Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos és kakaós kalács nálunk

Mákos és kakaós kalács nálunk
Mákos és kakaós kalács nálunk
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (87)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nekünk ez a KALÁCS, Nagybetűkkel!
Bár sokáig én voltam otthon a renitens újító, és állandóan kísérletezgettem különféle tésztákkal, most a felnőttéválás küszöbén, rá kellett jönnöm, nem véletlenül használt édesmama egyfajta, jól bevált tésztát olyan sokmindenhez. Azért, mert jó. Hiába volt a sok próbálkozás, hogy "jaj, de miért nem csinálunk ilyet meg olyat meg amolyat?", a vége mindig az lett, hogy beláttam, az a régi ásatag recept ízlik a legjobban. Ez az a recept, amit kis változtatással a fánkhoz és a buktához szoktunk használni. Ezt szeretjük igazán, és emellett nagyon jól variálható a felhasználása is.
A kalácskészítés apropója az volt, hogy felfedeztünk egy pékséget, ami itt igen nagy szó. Ehhez mérik az árait is. Egy napon jóuram megkívánt egy kis Hefezopf-ot, vagyis kalácsot, és ácsingózva nézegette a kis kakaós fonatokat.
Hát vettünk egyet. Túl azon, hogy darabja 2 euróra rúgott, még száraz is volt. Nem volt benne semmi, ami emlékeztetett volna arra, amikor édesmama kiveszi a sütőből otthon, és még langyosan a sűrűn cseppenő kakaótól, szemlehunyva nagyokat nyelünk belőle.
Aztán rájöttem, hogy tudok én kalács-receptet, de még milyet! Meg is csináltam, és azt hiszem, szavatoltam magam újabb 30 évre jóuramnál. A további halmozott 2543 év mellett... :-)
Sok szeretettel mindenkinek a kalács, ahogyan mi szeretjük!


hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A mákos töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Megjegyzés:
Ebből az adagból két közepes fonat készíthető, dobozba zárva napokig finom puha marad.
A mák helyett használható dió is. Ebben az esetben tejjel főzzük fel, nem vízzel. Aranyszabály: a mákot vízzel, a diót tejjel. Ha fordítva csináljuk, a töltelék megkeményedik.
A megmaradt 5 tojásfehérje az Angyaltorta feles adagjához felhasználható.  

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a mákos tölteléket, ez csak néhány perc. Egy kis lábasban kb. 2-2,5 dl vizet, a cukrot, a mazsolát nagy lángon sűrűre forraljuk.
  2. Közben egy tálba szitáljuk - lustaság esetén öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejszínt öntünk rá, hogy a fészekből ne csorduljon ki.
  3. Visszatérünk a lábashoz: lehúzzuk a szirupot a tűzről, majd beleöntjük a mákot, és elkeverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a lereszelt, kinyomkodott almát és a reszelt citromhéjat. Ha hűlés közben elkezdene keményedni a cukros sziruptól (ha esetleg jobban elfőztük belőle a vizet), kevés víz hozzáadásával krémesre keverhetjük újra. Félretesszük.
  4. Ekkorra az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat és hozzáadjuk a tojássárgákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejszínt, vagy adjunk még hozzá tejet.
  5. Pár percig dagasszuk, majd belangyosított sütőbe tesszük lefedve fél órára.
  6. Közben elkészítjük a kakaós tölteléket is. (Vagy megcserélhetjük, készíthetjük most a mákosat és először a kakaóst.) Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, a porcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és ezt is félretesszük hűlni.
  7. Ha a tészta kétszeresére kelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk. Mindkét felet aztán újabb 3 részre. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a mákos krém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is. Ha készen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és tepsibe helyezzük, vagy sütőformába.
  8. Ugyanezt megismételjük a másik három gombóccal, ebbe a kakaós krém kerül.
  9. Megkenjük őket 1 felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd újabb 20 perc alatt pirulásig sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 27
össznézettség: 72 100
elküldve: 41
receptkönyvben: 1 439
elkészítve: 64/92
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos fonott kalács, kakaós fonott kalács

Hozzászólások (87)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

toth.brigi
toth.brigi Thu, 2019-04-18 10:16

:/ a reklámok miatt nem lehet látni, hogy a tésztát hogyan állítom össze.. :/

Trixi63
Trixi63 Mon, 2015-03-23 10:21

Szia, már egyszer kérdeztem, de biztosan elkerülte a figyelmedet, :) hogy a tejszín az habtejszín, vagy főző tejszín, és hány százalékos?
Előre is köszi a választ!
Üdv. Trixi

witch
witch / witch Wed, 2014-04-30 01:59

Nem igazan sutogetek kalacsot Husvetra, de most sutottem es ezt a kakaosat, mert olyat meg sosem ettem. Te, jo eg, hogy ez milyen finom! Jovore dupla adagot fogok sutni az biztos. Nekem ugyan orakig kelt, fogalmam sincs miert, de nem adtam fel es akkor is kivartam. :o)

IGutt
IGutt Mon, 2014-04-21 19:07

Szerbusz .Én most csináltam először és az íze finom ,de sajnos nagyon szét folyt és a mák töltelékből is maradt. Pedig nagyon szép fonatot kaptam ,de aztán agy nagy lapoc lett. ?????

Trixi63
Trixi63 Mon, 2013-11-18 14:26

Hát ez valami CSODA!!!!! Szerintem meg is sütöm nyomban,de lenne egy (valószínű buta:)) kérdésem,de azért megkérdezem, hogy a tejszín az habtejszin, vagy főzőtejszín? És hány százalékos?
Köszi szépen, ha válaszolsz:)
Üdv.: Trixi

Alkonyat
Alkonyat / Alkonyat Sat, 2013-04-06 09:32

Kedves Gargoyle!
Ez valami mesés,tegnap este elkészítettem és tényleg A KALÁCS csupa nagy betűkkel. :-)
A legfinomabb kalács amit eddig ettem és a férjemnek is nagyon ízlett.
Ha kalácsra vágyunk tuti csak ezt fogom elkészíteni.
Köszönöm a receptet!
Üdv: Alkonyat

papesz1
papesz1 Sat, 2013-01-19 14:05

Sziasztok!

Találtam egy igazán érdekes formáját a mákos-diós, kalácsnak, teljesen érdekes én ugy neveztem el, hogy IT-szeme, vagy 2 az 1-ben.
Mindent ugy kell csinálni, mint a hagyományos kalácsnál, de nem kell ketté választani a tésztát. Egy nagy téglalapot nyujtok belőle, a jobb oldala a diós a bal oldala a mákos. Kivülről befelelé feltekerem a tésztát, természetesen sütőpapirral mert igy könnyebb át rakni a tepsibe. Ha meg van akkor egy gyors mozdulattal "hasra" fektetve, hogy a tekert felek legyenek alul bele rakom a tepsibe, igy a két kalács alkot egy széles nagy kalácsot, innen ugyan ugy járok el mint a többi kalácsnál tojásozom kelesztem stb. Amikor kész és felvágod akkor valóban ugy néz ki mint az IT szeme, tök finom és gazdaságos. próbáljátok ki jó étvágyat. Sajna fotóm nincs még de legközelebb igyekszem feltenni. Közben mig irtam sült a kalács, most elkészült és megmondom a frankót isteni lett. ugyan a mák tölteléket maradék csokis pudinggal és egy kis szilvalekvárral bolonditottam meg, de igy is isteni, csak annyi bajom lett, hogy ezt az oldalt nem szurkáltam meg, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni és kicsit megnyilt, de a diós oldal gyönyörü, a teteje pedig mint a márvány fényes és finooooooom. próbáljátok ki, a kreativitás ebben határtalan, lehet belőle pizza tekercset csinálni, sonkásat, husosat, /fasirtkeverék/ zöldségeset természetesen akkor a tésztája sem édestészta, tehát csak a kovászt csinálom cukorral a tésztába pedig több sót rakok
és semmi cukrot. Ha husosat készitek akkor természetesen különböző szósz is készülhet mellé, ez mindig attól függ milyen a töltelék, és akkor már nem desszert, hanem főétel. Kipróbáltam tavaly karácsnykor nagyon bejött a családnak.

