r
Nosalty Logó

Potica kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
witch
Potica kenyér
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 775 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 4646 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 189 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1561.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    476 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    544 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.2 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    155.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 775 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.4 g

Zsír

  • Összesen
    114.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9370.2 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    236 mg
  • Kálcium
    2854 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    734 mg
  • Foszfor
    2218 mg
  • Nátrium
    3266 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    805.2 g
  • Cukor
    368 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

VÍZ

  • Összesen
    935.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    387 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    621 micro
  • Kolin:
    393 mg
  • Retinol - A vitamin:
    356 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    295 micro
  • β-crypt
    110 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1104 micro
Összesen 4646 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    382.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 189 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához valókat összegyúrjuk, és lisztezett deszkára borítva jól bedagasztjuk. Konyharuhával tetakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  2. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. Az almát megmossuk, megpucoljuk, lereszeljük, a cukorral addig főzzük, amíg a leve elpárolog. Ízesítjük fahéjjal. A máktöltelékhez felforraljuk a tejet, belekeverjük a darával elkevert mákot, végül a cukrot. Ízesítjük a citrom héjával, hozzáadjuk a mazsolát, amit előzőleg beáztattunk forró vízbe vagy teába.
  3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát nagyon vékonyra, kb. 50x77 cm téglalap nagyságúra. Hosszában félbevágjuk. Az egyik felét megszórjuk a zsemlemorzsával és rákenjük az almát, a szélétől 1 cm hagyjunk szabadon, feltekerjük, mint a bejglit. Kicsit vizezzük meg a tésztát, hogy lezárjuk, így nem tud a töltelék kifolyni. Ezután az egyik végéről indulva, feltekerjük csiga alakban, a végét a csiga alá elrejtjük. Sütőpapírral bélelt kerek tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük a tojással. A mákossal ugyanígy járunk el. Konyharuhával letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztjük.
  4. Begyújtjuk a sütőt, a csigák tetejét még egyszer megkenjük a tojással. Forró sütőbe rakva, pirosra sütjük. Amikor kész, hagyjuk a tepsiben hűlni 10 percig, tortarácsra rakva, hagyjuk teljesen kihűlni. Nagyon fontos, hogy ne legyen meleg a tészta, mert különben nem tudjuk szépen szeletelni. Ha ezt ki tudjuk várni, meg lesz a jutalom érte. :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 19x9
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 6818
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 19.

Ajánló

Reggelire, uzsonnára vagy amikor kedvünk van egy kis finom kalácshoz.

Receptkategóriák

Az uramnak két kívánsága volt: süssek almás sütit, de kalácsot is. A harmadik biztosan az lett volna, hogy amikor kimondja, már kész is legyen. :) Szóval almás kalács? Még sosem hallottam ilyenről, de körülnéztem csak itt a NoSaltyn, és itt is van már ilyen recept. Nahát, így el vagyok maradva? Egyszer egy kedves hölgy karácsony táján toppant be hozzánk, és az asztalon díszelgő bejgli láttán kérdezte: mi az, potica? Dehogyis, az bejgli, de mi az, hogy potica? Az egy szlovák ünnepi kalács. Később egy főzős műsorban láttam az elkészítését is, hát az valami gyönyörűséges volt. Hozzá kell tegyem, hogy a tradícionális töltelék darált cukros dió, de hát ha egyszer almásat enne az ember, mit lehet tenni? Ráadásul az alma olyan leveses volt, szinte nem maradt semmi a lábas alján, ezért lett a fele mákos. Az uram ugyan a túrós mellett szavazott, de mák már volt itthon és jó lenne azt használni, ami már van, így beleegyezett a mákosba. Ez az eredeti alakja, de most már kevesen készítik így, inkább csak rudakban sütik, mint mi a bejglit. Viszont annyiban különbözik, hogy több rudat raknak egymásra (lehet 3 vagy 5), kenyérformában vagy kuglófformában is sütik. A tészta receptet az interneten találtam, így nem tudom, hogy ez tényleg eredeti vagy sem. Nem hiszek abban, hogy amit ott találok az minden igaz, de ennél reménykedem. :)

Hozzászólások (3)

