Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pozsonyi kifli Judit konyhájából

Pozsonyi kifli Judit konyhájából
Pozsonyi kifli Judit konyhájából
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tökéletes pozsonyi kifli. Régi recept, a titka, hogy a tésztájába kerüljön mindenképpen zsír, és nem szabad a nyújtásnál lisztezni. A száradást mindenképp ki kell várni, mert akkor lesz szép márványos a kiflink. Tésztája lehet a bejglinek és a zserbónak is.

hozzávalók / 6 adag

Tésztához

Töltelékhez

Kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. Az élesztőt kevés hideg tejjel simára keverjük. A maradék tejjel elkeverjük a sót és a tojássárgáját.
  2. A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal ill a zsírral. Hozzáadjuk az élesztős és a tojásos tejet, és az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
  3. A tésztából 4 dkg-os golyókat gömbölyítünk, a tenyerünkkel ellapítjuk, és ovális alakúra nyújtjuk. A tölteléket ráhelyezzük a tészta hosszabbik oldalára, és feltekerjük. Tenyerünkkel szivar alakúra gurigatjuk, és patkó alakúra formázzuk.
  4. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük tojássárgájával (nemcsak a tetejét), és hideg, szellős helyen hagyjuk rajta megszáradni (kb. 1-1,5 óra -de ne tegyük hűtőbe). Amikor már nem ragad, átkenjük tojásfehérjével. Ekkor már melegebb helyen hagyjuk száradni, cserepesedni.
  5. Előmelegített 180 °C-os sütőben a kifliket aranybarnára sütjük.

Töltelékhez

  1. A vizet a cukorral felfőzzük, majd ráöntjük a mákra. Hozzáreszeljük a citrom héját, és a lekvár hozzáadásával alaposan összekeverjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. 3 dkg-os darabokra osztjuk, és henger alakúra formázzuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 37
össznézettség: 16 672
elküldve: 5
receptkönyvben: 288
elkészítve: 15/15
Facebookon megjelent: 1

szakács

Judit69

Mióta szakács: 2014.11.15.
114 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei, gourmet
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos pozsonyi kifli, citromhéjas mákos kifli, édes mákos kifli

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Paqeen
Paqeen Sat, 2014-12-27 11:55

Kedves Judit!

Dios toltelek mennyiseget le tudnad írni?!
Fele makos es fele dios kiflit szeretnek keszíteni. Elore is koszonom :o)
Nagyon szep Pozsonyi kifliket sutottel, gratulalok!

nautilus13
Judit69 / nautilus13 Sun, 2014-12-28 08:53

Kedves Paqeen!
Köszönöm :)
Diós töltelékhez, a mákot helyettesítsd dióval a többi hozzávaló ugyanaz.
Üdv : Judit

nautilus13
Judit69 / nautilus13 Sat, 2014-12-27 10:39

Kedves Willers !
Ez egy alap tészta, ebből 4 rúd ( 20 x 25 cm ) bejglit és kb 24 db kiflit lehet készíteni.
A mákos töltelék a fele tésztához elég, a másik fele diósan készült.
Judit

xena969
xena969 Thu, 2014-12-25 12:57

Csodálatosan néznek ki ezek a kiflik! Köszönet a receptért, elmentettem és mindenképpen ki fogom próbálni. Boldog Karácsonyt!

villers
villers Thu, 2014-12-25 00:34

Szia!
A zsír mennyiségét meg tudnád grammban adni? Mert ez a kanál mennyiség elég relativ :) Köszi

villers
villers Fri, 2014-12-26 12:51

Köszönöm, bár még mindig a hozzávalóknál evőkanál van, de ha valakit komolyan érdekel, akkor úgyis elolvassa a kommenteket :)
Így már biztos nekiállok egyszer. Azt még megmondanád, hogy ez kb hány darab? A mennyiségekből ítélve nekünk fél adag is elég lenne...

957
élesztő 15 g
tej 150 ml
1 teáskanál
tojássárgája 1 db
finomliszt 50 dkg
porcukor 5 dkg
vaj 12 dkg
sertészsír 10 dkg
víz 1 dl
cukor 12 dkg
mák 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
sárgabaracklekvár 1 ek
zsemlemorzsa 4 dkg
tojássárgája 1 db
tojásfehérje 1 db