r
Nosalty Logó

Potica kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
witch
Potica kenyér
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 775 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 4646 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Összesen 189 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1561.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    476 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    544 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.2 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    155.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    184 micro
Összesen 775 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.4 g

Zsír

  • Összesen
    114.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9370.2 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    236 mg
  • Kálcium
    2854 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    734 mg
  • Foszfor
    2218 mg
  • Nátrium
    3266 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    805.2 g
  • Cukor
    368 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

VÍZ

  • Összesen
    935.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    387 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    621 micro
  • Kolin:
    393 mg
  • Retinol - A vitamin:
    356 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    295 micro
  • β-crypt
    110 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1104 micro
Összesen 4646 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    382.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 189 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához valókat összegyúrjuk, és lisztezett deszkára borítva jól bedagasztjuk. Konyharuhával tetakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
  2. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. Az almát megmossuk, megpucoljuk, lereszeljük, a cukorral addig főzzük, amíg a leve elpárolog. Ízesítjük fahéjjal. A máktöltelékhez felforraljuk a tejet, belekeverjük a darával elkevert mákot, végül a cukrot. Ízesítjük a citrom héjával, hozzáadjuk a mazsolát, amit előzőleg beáztattunk forró vízbe vagy teába.
  3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát nagyon vékonyra, kb. 50x77 cm téglalap nagyságúra. Hosszában félbevágjuk. Az egyik felét megszórjuk a zsemlemorzsával és rákenjük az almát, a szélétől 1 cm hagyjunk szabadon, feltekerjük, mint a bejglit. Kicsit vizezzük meg a tésztát, hogy lezárjuk, így nem tud a töltelék kifolyni. Ezután az egyik végéről indulva, feltekerjük csiga alakban, a végét a csiga alá elrejtjük. Sütőpapírral bélelt kerek tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük a tojással. A mákossal ugyanígy járunk el. Konyharuhával letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztjük.
  4. Begyújtjuk a sütőt, a csigák tetejét még egyszer megkenjük a tojással. Forró sütőbe rakva, pirosra sütjük. Amikor kész, hagyjuk a tepsiben hűlni 10 percig, tortarácsra rakva, hagyjuk teljesen kihűlni. Nagyon fontos, hogy ne legyen meleg a tészta, mert különben nem tudjuk szépen szeletelni. Ha ezt ki tudjuk várni, meg lesz a jutalom érte. :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 19x9
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 98
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 7106
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 19.

Ajánló

Reggelire, uzsonnára vagy amikor kedvünk van egy kis finom kalácshoz.

Receptkategóriák

Az uramnak két kívánsága volt: süssek almás sütit, de kalácsot is. A harmadik biztosan az lett volna, hogy amikor kimondja, már kész is legyen. :) Szóval almás kalács? Még sosem hallottam ilyenről, de körülnéztem csak itt a NoSaltyn, és itt is van már ilyen recept. Nahát, így el vagyok maradva? Egyszer egy kedves hölgy karácsony táján toppant be hozzánk, és az asztalon díszelgő bejgli láttán kérdezte: mi az, potica? Dehogyis, az bejgli, de mi az, hogy potica? Az egy szlovák ünnepi kalács. Később egy főzős műsorban láttam az elkészítését is, hát az valami gyönyörűséges volt. Hozzá kell tegyem, hogy a tradícionális töltelék darált cukros dió, de hát ha egyszer almásat enne az ember, mit lehet tenni? Ráadásul az alma olyan leveses volt, szinte nem maradt semmi a lábas alján, ezért lett a fele mákos. Az uram ugyan a túrós mellett szavazott, de mák már volt itthon és jó lenne azt használni, ami már van, így beleegyezett a mákosba. Ez az eredeti alakja, de most már kevesen készítik így, inkább csak rudakban sütik, mint mi a bejglit. Viszont annyiban különbözik, hogy több rudat raknak egymásra (lehet 3 vagy 5), kenyérformában vagy kuglófformában is sütik. A tészta receptet az interneten találtam, így nem tudom, hogy ez tényleg eredeti vagy sem. Nem hiszek abban, hogy amit ott találok az minden igaz, de ennél reménykedem. :)

Hozzávalók

A tésztához

Az almás töltelékhez

A mákos töltelékhez

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek