r
Nosalty Logó

Málnás kalács

Takács Kriszti
Málnás kalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Máz

849
Kalória
18.8g
Fehérje
127.1g
Szénhidrát
29.3g
Zsír
60.9g
Víz
105.7g
Koleszterin
6g
Élelmi rost
43.3g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tészta

Töltelék

Máz

Összesen 849 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tészta

Töltelék

Máz

Összesen 3390 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Tészta

Töltelék

Máz

Összesen 285 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    29.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    453 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    127.1 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    60.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    213 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 849 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.4 g

Zsír

  • Összesen
    117.4 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    423 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1812.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    193 mg
  • Kálcium
    469 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    193 mg
  • Foszfor
    718 mg
  • Nátrium
    220 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    508.4 g
  • Cukor
    173 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    243.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    853 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    420 micro
  • Kolin:
    238 mg
  • Retinol - A vitamin:
    836 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    202 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    795 micro
Összesen 3390 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    152.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    20.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 285 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A 240 ml tejet kicsit megmelegítünk, hogy langyos legyen, majd elkeverünk benne 1 tk kristálycukrot. Beleszórjuk az élesztőt, elkeverjük, majd hagyjuk felfutni 10-15 perc alatt.
  2. A lisztet egy tálba kimérjük, hozzáadom a sót, a cukrot, a vanília kivonatot, a tojást, a lágy vajat, és beleöntjuk a felfutott élesztőt is. Körülbelül 10 percig dagasztjuk, amíg szépen összeáll a tészta. Cipót formázunk belőle, lefedjük, és 60 percig kelesztem. Akkor lesz jó, ha a kétszeresére körülbelül megdagad. Közben pedig elkészítjük a tölteléket.

Töltelék

  1. A málnát, a cukrot, a mandula kivonatot és a vajat turmixba tesszük és összedaráljuk. Ezzel el is készült a töltelék. A mázhoz egy bögrébe félreteszünk 2 evőkanállal.
  2. Ha a tészta megkelt, ujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, majd egyszerűen csak feltekerjük.
  3. Egy kör alakú tortaformát, kb 30 cm átmérőjűt, kivajazunk, majd a feltekert tésztát belehelyezzük úgy, mintha egy csigát tekernénk fel belőle. Lefedjük, és további 30 percig hagyjuk kelni.
  4. A sütőt előmelegítjük 170 C fokra, majd 35-40 perc alatt készre sütjük a tésztát. Ha az idő fele letelt, érdemes a tetejére egy alufóliadarabot rakni, hogy nehogy túlsüljön és megégjen.

Máz

  1. Ha elkészült, még melegen lekenjük 1 evőkanál olvasztott vajjal.
  2. Amikor már majdnem kihűlt, elkészítjük a mázat. Ehhez a félretett töltelékhez hozzáadjuk az átszitált porcukrot, olvasztott vajat és sót, elkeverjük, majd egy zacskóba szedjük. A sarkát kivágjuk, és a kalács tetejét megcsíkozzuk vele.
  3. A végén megszórjuk a mandulával, és nagyjából 10 perc múlva tálalhatjuk is, addig megszilárdul a máz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...