Gabys

H??????????, felcsigáztál:) Viszont a sztoriban azt írod, régen egymásra tették a csigákat. A receptbe pedig egymás mellé. Bár nincs ilyen kerek süt?formám, feltétlen elkészítem, és mivel a mákkal sose fogok össze haverkodni, az ember után szabadon a másik fele túrós lesz, vagy csokis??? Majd kialakul, ugyanis holnapra t?lem meg kalácsot rendeltek:) Épp id?be tetted fel a receptet:D Kellemes hétvégét, Gabi

witch

Raktam fel egy masik kepet, igy nez ki mielott felbe van vagva. Eloszor fel van tekerve mint a bejgli, utana meg csiga alakban, de az nem fontos. A csokis jol hangzik (Gomboc Artur elbujhat mogottem), a turosat meg pont ma toltottem fel, mert nekunk annyira izlett, hogy azt is ki kellett probaljam. Szep hetveget Neked is es jo sutkerezest! :) udv:witch

Gabys

Köszönöm, így tök megvilágosodtam:) Nagggggggggggyon guszta. Holnap megcsinálom. Gomboc A. pedig ezek szerint kett?nk mögött bujdokol:D Üdv, Gabi

witch

Koszi! Jaj, szegeny Gomboc Artur, teljesen le fog fogyni, mert kettonkel mar nem bir el. :)

Gabys

Jajaaaa:) De már süüüüüüüüüüüül:DDD Most tettem be...

Gabys

Megsült:) Eddig egész jól néz ki. A "vesztemre" itthon tartózkodó férfinépséget kemény feladat távol tartani t?le. Hiába mondom: "jutalom a vége.....". Kevés az indok, azt mondták, majd fújják...:)))

witch

En is olyankor probalok sutni amikor nincs itthon senki, de hat nem mindig sikerul. Nekem a pinceben van a spejzom es el tudom "dugni" amig kihul a sutemeny. Van amikor mennek az orruk utan es arra gondoltam, hogy zarat kene az ajtora rakni. :)

Gabys

:))) Hát nem tudom, nálatok h történt. De itthon ették ebéd után, uzsira, vacsira, meg ahogy jöttek-mentek....na szóval alig van már. A linket megmutattam a férjemnek. Azt mondta, na az már 1 rendes adag:)))

witch

Nalunk csak egy ferfi van a csaladban, a ket noszemely meg vigyaz(na) az alakjara. Persze ilyen kalacsok mellett nem konnyu. :) Azon a linken szerintem malomkerek nagysagu, de csaloka lehet a foto.

Gabys

utolsó felvonás: férfinép elhessegetve. mosolyszünet beállt. (a férjem kiment autót mosni, a fiam közölte netezik, ajánlottam neki a potica nézegetését, valamit morgott, nem értettem, de asszem nem is érdekes:) Kihült, szeleteltem, összetereltem az urakat, rávetették magukat. Faltak!!! A mosolyszünet véget ért:) A kalács szenzációsan finom, küls?re, bels?re remek lett. Csíkos, kerek, gyönyör?séges. Köszönöm Neked! Üdv: Gabi Ja, és már most eldöntöttem, karácsonyi bejgli kil?ve, helyette ez lesz az ünnepi asztalon:)

witch

Igazan nincs mit! Teged illet minden dicseret, mert elkeszitetted es az meg, hogy ennyire izlett csak hab a tortan! :) A szlovakok is unnepi alkalomra keszitik, nem is csodalom. udv:witch

andora22

http://www.prlekija-on.net/galerija/395/sladka-istra-in-prleki-na-festivalu-slascic/15799/potica.html

witch

Kedves andora22! Hat ez valami csodaszep! Koszi, koszi, koszi! udv:witch

Gabys

Húhhhhh, ez valami gyönyör? szép! Ha az épp most sül? kalácsom a fele ilyen szép lesz, maximálisan elégedett leszek:)

Fahéj

Ez nagyon ott van! :) Tisztára kíváncsi lettem, ahogy megláttam, és már potica képeket nézegetek a neten délel?tt óta. :)) Tetszik, ahol egymásra van rakva. Ügyes vagy, olyan szépre megcsináltad. Üdv: Fahéj

witch

Ajaj, nem jon majd egy titkos email a csaladtol, hogy odaragasztottalak a gephez? Koszonom a dicseretet, amikor az ember "rendel" valamit megprobalom osszeszedni magam. Ha csak kiserletezek akkor nem szamit annyira, milyen lesz a vegeredmeny. udv:witch

Hozzávalók

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek