Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott karfiol 5. - csőben sült

Rakott karfiol 5. - csőben sült
Rakott karfiol 5. - csőben sült
90 perc / előkészület: 25 perc főzés: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karfiol szezonjában legalább háromszor-négyszer főzöm-sütöm, de egyáltalán nincs szezonhoz kötve, mert a fagyasztott karfiolból ugyanígy el lehet készíteni. Egy biztos, hogy meglehetősen időt rabló és munkás, de íze felülmúlhatatlan.

hozzávalók / 8 adag

A rakott karfiolhoz

A besamelhez

ajánlat

Bármilyen salátával kínálható, nálunk még plusz tejfölt is teszenk a tetejére. Nagyon laktató, és hidegen is fogyasztható. Mikróban melegíthető.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az aprított hagymákon -amit megdinszteltünk- odatesszük a darált húst pörköltnek: a paprikákkal, paradicsommal. Fűszerezzük ízlés szerint. Ha nagyon szükséges, pici vizet adunk hozzá. Hűlni hagyjuk, és langyosan belekverünk egy felvert tojást.
  2. Elkészítjük a besamelt, melynek lényege, hogy csak olyan rántást csináljunk, hogy a liszt nyerseségét elvegyük, a tejet, a felvert 2 tojást, a tejfölt, csak langyosan keverjük bele. Szintén fűszerezzük, sóval, borssal, szerecsendióval
  3. Amikor minden kész, összerakhatjuk.
  4. A kiolajozott edényünkbe rakunk egy sor szeletelt karfiolt, kb. az összes felét.
  5. Meglocsoljuk - éppen csak- besamellel.
  6. Rásimítjuk a főtt rizs felét.
  7. Erre kerül a darálthús pörkölt, szaftjával.
  8. Betakarjuk a rizs másik felével.
  9. Erre daraboljuk a maradék karfiolt.
  10. Egyenletesen ráöntjük - a rakott tepsinkre- a maradék besamelt.
  11. Előmelegített - 250 fokos- sütőbe toljuk, és 30-40 perc alatt összesütjük. Kivesszük, megszórjuk reszelt sajttal, visszatoljuk a sütőbe, és akkor kész, amikor a sajtunk színt kap.
  12. Kb. 20 percig pihentetjük. Ezután lehet kockákra vágni és tálalni.

  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 021
elküldve: 1
receptkönyvben: 61
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

simonani

Mióta szakács: 2010.07.14.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csőben sült rakott karfiol, rakott karfiol csőben sütve

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mokusmama
mokusmama Sat, 2010-11-06 15:47

Szia,

Köszi a tippet a besamellel, én még csak most csináltam így, mert kevés tejfölöm lett volna, csak a hagyományos rakott karfiolhoz, és bátran mondhatom, ez így sokkal fincsibb, ezután mindig így fogom csinálni, és a rakott krumplit is:) köszke:)

simonani
simonani / simonani Sat, 2010-11-06 16:37

Szia mokusmama!
Örülök, hogy kipróbáltad! Ezzel a módszerrel jobban is tudod fűszerezni, és szebben lehet szeletelni.
És a rakott krumplit is ezzel a módszerrel szoktam készíteni, jól látod a lehetőséget.
További szép napot!
Ani

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2010-10-20 09:38

Kedves Anika!
A kelbimbós ötlet tetszik nekem, mert azt is szeretem. (mit nem?) Képzeld el, egyszer a frankfurti levesbe is azt tettem kelkáposzta helyett és finom volt. Köszi az ötletet. Egyébként én is ilyen összekeverős vagyok, variálom az alapanyagokat és sokszor finom dolgok lesznek belőle. Szép napot Neked! Üdv.Edit.

simonani
simonani / simonani Tue, 2010-10-19 12:17

Editke!
Minddel próbáltam, és nálunk nagyon menő mindegyik.
Tudod a brokkolit, azért nem teszem fel. mert olyan nagyon divatos lett,és az ilyen engem irritál.
Tudod mivel próbáld ki?Kelbimbóval- ketté szoktam vágni, és vetekszik a kelkáposztával!
Csak sokkal dekoratívabb.
Látod, mondtam én, nagyon egyezik az ízlésünk!
Volt már olyan,. hogy alig volt időm, és minden kész anyagot összekevertem, tejfölt adtam hozzá, és úgy sütöttem össze.
Ez így elég babrás, de látványos, azonkívül hangulat is kell hozzá.
Köszi az észrevételed, további szép napot!
Ani

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2010-10-19 10:16

Szia Anika!
Megint egy tutijó recept! Én legutóbb brokkolival készítettem, de volt már zöldbabos és kelkáposztás változat is. Nem tudnám megmondani, hogy melyik a legfinomabb, mert mindet szeretem. Nálam annyi a különbség, hogy a féligfőtt rizst ráteszem a pörköltre és addig főzöm együtt, míg a szaftot magába szívja. Esetleg egyszer próbáld ki. Jó a fotód, szép a tálalás. Üdv: Edit.

627
karfiol 1.5 kg
rizs 30 dkg
darált sertéshús 70 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
tojás 1 db
zöldpaprika 1 közepes db
paradicsom 1 db
napraforgó olaj 3 ek
fűszerpaprika 2 kk
sajt 20 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
rétesliszt 5 evőkanál
napraforgó olaj 1 dl
tej 2.5 dl
tejföl 3 ek
tojás 2 db