Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott palacsinta Évi módra

Rakott palacsinta Évi módra
Rakott palacsinta Évi módra
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár évvel ezelőtt a húgom szülinapja alkalmából torta helyett rakott palacsintát kért tőlem, de mondta, hogy ne olyan csokis-diós izé legyen...:)  Igazság szerint csak halvány emlékeim vannak, hogy mit is raktam akkor a palacsinták közé. A gríz és Anyukám savanykás szilvalekvárja biztos volt... Mindenesetre ez a desszert így, ebben a formában is ördögien finom!

hozzávalók / 4 adag

A palacsintához

A grízkrémhez

Az összeállításhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a grízt készítjük el. A tejet a búzadarával és a cukorral sűrűre főzzük, és lefedve félretesszük hűlni. Párszor át lehet keverni.
  2. A palacsinta hozzávalóit kikeverjük, és kisebb palacsintasütőben kisütjük.
  3. Ha a gríz kihűlt, hozzáadjuk a margarint és a vaníliát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a 3 tojást is. Érdemes elektromos habverővel csinálni, így gyorsan krémes lesz az egész.
  4. Összeállítjuk a desszertünket: egy hőálló tálat kivajazunk. (Én egy kb. 10 cm magas és 20 cm átmérőjű cserépedényt használtam, ebbe pont belefértek a kisméretű palacsinták, és oldalt körben, majd később a tetején is maradt hely bőven a pudingnak.) Tehát vajazunk, aztán lefektetünk egy tésztát, megkenjük bőven a grízkrémmel, majd palacsinta, vékonyan lekvár, ismét palacsint, gríz, és így tovább az utolsó tésztáig.
  5. Bekapcsoljuk a sütőt.
  6. A pudingport a tejjel, rummal, cukorral megfőzzük. Ahogy sűrű lesz, azonnal leöntjük vele a palacsintakupacot.
  7. Megszórjuk a mazsolával és a mandulával, majd 20 perc alatt átsütjük. A mandula picit piruljon meg a tetején!  :)
  8. Melegen tálaljuk! Szépen szeletelni igazán nem lehet, inkább egy nagyobb kanállal essünk neki, és azzal szedjünk!
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 113
elküldve: 2
receptkönyvben: 154
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsirai Éva

Mióta szakács: 2010.03.05.
67 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

grízes krémmel rakott palacsinta aranymazsolával és mandulával, pudingos-grízes palacsintarakottas

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-05-09 11:01

Nagyon jól néz ki a palacsintád!Nekem is van egy isteni palacsinta-tortám,amit megosztok Veletek.
12 db palacsintát hármasával kell,még üresen feltekerni és a végeit levágni,hogy hengerek legyenek.Ezeket a hengereket 2 cm-es darabokra kell felkarikázni és a csigákat vajazott-lisztezett tepsibe-én a kapcsos karikába-rakosgatjuk egymás mellé.Közben bekapcsoljuk a sütőt 175 fokra -előmelegítjük-.Készítünk egy diókrémet:8 tojás sárgáját jól kikeverjük 18 dkg porcukorral és 16 dkg vajjal,hozzákeverjük a levágott palacsintavégeket és 1o-15 dkg diót.Ezt a krémet ráöntjük a palacsintákra és kb 15-2o percig elősütjük.A 8 tojás fehérjét 8 dkg cukorral habosra felverjük,belekeverünk 8 dkg sárgabaracklekvárt és az elősütött krémre rakjuk,majd újabb 15 percig sütjük.Ne ijedjetek meg,magasra feljön,de ha kikerül a sütőből "normalizálódik".Nagyon finom melegen is,de ha kihűl ,jobban lehet szeletelni!Egészségetekre!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-05-09 10:59

Nagyon jól néz ki a palacsintád!Nekem is van egy isteni palacsinta-tortám,amit megosztok Veletek.
12 db palacsintát hármasával kell,még üresen feltekerni és a végeit levágni,hogy hengerek legyenek.Ezeket a hengereket 2 cm-es darabokra kell felkarikázni és a csigákat vajazott-lisztezett tepsibe-én a kapcsos karikába-rakosgatjuk egymás mellé.Közben bekapcsoljuk a sütőt 175 fokra -előmelegítjük-.Készítünk egy diókrémet:8 tojás sárgáját jól kikeverjük 18 dkg porcukorral és 16 dkg vajjal,hozzákeverjük a levágott palacsintavégeket és 1o-15 dkg diót.Ezt a krémet ráöntjük a palacsintákra és kb 15-2o percig elősütjük.A 8 tojás fehérjét 8 dkg cukorral habosra felverjük,belekeverünk 8 dkg sárgabaracklekvárt és az elősütött krémre rakjuk,majd újabb 15 percig sütjük.Ne ijedjetek meg,magasra feljön,de ha kikerül a sütőből "normalizálódik".Nagyon finom melegen is,de ha kihűl ,jobban lehet szeletelni!Egészségetekre!

Évi.76
Zsirai Éva / Évi.76 Fri, 2010-05-07 09:29

Szia!

Megmondom őszintén, hogy halvány lila fogalmam sincs, mennyi palacsinta jött ki a fent leírt hozzávalókból... :)
Nekem kicsi, kb. 20 centis palacsinták készültek. Ha nagyobb fajta palacsintasütőd van, ajánlom duplázd meg az adagot.
Sac/kb? hááát... 15 - 18 db. Végülis mindegy mennyit csinálsz! Hidd el, nem fog egy falat sem maradni!!! :))))

Spitzeva
Éva / Spitzeva Thu, 2010-05-06 21:30

Szia!

Ez valami istenien néz ki! Kb. hány darab palacsintát kell sütni? Persze hülye kérdés, edény méretétől függ,de azért sacc/kb? :-)

1555
tej 4 dl
szódavíz 1 dl
finomliszt 180 g
tojás 1 db
1 csipet
cukor 2 csipet
napraforgó olaj 1 ek
napraforgó olaj 1 ek
tej 5 dl
búzadara 8 evőkanál
cukor 25 dkg
margarin 25 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 3 db
lekvár/ dzsem 10 dkg
vaníliás pudingpor 1 tasak
rum 0.5 dl
tej 0.5 l
cukor 3 ek
mazsola 2 marék
mandula 5 dkg
vaj 1 ek