Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rizibizi

Rizibizi
Rizibizi
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ne a menzákon, és egyéb helyeken elterjedt, hogyismondjamfinoman, borzalomra gondoljunk, vagyis száraz rizsre, 2-3, jobb esetben 10 borsószemmel.
Hanem a valódi rizibizi ez itt kérem, ahogy azt szülőhazájában, Itáliában készítik. Tulajdonképpen nem más, mint egy finom rizottó zöldborsóval és szalonnával.

 

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A finomra vágott vöröshagymát és a felcsíkozott füstölt szalonnát a evőkanálnyi vaj és az olívaolaj keverékén megdinszteljük, ill. kiolvasztjuk a szalonna zsírját.
  2. Hozzáadjuk a borsót, kevergetve átforrósítjuk.
  3. Innen a rizottókészítés szoksáso menete szerint járunk el, vagyis mehet bele a (mosatlan!) rizs, üvegesre pirítjuk, és felöntjük a borral.
  4. A forró alapléből kanalazunk mindig a rizshez, amit szorgalmasan, megállás nélkül keverünk.
  5. Egészen addig tesszük ezt, míg az alaplé el nem fogy, vagy a rizs al dente nem lesz, vagyis kész.
  6. Hozzáadjuk a jeges vajkockákat, a reszelt paremzánt és a finomra vágott petrezselymet.
  7. Összekeverjük és pár percre lefedjük.
  8. Azonnal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 80 752
elküldve: 21
receptkönyvben: 884
elkészítve: 32/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

risi e bisi, zöldborsós-szalonnás rizottó, rizottó zöldborsóval és szalonnával

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sivatag
sivatag Mon, 2018-01-22 23:56

Kedves Receptíró! Nagyon tetszik a recept, remek ételnek találom ezen recept alapján készítendő ételt. Még soha nem készítettem el (mivel csak most bukkantam a receptre). Holnap szeretném elkészíteni, de csak trappista sajtom van, bort pedig 1 dl miatt nem szeretnék fölbontani (mivel nincs, aki utána fölhörpintse az üvegben lévő maradékot),továbbá az alaplé megfelelő lehet-e leveskockából? További kérdésem, hogy csak frissen fogyasztható, vagy melegíthető is? Ez a kérdésem leginkább a sajt miatt van, mivel tartok attól, hogy melegítéskor majd a sajt miatt keserűvé válik az étel?..Kedves Petra, nagyon más lesz az étel, ha a nálam meglévő alapanyagokból készítem? Előre is köszönöm a válaszodat.

HNiki86
HNiki86 Tue, 2015-12-15 13:29

Elkészítettem, első rizottóm, de máskor is meg fogom csinálni. Fantasztikusan finom!

Picantéria
Picantéria / Picantéria Wed, 2013-09-18 13:12

Nekünk nagyon bejött. Nagyon ízletes, és egész más mint a rizibizi. Én csak egy pici vörösbort raktam bele, mert nem volt fehérbor kéznél, de szerintem anélkül is príma. A szalonna nagyon jó bele.:)) Köszi a receptet.

arkantak
arkantak Mon, 2013-04-22 17:03

Ez egy nagyon fini cucc. Én szoktam még sült paradicsomot is hozzákeverni, nagyon finom és szottyos lesz tőle.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-07-02 22:37

Bocs, hogy beleszólok, de talán egy jó alternatíva lehet, a DM-ben lehet kapni tartósítószer mentes, és ízfokozó mentes leveskockát, zöldség, tyúkhús, és marhahúsosat is. Bár az eredetit én is előnyben részesítem! Üdv: Mrs Smith

petra
Petra / petra Fri, 2010-07-02 22:24

szia Stellus,
leveskockával tudod helyettesíteni, de olyan egyszerű összedobni az alaplevet, hogy kár lenne műízekkel, mesterséges ízfokozókkal készíteni... szerintem
üdv,
Petra

stellus16
stellus16 Fri, 2010-07-02 21:27

Kedves Petra!
Az lenne a kérdésem, ha "nincs kéznél" csirke alaplé akkor mivel tudnám helyettesíteni? :-) Lehet, hogy buta kérdés de nagyon kezdő főzőcskéző vagyok még...

ui.: Nagyon sok finomságot találtam a receptjeid között!
Üdv. Eszter

petra
Petra / petra Tue, 2010-06-29 09:08

Kedves Jutka,
azért kerül bele a szalonna és a bor, mert így készül az igazi rizibizi, ezek nélkül nem lenne az:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-06-28 12:04

lehet,hogy finom, de minek bele a szalonna és a bor 5zkx

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-06-28 12:04

lehet,hogy finom, de minek bele a szalonna és a bor 5zkx

637
zöldborsó 20 dkg
rizottó rizs 20 dkg
fehérbor 1 dl
vöröshagyma 1 kis db
füstölt szalonna 4 dkg
csirke alaplé 5 dl
vaj 5 dkg
parmezán sajt 5 dkg
petrezselyem 0.5 csokor
olívaolaj 1 ek