r
Nosalty Logó

Rácponty Iofiel konyhájából

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Iofiel
Rácponty Iofiel konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A halhoz

A tetejére

Összesen 1232 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A halhoz

A tetejére

Összesen 4930 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A halhoz

A tetejére

Összesen 104 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    57.8 g

Zsír

  • Összesen
    82 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    287 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2162.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    355 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1334 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    705.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    258 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    143 mg
  • D vitamin:
    2226 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    197 micro
  • α-karotin
    118 micro
  • β-karotin
    655 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    434 micro
Összesen 1232 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    231 g

Zsír

  • Összesen
    328.2 g
  • Telített zsírsav
    128 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    129 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    1146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8649.1 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    148 mg
  • Kálcium
    1419 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    679 mg
  • Foszfor
    5335 mg
  • Nátrium
    1015 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    266.6 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    2822.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1031 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    573 mg
  • D vitamin:
    8903 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    43 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    466 micro
  • Kolin:
    872 mg
  • Retinol - A vitamin:
    790 micro
  • α-karotin
    473 micro
  • β-karotin
    2619 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    1738 micro
Összesen 4930 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    188 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    217 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 104 Kcal

Hozzávalók

A halhoz

A tetejére

Elkészítés

A halhoz

  1. A krumplit héjában „félkeményre” főzzük, megtisztítjuk, és fél centi vastag karikákra vágjuk. Felkarikázzuk a hagymát, paprikát és a paradicsomot. A fokhagymát hosszában felszeleteljük, a kisebb gerezdeket 4, a nagyobbakat 6 darabra.
  2. Amíg a krumpli fő, előkészítjük a halat: a megtisztított, egészben hagyott pontyot beirdaljuk kb. 2-3 cm távolságra egymástól.
  3. Kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal a halat, a beirdalt résekbe is nyomkodunk egy kevés fűszert.
  4. A szalonnát felszeleteljük: 2 szeletet vastagabbra hagyunk, ezeket fel is kockázzuk akkorára, hogy a halon vágott résekre beférjenek. A többi szeletet vékonyra szeljük, kb. 10-12 szelet maradjon.
  5. A halat megtűzdeljük a fokhagymával és a szalonnával.
  6. Egy akkora tepsibe, amibe belefér a hal, lefektetünk 6 szelet szalonnát, nem baj, ha nem fedi be teljesen az alját.
  7. A tepsibe lerakunk egy réteg krumplit, enyhén sózzuk.
  8. A halat hasára fordítva, beállítjuk a tepsibe, mintha még úszna, és körberakjuk hagyma szeletekkel.
  9. Néhány szelet kivételével a többi hagymát elrendezzük a krumplit tetején, majd jön a maradék krumpli, erre a hagyma, paprika és legfelülre paradicsom kerül, ízlés szerint sózzuk.
  10. A halat beborítjuk a megmaradt szalonna szeletekkel.
  11. Fóliával letakarjuk, és forró sütőbe tesszük fél órára.
  12. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és tovább sütjük újabb fél órát. Nem kell locsolgatni, a szalonna megakadályozza, hogy kiszáradjon.
  13. A második fél órás sütés után leszedjük a hal tetejéről a szalonnát (én a tepsi egyik sarkában szoktam halmozni, mert a ropogós darabkáknak nagy sikere van). A sóval és csipetnyi paprikával kikevert tejfölt egyenletesen elosztjuk a hal és a köret tetején. Ízlés szerint reszelt sajttal is megszórhatjuk.
  14. Újabb fél óra alatt pirosra sütjük, és forrón tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 96
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 16568
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 25.

Ajánló

"Átkozott a hal a harmadik vízben." - ahogy a régi mondás tartja, ezért száraz, könnyű fehérbort javasolnék a fogáshoz, pl. Cserszegi fűszerest vagy Furmintot.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Visszaemlékezve ez volt az első „kreatív” receptem, amit valaha készítettem. Még középiskolás voltam, amikor a szomszédban lakó nagy horgász, Pista bácsitól egy szép pontyot kaptunk ajándékba. Az otthon fellelhető szakácskönyveket átböngészve választásom végül a rácpontyra esett, de sajnáltam a potykát felszeletelni, így egyben sütöttem. Persze, Pista bácsiékat is meghívtuk vacsorára, nekik is ízlett, amit abból is sejtettem, hogy megszaporodtak az ajándékba hozott pontyok. Így alkalmam nyílt a recept tökéletesítésére.:-) Az iskolás évek múltával sokáig nem készítettem rácpontyot, de aki a Tisza mentén él, nagy valószínűséggel találkozik horgászokkal. Nem történt ez másként, egy kollégám, Zsolti szenvedélyes horgász, és ponty is gyakran akad a horgára. Egy kávézás közben éppen hétvégi zsákmányával büszkélkedett, amikor eszembe jutott, hogy milyen jó lenne megint rácpontyot készíteni. Szerencsére Zsolti kapható volt a projektre, így egy szép kis pontyocska landolt a hűtőmben pár nap múlva, amit egy vacsorán el is fogyasztottunk kollégákkal. A képen látható darab szintén Zsolti zsákmánya, kicsit nagyobbacska volt a maga három kilójával. Szerencsére volt elég nagy tepsi.:-) A sütési időt ilyenkor hosszabbra kell hagyni egy 3 kilós halnál 2,5-3 órát lehet számolni. Ez a recept csak „vad” pontyból sikerül igazán jól, a zsíros „halastavi” egyedekből nem. A hal ugyanis nem lesz ropogós, inkább párolódik, mint sül. A halas tavakban tenyésztett pontyok hasi részen zsír halmozódik fel, amit - én legalábbis - nagyon nem szeretek. A horgászvizekből fogott pontyok sokkal ízesebbek és soványabbak, megéri a fáradtságot, hogy ilyet szerezzünk be.

Hozzávalók

A halhoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek