Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Galette des Rois

Galette des Rois
Galette des Rois
60 perc / előkészület: 25 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story


Francia szokás szerint Vízkereszt napjára sütöttem ezt a finom Galette des Rois-t: január 6-án a keresztények a három királyok látogatását ünneplik a kis Jézusnál. Ennek alkalmából készítik Franciaországban a Galette des Rois süteményt, melybe régi hagyomány szerint elrejtenek egy babszemet is. A galette szeleteléséhez és elfogyasztásához összegyűlik a család apraja-nagyja. A legkisebb gyerek az asztal alá bújik, a legidősebb családtag szeleteli a galette-et, és annak adja a szeletet, akinek a nevét a kicsi mondja. Így a véletlenen múlik, hogy kihez kerül az a szelet, amelyben az elrejtett bab van. Aki megtalálja a saját részében a babszemet, az lesz aznap a király, és teheti fejére a papírkoronát.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Az internetről könnyen letölthetünk koronasablont, amit a gyerekek kivághatnak és kiszínezhetnek, míg készül a galette, és a nap végén a király a fejére is teheti!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát 1 órával használat előtt kivesszük a fagyasztóból.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen), és szilikonos sütőpapírt terítünk egy gáztepsibe.
  3. A csokis töltelékhez vízgőz fölött megolvasztjuk a darabokra tördelt csokit, a vajat és a cukrot, majd levesszük a gőzről, és hozzáadunk egy egész tojást és a darált mandulát.
  4. Az egyik tésztából köralakot nyújtunk, és 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma peremének segítségével köralakot szúrunk ki belőle. Így járunk el a többi tésztával is még kétszer, majd a maradékokat összegyúrjuk, és ebből is lesz még egy negyedik kör. (Összesen 4 db 24 cm átmérőjű körlapunk lesz.)
  5. Az első körlapot a tepsibe tesszük, peremét kb. 1 cm-es sávban megkenjük tojássárgával. Ezt a részt kihagyva, a körlap többi részén óvatosan elkenjük a csokis-mandulás töltelék harmadát, és elrejtük a babszemet. Ráhelyezünk egy újabb körlapot, peremét megkenjük tojássárgával és a közepét töltelékkel. Így járunk el, míg a lapok el nem fogynak.
  6. Az utolsó körlap tetejét teljesen bekenjük tojássárgával, a lapok peremeit ujjainkkal jól összenyomkodjuk, egy vékony hústűvel pár helyen megszúrkáljuk a tetejét, és kedvünk szerinti mintákat rajzolunk bele.
  7. 180 fokon 15 percig sütjük, majd 140 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, és újabb 15-20 perc alatt sütjük készre.

 


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 060
elküldve: 3
receptkönyvben: 120
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: francia
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tejcsokis többrétegű torta leveles tésztából, francia csokis-mandulás sütemény Vízkeresztre, tejcsokikrémes sütemény leveles tésztából

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zúza
Zúza / Zúza Tue, 2014-01-21 14:21

A csokimentes változatát ismerem, biztos így is finom.
"alkalom: Anyák napja"... szerintem ez véletlen besorolás. :)

mignon
Mignon / mignon Sun, 2014-01-26 09:45

Kedves Zúza!
Nagyon köszi az észrevételt, természetesen nem ez a jó kategória ennek a receptnek, de a besorolást a szerkesztők állítják be, és változtatni is ők tudnak rajta.
A galette viszont ettől függetlenül minden változatban finom! :)
Szép napot, üdvözöllek:
Mignon

mignon
Mignon / mignon Wed, 2010-01-06 20:17

Bizony! Nagyon kedves számomra is, ezért örülök, hogy idén saját készítésű galette-el "játszhattuk el"! Remélem sokan kipróbálják és mindenkinek tetszeni fog! ;)
Üdv:
mignon

461
leveles tészta 40 dkg
tejcsokoládé 6 dkg
vaj 4 dkg
cukor 3 dkg
mandula 7 dkg
tojás 1 db
fejtett bab 1 g
tojássárgája 1 db