r
Nosalty Logó

Sárgarépás-karottás tönkölytészta grillezett spárgával

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
ze(n)derta
Sárgarépás-karottás tönkölytészta grillezett spárgával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 321 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1280 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 132 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    951.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    615 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    354 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    137 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1246 micro
  • β-karotin
    3627 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1037 micro
Összesen 321 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.5 g

Zsír

  • Összesen
    28.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3807.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    167 mg
  • Kálcium
    221 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    722 mg
  • Nátrium
    2459 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    216.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    498.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1417 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    548 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    836 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4983 micro
  • β-karotin
    14507 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    4146 micro
Összesen 1280 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    394.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    516 micro
  • β-karotin
    1502 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    429 micro
Összesen 132 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sárga- és karottarépát megmossuk és zöldséghámozóval meghámozzuk. Ugyanazzal a lendülettel és a kezünkben lévő hámozóval szép egyenletes, hosszúcsíkokba aprítjuk.
  2. A petrezselyemzöldet megmossuk és leszárítjuk, majd a szárát apróra vágjuk és egy lábosba tesszük. A leveles részt dúrvára vagdaljuk és félretesszük. Az új fokhagymát ugyancsak megmossuk és levelestől apróra vágjuk majd a lábasba rakjuk. 3-4 ek olívaolajon megfonnyasztjuk majd a sóval és borsikafűvel fűszerezzük. Beletesszük a vékony csíkokra forgácsolt répaféléket és fedő alatt ressre pároljuk.
  3. Közben a tönkölytésztát bő sós vízben al dente megfőzzük. A vizet leszűrve róla összekeverjük a megpárolt répákkal és a petrezselyemzölddel. Egy csipetnyi cukorral lehet édesíteni, bár a répák már önmagukban is édeskés ízűek.
  4. A grill serpenyőt - aminek az alja úgy van kiképezve, mint a grill-rács, hogy szép rácsot lehessen sütni a steak-be - szárazon a lángra tesszük hevülni. (Fontos, hogy ne kenjük be semmivel - legkevésbé olajjal -, mert akkor biztosra vehető, hogy a szomszédok hamarosan a tűzoltókat hívják, olyan füst lesz.) Ha már nagyon forró, akkor a megmosott, leszárított spárgát szép sorban ráfektetjük. Érdemes egy kistányért a spárgák tetejére tenni, hogy jobban tapadjanak a grill-felülethez. 4-5 percnyi sütés után a spárgákat sorban megforgatjuk, és a másik oldalt is átsütjük. Érdemes kicsit ropogósra hagyni.
  5. Ha megsült a spárga, a szárakat hosszában kettévágjuk, és falatnyi darabokra szeleteljük és belekeverjük a tésztába.
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 8696
  • Feltöltés dátuma: 2008. április 29.

Ajánló

A tönkölybúzából készült tészta sokkal hamarabb elkészül, mint a hagyományos durumtészta vagy tojásos száraztészta. A forrásban lévő bő vízbe 1-2 tk tengeri sót teszünk, és azután engedjük bele a tésztát, majd néha megkeverve készre főzzük. A fedőt fővés közben érdemes nem visszatenni, mert így megúszhatjuk a kellemetlen tűzhelysúrolást. A fehér tönkölytésztát elegendő 2-3 percig főzni majd a lángot elzárva alatta még 1-2 percig a forró vízben állni hagyni. A sötét tönkölytésztát annyi különbséggel készítjük, hogy 4-5 percig főzzük, majd leszűrés előtt állni hagyjuk.

Receptkategóriák

Sárgarépás-karottás tönkölytészta grillezett spárgával
ze(n)derta 188 recept

Első alkalommal pirított sonkacsíkokkal készült el ez a nagyon finom tészta, de most a spárgaszezon kellős közepén gondoltam kipróbálom más hozzávalóból is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

4 alap keleti fűszerkeverék, amit otthonra szerezz be

A különböző fűszerkeverékek teljesen új karaktereket adhatnak a megszokott ízeknek is, érdemes időről időre feldobni kicsit a megszokott otthoni repertoárt. A közel-keleti konyhákban is számos olyan fűszerpárosítás és keverék létezik, amelyeket bátran használhatunk zöldséges és húsételekhez és nem is nehéz beszerezni őket.

Szekeres Dóra

További cikkek