ünnep
ünnep Sun, 2012-12-16 13:59

Már harmadik éve sütöm ezt a kalácsot, de minden alkalommal le kell irnom a receptjét valakinek. Nagyon finom, imádom. A család is oda van érte. Nagyon köszönjük a receptet. Már csak pár nap és újra kostolhatjuk. :)

Lovasfej
Lovasfej Mon, 2012-05-14 09:39

Kedves Eszter!
Tegnap nekiveselkedtem ennek a receptnek, életem első kalácsa, és teljesen ledöbbentem milyen nagyon könnyű megcsinálni a tésztáját. Pedig próbáltak összeesküdni ellenem a dolgok: a tojások potyogtak, a vaj belerobbant a mikróba és a szikragyújtóm beszorult a sütőbe. :)
Egy dologgal nem boldogultam, és az a kakaós töltelék volt. Nem értem mit ronthattam el, máskor is csináltam már hasonlót, de most a vaj teljesen különvált a többi alkotótól és békésen úszkált a kakaós massza körül... Lehet túl sokáig melegítettem? Vagy nem voltam elég türelmes és meg kellett volna várnom, amíg teljesen kihűl? Van esetleg valami tipped, h. hol szúrhattam el?
Nagyon köszönöm, h. felraktad ezt a csodás kalácsot, biztosan el fogom készíteni máskor is!!!

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2012-05-15 12:36

Szia!
Sajnos töltelék ügyben tanácstalan vagyok, a lényeg mindenképpen az, hogy csak szépen kis lángon melegítsd, a vajnak pedig semmiképpen sem szabad forrónak lennie. Langyos főzőhőmérsékleten is el tud olvadni, elképzelhető, hogy ha melegebbre csináltad, akkor az okozhat ilyen gondot. Mindenesetre örülök, hogy sikerült és ízlett! :-)

Lovasfej
Lovasfej Tue, 2012-05-15 19:47

Akkor biztos a nagy meleg volt a ludas :-) Legközelebb türelmesebb leszek. Köszönöm válaszod. :-)

rekusi
rekusi / rekusi Fri, 2012-03-23 13:15

Kedves Eszter!

Immáron sokadszorra készítettem el a kalácsot. Most éppen nem volt annyi időm - csak simán feltekertem őket. Nem győzünk betelni vele!

tulip
tulip Sat, 2012-02-25 16:54

Kedves Eszter,
most csináltam először kalácsot és ... hát ... nekünk is NAGYBETŰS lett :O) !!!
Köszönöm !!!

zsuzsanna47
zsuzsanna47 Fri, 2011-12-23 14:30

Kedves Eszter!
Elkészült a Nagy mű, az alkotó pihen-ne ha nem lenne még millió dolga. Vagyis SIKERÜLT a kalács, csoda szép lett , még látványnak is gyönyörű. Az íze is csodás. Te nem is tudod, hogy egy eskü eredménye a kalács.Én egy iszonyú balfék vagyok a sütéshez, minden mást elkészítek de a sütik nem sikerültek.Idáig, mert megtört a varázs
mikor megsütöttem Mrs. Smith mézeskalácsát ami szuperül sikerült.Megesküdtem ha sikerül a mézes megsütöm a te fonott kalácsodat is. Ime a fogadalom letudva.Mivel nálunk mindenki a kakaósat szereti, mindkettő kakaós lett. De , valamit azért elronthattam, v. ilyennek kell lenni. A krémben sütés után is kicsit ropog a porcukor, de az íze az csodás.Majd egyszer hulladék idődben írd meg mit és hol ronthattam el. Mindent pontosan kimértem.
Köszönöm, hogy botor kérdéseimre mindig kedvesen és türelmesen válaszoltál.
Kívánok Neked és családodnak Boldog, áldott, békés Karácsonyt: Zsuzsa

zsuzsanna47
zsuzsanna47 Thu, 2011-12-22 16:48

Eszter ! Nekem csak olyan a gázsütőm , hogy nem lehet langyosra beállítani és félek ha bedugom a tésztát kelni megsül. Úgy gondoltam begyujtom 200 fokra a sütőt és a sütő tetejére teszem a tálat letakarva, benne a tésztával, kelni.Már ahol főzök annak a tetejére. Alulról a sütőből jön annyi meleg hogy megkeljen a tészta fél óra alatt. Ugye jó lesz igy is? Válaszodat várom .Zsuzsa

zsuzsanna47
zsuzsanna47 Wed, 2011-12-21 16:52

Szia Eszter!
Kizárólag vajjal lehet készíteni a kalácsot, vagy a tésztájához jó a margarin is. Bevásároltam Rámát és most jöttem rá, hogy a recept vajat ír mindenhova. Válaszodat előre is köszönöm: Zsuzsa

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-12-21 22:27

Szia Zsuzsa!
Persze, jó lesz a margarin is, én csak azért írtam vajat, mert margarint egyáltalán nem használunk. De csináld meg nyugodtan azzal!
Szép ünnepeket! :-)

dalmus13
dalmus13 Sun, 2011-12-11 16:16

Szia!
Nagyon jónak hangzik ez a recept és a hozzászólások alapján is remek lehet. Egy kérdésem lenne...mered ajánlani ezt a kalács receptet, egy szimpla bejglihez? Időhiányában, nekem egyszerűbb lenne, mint a fonogatós változata. Válaszodat előre is köszönöm.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-12-11 17:19

Elvileg fel lehet tekerni, próbáld meg nyugodtan. HA túl puhának érzed a tésztát, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat. Baj nem lehet belőle. :-)

Döme-Ádám
Döme-Ádám Sun, 2011-12-11 00:06

Szia Eszter!

Én is a diós változatot készíteném el karácsonyra. Leírnád pontosan ennek a tölteléknek a hozzávalóit? A diósba is teszel reszelt almát??
Válaszodat előre is köszönöm!
Kellemes ünnepeket!
Ildi

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-12-11 09:42

Szia Ildi!
Igen, teszünk bele, finom lágy lesz tőle a töltelék. Hasonló egyébként nagyon a bejgli töltelékhez, amit itt olvashatsz, szinte változtatás nélkül ezzel készítjük azt is. Sok sikert!
Nektek is kellemes ünnepeket! :-)
Eszter

Döme-Ádám
Döme-Ádám Sun, 2011-12-11 21:56

Kedves Eszter!

Köszönöm a gyors válaszod!
Bocs, ha értelmetlennek tűnök, de leírnád pontosan a diós töltelék hozzávalóit, csak hogy biztosra menjek???

flikflak
Flikflak / flikflak Fri, 2011-11-11 14:23

Életem első fonott kalácsa. Mindig is hadilábon álltam a kelt tésztákkal, de hála a robotgépek dagasztókarjainak, már én is neki merek állni, így történt ez most is. Végig izgatott gyomorral készítettem, formáztam a kis cipókat, nyújtottam fontam, olvasztottam a következő adag csokis "krémet", mert nem tudtam mennyit kenjek, hogy mindenhová jusson.., s a végeredmény? Fantasztikus látvány - én már ettől elolvadtam -, s ráadásul csodafinom kakaós kalács! Köszönjük a receptet párommal együtt! Legközelebb nem fogom ennyire vékonyra nyújtani a tésztát, még az is lehet, hogy a második még jobb lesz ;o)
Egyébiránt igazán remek gondolat volt ez a weblap, mert itt meg tudjuk osztani a tapasztalatokat, mikor valaki nekiáll, akkor már mások hibáiból okulva ki tudja küszöbölni az esetleges buktatókat.
Mosolygós napot!
flikflak

