héjat nem, szóval ledaráltam, és több mint egy fél órát nyertem:)
Az 1 óra főzés alatt jól besűrősödött, gondoltam a Dzsemfixet bele sem teszem, de aztán meggyőztem magam, benne van a receptben. Az utasításaidat követtem mindenből annyit amennyit írtál. Bár nem szerettem a ketchupot, kóstolgatás közben jöttem rá, ez nagyon finom!:D
Nagyon köszönöm a receptet és a kiegészítést is, biztos vagyok benne nem először készítettem.
Tiv

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-09-30 09:09

Kedves Tiv,
Azért kell csak előfőzni, mert úgy könnyebb passzírozni. A darálás is megoldás lehet, a lényeg h a héja ne kerüljön bele, mert azt nem lehet annyira ledarálni vagy összemixelni, h ne legyen zavaró.
A legelső adagomat úgy készítettem, h meghámoztam a paradicsomokat forró vízben, majd botmixerrel összemixeltem, és ezt a masszát főztem fel, magostól. Finom lett így is, bár nem olyan homogén, mintha csak a leve lett volna, de a hámozás az elején iszonyat macera volt, szóval ezért tértem át a passzírozásra.
Igen, egy egész citromsav. Egy kicsi 10 grammos droetker csomag elég. Cukorból 2 evőkanállal javasolok, sóból 2 kávéskanállal, de érdemes még a főzés vége előtt is megkóstolni, és pótolni, ami kell :-) Általában ha az ember nem is tudja eldönteni, h mi hiányzik, de valahogy nincs íze a dolognak, akkor egy kis só kell még :-) Fokhagymából 4-5 gerezd, de ha szereti a család a fokhagymát, akkor még több is mehet, mert nagyon illik hozzá :-)
Várom a sikerélménnyel teli beszámolót.
Rose

DrHouse
DrHouse / DrHouse Thu, 2011-09-29 21:59

Kedves Rozália!
Muszáj előfőzni a paradicsomot? Nem lehet nyersen ledarálni és csak a paradicsomlét odatenni, főni? A citromsav 1 egész csomaggal? Ehhez a mennyiséghez mennyi cukrot, sót és fokhagymát kell tenni?
Szeretném elkészíteni!:)
Tiv

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-09-25 19:37

Hát igen, ezért tanácsoltam, h kevés legyen a fahéjból, mert túlságosan keleties lesz az íze, a megcélzott mediterrán helyett :-)
Csináltam én is hagymával, de szerintem nem hiányzik belőle.
Köszönöm szépen a gratulációt :-)

Swampi
Swampy / Swampi Sun, 2011-09-25 13:48

én is hasonlóan sok fűszerrel csináltam pár üveggel. :) én mondjuk vöröshagymát is főztem vele, és úgy paszíroztam át.
A fahéj tényleg érdekes ízt ad neki, én mondjuk nem kedvelem vele. :) De gratula a recepthez, nagyon guszta. :)

319
paradicsom 2 kg
napraforgó olaj 1 dl
citromsav 1 kávéskanál
dzsemfix 1 csomag
cukor 2 ek
fokhagyma 4 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
borsikafű 1 teáskanál
fahéj 1 késhegynyi
bazsalikom 1 teáskanál
rozmaring 1 teáskanál
oregánó 1 teáskanál
szegfűbors 1 teáskanál
szegfűszeg 1 teáskanál
őrölt fűszerkömény 1 teáskanál