Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgaborsófasírt

Sárgaborsófasírt
Sárgaborsófasírt
70 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokat bajlódtam a szójafasírtokkal granulátumból, mindig szétesett. Aztán hallottam, hogy sárgaborsóból vagy csicseriborsóból is lehet fasírtot készíteni. De amit találtam hozzá receptet, az túl íztelen volt, így a saját ízvilágunkra formáltam a receptet.:))

Most görög salátát és petrezselymes párolt újburgonyát készítettem mellé.:))

De ötletként már a lapos fazonból készítettünk vegaburgert is.:))

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Feltétként főzelék mellé, főételnek, párolt zöldségekkel salátához, és vegaburgerhez hús helyett szendvicsbe is isteni.:))

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgaborsót a babérlevéllel és pici sóval kétszer annyi vízben feltesszük főni, mint amennyi a mennyisége. Ez azért fontos, mert a sárgaborsó felveszi a levét, ha előző este nincs beáztatva. Ha beáztatjuk akkor természetesen vigyázni kell, hogyha kezd szétfőni, akkor ne legyen túl vizes, mert leszűrni elég nehezen lehet. A lényeg, hogy nem gond, ha szétfő a sárgaborsó, hiszen amúgy is pépesíteni kell majd, de nem szabad, hogy túl folyós legyen.
  2. Feltesszük a rizst is főni, picit sózzuk, és itt sem gond, ha jó puhára főzzük.
  3. Miközben fő a borsónk és a rizs, a zsemlét meleg vízbe áztatjuk, a hagymákat megpucoljuk és feldaraboljuk (nem szükséges nagyon apróra, mert a borsóval fogjuk pépesíteni), valamint felaprítjuk a petrezselymet.
  4. Ha a sárgaborsó puhára főtt, kicsit ki kell hűteni, forrón nem lehet vele dolgozni. Ugyanígy kell tennünk a megfőzött rizzsel is.
  5. A langyosra hűtött sárgaborsó felét és a hagymákat botmixerrel összepépesítjük, majd egy keverőtálba öntjük.
  6. A sárgaborsó másik felét, a fűszereket, a mustárt, a petrezselymet és a kicsavart áztatott zsemlét összegyúrjuk, ehhez tesszük a hagymás keveréket és a főtt rizst, hozzáadjuk a tojást és annyi zsemlemorzsát, amennyivel gyúrható massza lesz. 
  7. A sütésnek 2 módja van, az egyik a bő olajban sütés és a tepsiben való sütés.
  8. Bő olajban az olajnak forrónak kell lennie, hogy ne essen szét a fasírt, ilyenkor én golyó formájúra szoktam formázni.
  9. A tepsiben való sütésnél sütőpapírra helyezzük a lapos fasírt formát, és egy pár csepp olajat csepegtetünk rá, majd aranybarnára sütjük. Egyszer érdemes megfordítani, hogy mindkét oldala szépen megsüljön.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 900 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 13 397
elküldve: 3
receptkönyvben: 197
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Babszem

Mióta szakács: 2012.02.20.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék rizsből és tésztából
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zöldségfasírt, sárgaborsós főzelék feltét, vegán fasírt

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

musella
musella Fri, 2015-03-13 18:18

Nem 4-5 gerezd fokhagyma kell bele? 4-5 fej az rengeteg, én szeretem a fokhagymát,de ezt a mennyiséget nagyon soknak találom.Legyen egy fejen 10 gerezd,az 4-5 fejen már 40-50.

szboglar
szboglar Thu, 2012-09-06 13:39

Kedves Babszem!
Szeretném megkérdezni, hogy a rizst hogy kell hozzáadni? Mert az elkészítésnél nem találom!

Fabianok
Babszem / Fabianok Fri, 2015-03-13 20:51

Kedves szboglar!
Természetesen ezt is javítottam, valóban kimaradt:) Mindent egybe kell keverni, mielőtt elkezdjük formálni a fasírtokat. A lényeg, hogy olyan masszát kell kapjunk, hogy kicsit ragacsos legyen, de ne legyen túl nedves se, mert akkor leragadhat. Újításként javaslom a kókuszolajban való sütést amit mostanában próbáltam ki és nagyon egészséges is. Jó étvágyat!

Fabianok
Babszem / Fabianok Sun, 2012-06-03 15:11

Szia kedves Regina!

Természetesen ízlés szerint lehet a fokhagyma mennyiségét változtatni, de a babérlevél kicsit elnyomja a fokhagyma ízét, ezért az én ízlésemnek ez a legjobb arány:)

regina71
regina71 Wed, 2012-05-23 11:03

Szia kedves Babszem!
Szeretném elkészíteni eme finomnak igérkező fasírtot de előtte lenne egy kérdésem.
Nem sok bele az a 4-5 fej fokhagyma?

1287
felesborsó 200 g
zsemle 1 db
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 4 gerezd
tojás 1 db
mustár 2 ek
2 kk
őrölt fűszerkömény 1 ek
fehér bors 1 kk
babérlevél 1 db
fűszerpaprika 2 kk
petrezselyem 1 csokor
zsemlemorzsa 10 dkg
barnarizs 1 bögre
napraforgó olaj 4 dl