nbeatrix
nbeatrix Tue, 2011-05-03 21:17

Újra el kellett készítenem ezt a csodát, csak a kimaradt tojásfehérjékkel nem tudtam mit kezdeni, így találtam meg itt a nosalty-n Petra Kókuszcsókját. Csak ajánlani tudom, nagyon egyszerű elkészíteni, és finom!

Ajandek
Ajandek / Ajandek Sat, 2011-04-30 19:04

Szia.
Véletlenül találtam a receptedre itt. Csak a kép nagyon ismerős volt....
Be kell vallanom, hogy valahonnan (sajnos nem emlékszem honnan) kimentettem egyszer, és kicsit átalakítottam hogy gluténmentessé tegyem. Miután többször jól sikerült, feltettem ide a no saltyra, hogy más is örülhessen....:-)
Remélem nem haragszol rám ezért.
üdv.
Ajandek

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2011-04-30 19:57

Dehogy haragszom! :-)
Nagyon örülök, hogy glutémentes formában is megvan itt! Így legalább azok is elkészíthetik, akik ilyen problémával küzdenek.

nbeatrix
nbeatrix Sun, 2011-04-24 17:23

Elkészítettem a kalácsot, a tésztáját kenyérsütővel dagasztottam és kelesztettem. Nekem az elkészítési idő hosszabbra nyúlt egy kicsit, de nagyon megérte!
Jó kis recept! Köszi :)

Varga Beáta
Varga Beáta Mon, 2011-04-18 11:31

Szombaton korábban keltünk a párommal, hogy reggelire friss kaláccsal várjuk a srácokat... Megérte! Isteni volt! Azt pedig, hogy milyen lehet pár nap múlva...nem tudjuk meg. Szerintem a dupla adag is kevés lett volna... :))) Köszönjük Eszter! :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-04-20 16:14

Bea kedves, nagyon örülök, hogy kipróbáltad és ennyire ízlett! :-)

t_timi
Hangya6 / t_timi Sat, 2011-03-26 15:38

Én is megsütöttem, nagyon jó a recept. Azonban nekem is szétnyílt kicsit a teteje. Arra gondoltam, hogy talán kicsit lazábbra kell fonni, és hagyni a tésztát, hogy nőni tudjon...

szaszi
szaszi Sat, 2011-03-05 15:37

AzEszter!

Megsütöttem A KALÁCSKÁT!!!
Nagyon finom puha,egy kicsit sajnos szétrepedt.Mit kell tenni,hogy ilyen máskor ne forduljon elő a KALÁCSKÁMMAL??
Üdv.Szaszi

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-04-20 16:12

Szia Szaszi!
juj, ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok.
A kalács valószínűleg túlkelt és talán szorosra is lett fonva. Egy kicsit nekem is néha megreped.
Egy idő után az ember már tapasztalatból tudja, meddig hagyja kelni vagy milyen szorosan fonja fel.
Azért remélem, ízlett!
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-25 16:03

Szia
Szentestére sütöttem meg ezt a csoda finom sütit.Oltári sikere volt ,azt mondták mást nem is kellett volna sütnöm csak ilyet ,de sokkal többet.Köszönöm szépen.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-12-25 17:15

Nagyon-nagyon örülök, hogy ilyen sikere volt!
Szép ünnepeket!
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-11-14 13:39

Szia !
A receptből kimaradt a 4tojássárgája , csak a hozzávalóknál tüntetted fel. A 4. lépésben kell hozzátenni?
Köszi a választ előre is.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2010-11-14 20:22

Bocsi, talán túl későn. Igen, a négyesnél adod hozzá a sárgákat.
Köszi az érszrevételt, javítottam is!

