Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pulykahússal töltött karalábé

Pulykahússal töltött karalábé
Pulykahússal töltött karalábé
100 perc / előkészület: 40 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olyan gyönyörűséges karalábékat találtam a piacon, és ráadásul egy rég ismert, megbízható és nagyon tisztességes árusnál, hogy képtelen voltam nem megvenni egy töltött karalábéra való adagot. Ennek az ételnek általában nehezen állok neki, mert kicsit macerás a karalábék kivájása. De mikor már benne vagyok, akkor mindig elcsodálkozom, hogy minek is vacilláltam, hiszen megy ez, mint a karikacsapás. Most direkt néztem az órát, 15-20 perc alatt kész is lettem ezzel a művelettel. Nem veszélyesen hosszú idő, és nagyon megéri. S mikor máskor, ha nem most tavasszal, amikor csak úgy mosolyognak a piacon a frissnél frissebb zsenge karalábék.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst jól átmossuk, majd enyhén sós vízben majdnem készre főzzük. Leöblítjük, lecsepegtetjük.
  2. A hagymát apró kockákra vágjuk, s 2 ek olajon megdinszteljük.
  3. A húst ledaráljuk. Hozzákeverjük a rizst, a dinsztelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, 1-2 mk sót, kicsi borsot, a 2 mk pirospaprikát, és jól összedolgozzuk a masszát.
  4. A karalábékat meghámozzuk, kiskanállal a belsejüket kivájjuk, hogy egyenletes, max. 1 cm vastag oldalfaluk maradjon.
  5. A kivájt karalábékat megtöltjük a húsmasszával. Ami kimarad, abból gombócokat formázunk.
  6. Egy széles lábasban elterítünk egy kevés karalábéforgácsot, szépen ráhelyezzük a töltött karalábékat és a gombócokat, s a maradék karalábéforgácsot rájuk szórjuk. Ha túl nagy darabok vannak közte, azt kisebbre aprítjuk.
  7. Felöntjük kb. 1 l vízzel, vagyis ami épp ellepi, megsózzuk, enyhén borsozzuk, és lefedve lassú tűzön addig főzzük, míg a karalábé meg nem puhult.
  8. Ekkor óvatosan kiszedjük a karalábékat, és a levét berántjuk 3 ek olajból és 2 ek lisztből készült világos rántással. Felforraljuk, megszórjuk 1 csokornyi apróra vágott petrezselyemzölddel, belekeverjük a tejfölt, visszatesszük bele a karalábékat, és még egyet forralunk rajta.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 799
elküldve: 9
receptkönyvben: 165
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tavasz
kategória: töltött zöldség
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

hússal töltött karalábé, töltött karalábé, pulykahúsos karalábé

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Thu, 2012-05-24 14:13

Finom, én is így készítem, csak nem szedem ki a karalábékat. Úgy is be lehet rántani. A ki-be rakocsálás csak fölösleges foglalkozás.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-05-24 18:06

Én viszonylag rövid lével készítem, és szorosan vannak az edényben a karalábék, ezért nem tudnám jól elkeverni a rántást, ha nem venném ki őket. De hát természetesen ezt nem muszáj megtenni. :)
Üdv: Fahéj

568
karalábé 6 db
pulyka felsőcomb 50 dkg
rizs 12 dkg
tojás 1 db
napraforgó olaj 5 ek
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
fűszerpaprika 2 kávéskanál
bors 1 késhegynyi
finomliszt 2 csapott ek
tejföl 15 dkg
petrezselyem 1 csokor
víz 1 l