Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos-zelleres-körtés rizottó

Sajtos-zelleres-körtés rizottó
Sajtos-zelleres-körtés rizottó
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a rizottó idén karácsony másnapján debütált a családi vacsorán, és bár nem igazán ünnepi fogás, nagy sikert aratott.
A receptet - több hasonló jellegű rizottó megkóstolását és más receptek átolvasását követően - a családi közakaratnak megfelelően így véglegesítettük.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A szálzeller helyett egy közepes zellergumót is használhatunk (ld. képen is), de ezt különösen apróra kockázzuk, és már az első alapleves felöntésnél adjuk a rizshez.
A borajánlatunk egy fahordóban érlelt fehérbor, mind a felöntéshez, mind pedig a fogyasztáshoz. Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy serpenyőben, vagy alacsonyfalú lábosban az apróra vágott vöröshagymát a vaj felén üvegesre dinszteljük.
  2. A fokhagymát vékonyra szeleteljük, a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk.
  3. Amikor a fokhagyma illata megcsapta az orrunkat, adjuk a rizst a hagymás keverékhez, és keverjük kb. 3 percig, hogy ne égjen le, viszont kapjon egy sárgás, csillogó színt, és felforrósodjon.
  4. Amikor a rizs már meleg, adjuk hozzá egyenletesen a fehérbort, intenzív kevergetés mellett, ezután már közepes lángon.
  5. Közben készítsük el / melegítsük fel az alaplevet. Amint a rizs elnyelte a bort, öntsük fel egy merőkanál alaplével - fontos, hogy a kevergetést hosszabb időre ne hagyjuk abba, és hogy az alaplevet is egyenletesen osszuk el a serpenyőnkben. Amikor a rizs már kezdi elveszíteni a nedves-"tejberizses" állagát, mindig öntsük fel egy újabb merőkanál alaplével, folytonos kevergetés mellett. Ezt összesen 5-6-szor ismételjük, a merőkanál nagyságától függően.
  6. Az utolsó előtti felöntés alkalmával adjuk hozzá az apróra kockázott szálzellert, a meghámozott és felkockázott körtét és a szintén apróra darabolt gorgonzola (vagy taleggio sajtot is), az egészet jó alaposan  elkeverjük. 
  7. Az utolsó felöntés fakultatív, ezzel még alakíthatjuk a rizottó kívánt állagát. Ha ezt elértük, akkor vegyük le az edényt a tűzről, és adjuk a vaj másik felét az ételhez, egy-két bekeveréssel. Fedjük le.
  8. Közben egy másik serpenyőt felforrósítunk, és a felezett dióbeleket enyhén megpirítjuk. Ha levettük a tűzről, a pirított diót egy nagyobb késsel és 2-3 mozdulattal felaprítjuk. 
  9. A rizottót frissen, melegen tálaljuk, a tetejére szórjuk a pirított diót és a parmezán-forgácsokat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 686
elküldve: 3
receptkönyvben: 90
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Ancsa & Guszti

Mióta szakács: 2009.12.31.
1 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rizottó gorgonzolával, zellerrel és körtével

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mazita
Mazita Sun, 2011-08-28 20:16

Hű, én nem várok vele karácsonyig azt hiszem, ez nagyon szuperül hangzik!

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-01-01 21:42

Elkészítve. :-)
Zseniális. Tömören.
Gratulálok a recepthez!
AzEszter

1137
rizottó rizs 500 g
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
vaj 10 dkg
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
fehérbor 1.5 dl
gorgonzola 15 dkg
halványító zeller 4 közepes szár
alaplé 1 l
körte 2 db
dió 10 dkg
parmezán sajt 10 dkg