Nicollette
Nicollette Fri, 2010-11-12 11:19

Nagyon köszönöm a gyors választ:) Azt elfelejtettem megkérdezni,hogy a diósba is kell lekvár?
Elnézést kérek a kérdésekért:)

Puszi

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-11-12 11:22

Semmi baj Niki, inkább kérdezz, mint hogy aztán ne legyen finom! :-)
Kell bele a lekvár. Sokkal finibb lesz tőle, és krémesíti is.
Puszi!

Nicollette
Nicollette Fri, 2010-11-12 12:22

Nagyon szépen köszönöm!!!:)))))))))

Kedves vagy igazán:)

SZia!!!!

Niki

Nicollette
Nicollette Fri, 2010-11-12 10:29

Szia!

Szeretném megkérdezni,ha Én csokis helyett diósat szeretnék,azt a tölteléket ,hogy kell arányaiban megcsinálni? Előre is nagyon köszönöm! Remélem mihamarabb megcsinálhatom,mert NAGYON GUSZTAAAA!:)))))))))

Niki

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-11-12 11:02

Szia Niki!
Ugyanúgy készül, mint a mákos. Az arányok is ugyanazok.
A különbség annyi, hogy ott a tejet csak felforralod egyszer a cukorral, mazsolával és úgy forrázod le vele a diót. Én kb. 1-1,5 dl-t javasolnék elsőre, ha kevés, még mindig tudod higítani. Egy jól kenhető,puha krémet kell kapnod a végén. Sok sikert!
Eszter

bokine
bokine / bokine Mon, 2010-09-27 17:11

Kedves Eszter! Engedd meg, hogy elmeséljem fiatal korom emlékét a kaláccsal... Dédi mama isteni kalácsokat sütött, elkértem a receptjét és elkészítettem. Hát mit ne mondjak, nem volt az igazi...:) Elmentem hát dédi mamához és megkérdeztem, hogy mit csináltam rosszul... Nagyot nevetett és azt mondta:kislányom a kalácsnak lelke van. Mama én beletettem azt is, de valahogy mégsem jól! Kislányom elárulok neked egy titkot: a kelt kalácsnak a hozzávalóit kiteszem a meleg konyhába előző este, mert a hideg tojás és vaj lehúzza a tésztát. A konyha ajtót nem nyitogatom és az egyforma melegtől lesz szép a kelt tészta. Hát ezt azóta így készítem és igaza volt dédi mamának, hogy a tésztának lelke van.
Boccs, hogy zavartalak ezzel a kis történettel, de úgy látom a Te kalácsod is őrzi a mamák lelkét. Gratulálok. Bokros Erika

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-09-27 19:21

Kedves Erika!
Jaj, de kedves amit leírtál, nagyon köszönöm. És legközelebb ki fogom tenni a hozzávalókat előző este a konyhába, amikor elkészítem. Köszönöm, hogy írtál!
Sok puszi!
Eszter

superkata00
superkata00 Sat, 2010-08-14 16:23

Ez nálunk dettó ugyan így volt, a kalácsot csináltam kb 1,5 órát, és 4 en 10 perc alatt beburkolták az összeset!!! Amúgy ez a héten a második kör volt. A fonás most már simán ment :))) Én nem szeretem a mákot, de ez a mákos töltelék nagyon finom!
Na Eszter, most megyek az angyaltortás receptedre... a 10 tojásfehérje már figyel a hűtőben :)

1411
finomliszt 50 dkg
tojássárgája 4 db
porcukor 10 dkg
élesztő 4 dkg
habtejszín 2 dl
vaj 8 dkg
1 csipet
vaj 8 dkg
porcukor 8 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 púpozott ek
rumaroma 2 ml
fahéj 1 tk
mák 8 dkg
mazsola 5 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
sárgabaracklekvár 2 ek
cukor 8 dkg
alma 0.5 db
tojássárgája 1 db