Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamelles svéd mandulatorta

Karamelles svéd mandulatorta
Karamelles svéd mandulatorta
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Éljen a svéd bútoráruház, és éljen-éljen a svéd mandulatorta. :)

hozzávalók / 6 adag

tészta

krém

karamellöntet

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta

  1. Felverjük a tojásfehérjéket, majd tovább kevergetve hozzáadjuk a mandulát és a barna cukrot is.
  2. Kerek, kivajazott tortaformába öntjük, és 200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

krém

  1. A tojássárgáját a porcukorral vízgőz felett habosra keverjük, majd hozzáöntjük a tejben elkevert keményítőt, és besűrítjük a krémet. Levesszük a gőzről, majd ha kéz-hőmérsékletűre hűlt, apránként robotgéppel hozzákeverjük a vajat.
  2. Amikor a tészta és a krém is teljesen kihűlt, a tésztát félbevágjuk, és megtöltjük a krém felével, a másik felével pedig bevonjuk a tetejét. Ne aggódjunk, ha eltörik esetleg a tészta, mert a krém úgy is össze fogja fogni.

karamellöntet

  1. A cukrot 1 evőkanál vízzel karamellizáljuk egy edényben.
  2. Amikor elérte a kívánt középbarna színt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt és a vajat egy csipet sóval, de mindezt nagyon óvatosan, mert kicsaphat a gőz. Visszarakjuk a tűzhelyre, addig kevergetjük, amíg egységes karamell krémet nem kapunk.
  3. A kihűlt karamellkrémet is a torta tetejére öntjük szép egyenletesen.
  4. Amennyiben még a tejszín hozzáadása előtt félreöntünk egy kis karamellt, és kihűlve összetörjük, akkor dekorálhatjuk a tortát karamelldarabokkal, amitől ropogós lesz, mint a daim. Ha egy napot ki tudunk várni, hogy ne együk meg, hanem a hűtőben pihentetjük a tortánkat, az igazán jót tesz neki.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 108
össznézettség: 1 492
elküldve: 1
receptkönyvben: 64
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mesél a konyha

Mióta szakács: 2019.06.03.
15 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
diéta: gluténmentes
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamelltorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

643
tojásfehérje 4 db
mandula 15 dkg
barna cukor 4 ek
tojássárgája 4 db
porcukor 15 dkg
tej 1 dl
étkezési keményítő 1 evőkanál
vaj 15 dkg
cukor 10 dkg
habtejszín 60 ml
vaj 2 dkg
1 csipet
víz 1 ek