Pizza Férjecske módra
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
169 kcal
-
50g graham-liszt166 kcal
-
83 kcal
-
4g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
25g tej14 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
6 kcal
A paradicsommártáshoz
-
63g paradicsomszósz15 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
0g bors0 kcal
A feltéthez
-
25g sonka35 kcal
-
50g mozzarella150 kcal
-
23g lilahagyma8 kcal
-
13g olajbogyó15 kcal
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
676 kcal
-
200g graham-liszt664 kcal
-
332 kcal
-
15g só0 kcal
-
200g víz0 kcal
-
100g tej56 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
23 kcal
A paradicsommártáshoz
-
250g paradicsomszósz60 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
0g bors0 kcal
A feltéthez
-
100g sonka138 kcal
-
200g mozzarella598 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
50g olajbogyó58 kcal
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
44 kcal
-
13.1g graham-liszt43 kcal
-
22 kcal
-
1g só0 kcal
-
13.1g víz0 kcal
-
6.5g tej4 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0.5g instant élesztő1 kcal
A paradicsommártáshoz
-
16.4g paradicsomszósz4 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
0g bors0 kcal
A feltéthez
-
6.5g sonka9 kcal
-
13.1g mozzarella39 kcal
-
5.9g lilahagyma2 kcal
-
3.3g olajbogyó4 kcal
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3609.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 349 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 179 mg
-
Foszfor 656 mg
-
Nátrium 2382 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 176 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 222 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 8684 micro
-
Lut-zea 329 micro
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 131.8 g
Zsír
-
Összesen 67.8 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14436.7 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 1396 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 718 mg
-
Foszfor 2625 mg
-
Nátrium 9529 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 412.2 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 69 mg
VÍZ
-
Összesen 703.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 422 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 390 micro
-
Kolin: 163 mg
-
Retinol - A vitamin: 348 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 887 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 34738 micro
-
Lut-zea 1317 micro
- 10% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 944.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 623 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 46 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2272 micro
-
Lut-zea 86 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
200 g graham-liszt
-
15 g só
-
2 dl víz
-
1 dl tej
-
10 g cukor
-
7 g instant élesztő
A paradicsommártáshoz
-
oregánó ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
-
1 csipet só
-
1 késhegynyi cukor
-
bors ízlés szerint
A feltéthez
-
200 g mozzarella
-
1 közepes fej lilahagyma
Elkészítés
A tésztához
- Az 1 dl tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a 10 g cukrot és beleöntjük a 7 g instant élesztőt - a poharat meleg helyre félre tesszük, hogy az élesztő beinduljon.
- Az 500 g szobahőmérsékletű lisztet és a 15 g sót tálba öntjük (precízek át is szitálhatják a lisztet)
- A felfutott élesztőt a liszt közepébe mélyesztett üregbe öntjük, elkezdjük összedolgozni. Pár kézmozdulat után hozzáadunk 1,5 dl langyos vizet (nem a teljes mennyiséget!!), majd tovább gyúrjuk a tésztát.
- Ennél a pontnál lép életbe a mértékletes korrigálás a liszttel vagy vízzel, hogy a bevezetőben leírt állagú tésztát kapjuk.
- Az összedolgozott tésztát tegyük meleg helyre és takarjuk le egy meleg vízzel benedvesített konyharuhával - nagyjából fél órát pihentetjük, kelesztjük.
- Öntsük a 2,5 dl paradicsomszószt egy lábosba (ha sűrített paradicsom konzerveket használunk, adjunk hozzá egy kis vizet.)
- Adjuk a paradicsomhoz a morzsolt oreganót, bazsalikomot, reszelt (vagy apróra vágott) fokhagymát, a sót, cukrot és tört borsot, majd alacsony lángon (alacsony fokozaton) főzzük össze. Amikor kóstolásra megfelelő az íz és az állag is krémes, húzzuk le a tűzhelyről.
- Gyújtsuk be a sütőt 190-200 fokra (5-6-os fokozat) 8. Vegyük elő a megkelt tésztát és nyújtsuk ki kb. 3-5mm vastagságúra. Aki a vastagabb tésztát szereti, ne nyújtsa ennyire vékonyra. Nyújtás előtt érdemes kiválasztani, miben fogjuk megsütni és ehhez a formához (négyzetes, kör) igazítani a nyújtandó tésztát.
- A jó zománcos vagy teflon tepsit/pizzasütőt nem kell sem olajjal sem vajjal kikenni, elég, ha a kinyújtott tészta alja kicsit lisztes. Ha nem bízunk a tepsiben, akkor kis olívaolajat kenhetünk alá - de ne ússzon benne a tészta.
- A tepsibe igazított tésztára kenjük rá a paradicsomszószt, majd szépérzékünknek megfelelően tegyük rá a felvágott sonkát, olívabogyót, hagymakarikákat és a szintén felkarikázott mozzarellát. Oregano mániások még szórhatnak rá egy kicsit a fűszerből.
- Tegyük be a műremeket az előmelegített 190-200 fokos sütőbe és süssük 15-20 percig, amíg a sajt teteje kicsit megpirul.
- Sütés hőfoka: 195 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 313
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 40525
- Feltöltés dátuma: 2010. november 10.
Ajánló
A túl forró tejben elhalnak az élesztő gombák - nem fog felfutni. Ujjpróba, ha égeti a tej, pár csepp hideggel korrigáljunk. Ha a sűrített paradicsomhoz sok vizet adtunk, ne essünk kétségbe, lassú tűzön főzzük el a víztartalmát, ettől besűrűsödik. A megkelt pizzatészta remekül eltartható a hűtőszekrényben. Unatkozó kreatívok a kinyújtott pizza széleire tehetnek kis sajtot, amire a tésztát ráhajtják (sajttal töltött szélű pizzát kapnak). Ha marad tészta és paradicsomszósz, vagy feltét, készítsük el töltött kiflinek.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
A világ talán legfinomabb pizzáját Férjecske készíti, ezt a receptet Tőle idézem: "A pizzában az a legtutibb, hogy elegánsan leplezhetjük vele az esetleges hűtőszekrény takarítást is (amit találok rádobom). A feltétek végtelen kombinációjával zsonglőrködhetünk, valahol még csokis-mascarponés megoldást is láttam. Hát... Az étel alapja a jó tészta, aminek az elkészítésénél nem szabad grammra pontosan a receptekre hagyatkozni, mert ahány liszt annyiféle viselkedés. Az a lényeg, hogy az összegyúrt tészta kilapításkor ne törjön, azt az állapotot próbáljuk elérni, amikor az anyag kissé gumiszerűen rugalmas, nem ragad a konyhapulthoz. Ha törik, pár csepp vízzel gyúrjuk jól át, ha ragacsos, csipet liszt hozzáadásával próbáljunk korrigálni. Aranyszabály a mértékletesség és türelem."