r
Nosalty Logó

Rizibizi

Petra
Rizibizi
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

637
Kalória
15.3g
Fehérje
65.7g
Szénhidrátok
30.3g
Zsír
121.1g
Víz
59.2g
Koleszterin
6.2g
Rost
4.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 637 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1909 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 156 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.3 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1341.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    237 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    281 mg
  • Nátrium
    745 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    121.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    143 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    214 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    716 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2069 micro
Összesen 637 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.9 g

Zsír

  • Összesen
    91 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4023.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    712 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    844 mg
  • Nátrium
    2235 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    363.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    617 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    113 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    428 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    641 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    437 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    2148 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6207 micro
Összesen 1909 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    329.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    29.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    176 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    509 micro
Összesen 156 kcal

Elkészítés

  1. A finomra vágott vöröshagymát és a felcsíkozott füstölt szalonnát a evőkanálnyi vaj és az olívaolaj keverékén megdinszteljük, ill. kiolvasztjuk a szalonna zsírját.
  2. Hozzáadjuk a borsót, kevergetve átforrósítjuk.
  3. Innen a rizottókészítés szoksáso menete szerint járunk el, vagyis mehet bele a (mosatlan!) rizs, üvegesre pirítjuk, és felöntjük a borral.
  4. A forró alapléből kanalazunk mindig a rizshez, amit szorgalmasan, megállás nélkül keverünk.
  5. Egészen addig tesszük ezt, míg az alaplé el nem fogy, vagy a rizs al dente nem lesz, vagyis kész.
  6. Hozzáadjuk a jeges vajkockákat, a reszelt paremzánt és a finomra vágott petrezselymet.
  7. Összekeverjük és pár percre lefedjük.
  8. Azonnal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 25 perc

Ne a menzákon, és egyéb helyeken elterjedt, hogyismondjamfinoman, borzalomra gondoljunk, vagyis száraz rizsre, 2-3, jobb esetben 10 borsószemmel. Hanem a valódi rizibizi ez itt kérem, ahogy azt szülőhazájában, Itáliában készítik. Tulajdonképpen nem más, mint egy finom rizottó zöldborsóval és szalonnával.  

További receptek

Krémes cukkinis rizottó

A cukkinis rizottó egy finom és krémes olasz étel, amit könnyen elkészíthetsz otthon. A rizottó készítési módja miatt a rizs krémes lesz, anélkül, hogy ténylegesen hozzáadnánk ...

Hering András

Medvehagymás rizottó

A medvehagymás rizottó az egyik legjobb választás, amit tavasszal elkészíthetünk: a harsogóan zöld medvehagyma csípős frissessége és az olasz rizottók lágy krémessége esik szerelembe ...

Hering András

Tavaszi zöldséges rizottó

A tavasz beköszöntével újjáéled a természet, ilyenkor a legegyszerűbb hozzájutni a friss, zsenge zöldségekhez. A póréhagyma, az újhagyma, a zöldborsó és a medvehagyma az évszak ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...