r
Nosalty Logó

Pizza Férjecske módra

Receptműves
Pizza Férjecske módra
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A paradicsommártáshoz

A feltéthez

674
Kalória
33g
Fehérje
103.1g
Szénhidrát
17g
Zsír
176g
Víz
39.5g
Koleszterin
17.2g
Élelmi rost
11g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A paradicsommártáshoz

A feltéthez

Összesen 674 kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A paradicsommártáshoz

A feltéthez

Összesen 2689 kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

A paradicsommártáshoz

A feltéthez

Összesen 176 kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3609.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    349 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    179 mg
  • Foszfor
    656 mg
  • Nátrium
    2382 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    103.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    176 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    222 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    8684 micro
  • Lut-zea
    329 micro
Összesen 674 kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    131.8 g

Zsír

  • Összesen
    67.8 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14436.7 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    1396 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    718 mg
  • Foszfor
    2625 mg
  • Nátrium
    9529 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    412.2 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

Víz

  • Összesen
    703.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    422 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    390 micro
  • Kolin:
    163 mg
  • Retinol - A vitamin:
    348 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    887 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    34738 micro
  • Lut-zea
    1317 micro
Összesen 2689 kcal
  • 10% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    944.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    623 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    27 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    46 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2272 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 176 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az 1 dl tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a 10 g cukrot és beleöntjük a 7 g instant élesztőt - a poharat meleg helyre félre tesszük, hogy az élesztő beinduljon.
  2. Az 500 g szobahőmérsékletű lisztet és a 15 g sót tálba öntjük (precízek át is szitálhatják a lisztet)
  3. A felfutott élesztőt a liszt közepébe mélyesztett üregbe öntjük, elkezdjük összedolgozni. Pár kézmozdulat után hozzáadunk 1,5 dl langyos vizet (nem a teljes mennyiséget!!), majd tovább gyúrjuk a tésztát.
  4. Ennél a pontnál lép életbe a mértékletes korrigálás a liszttel vagy vízzel, hogy a bevezetőben leírt állagú tésztát kapjuk.
  5. Az összedolgozott tésztát tegyük meleg helyre és takarjuk le egy meleg vízzel benedvesített konyharuhával - nagyjából fél órát pihentetjük, kelesztjük.
  6. Öntsük a 2,5 dl paradicsomszószt egy lábosba (ha sűrített paradicsom konzerveket használunk, adjunk hozzá egy kis vizet.)
  7. Adjuk a paradicsomhoz a morzsolt oreganót, bazsalikomot, reszelt (vagy apróra vágott) fokhagymát, a sót, cukrot és tört borsot, majd alacsony lángon (alacsony fokozaton) főzzük össze. Amikor kóstolásra megfelelő az íz és az állag is krémes, húzzuk le a tűzhelyről.
  8. Gyújtsuk be a sütőt 190-200 fokra (5-6-os fokozat) 8. Vegyük elő a megkelt tésztát és nyújtsuk ki kb. 3-5mm vastagságúra. Aki a vastagabb tésztát szereti, ne nyújtsa ennyire vékonyra. Nyújtás előtt érdemes kiválasztani, miben fogjuk megsütni és ehhez a formához (négyzetes, kör) igazítani a nyújtandó tésztát.
  9. A jó zománcos vagy teflon tepsit/pizzasütőt nem kell sem olajjal sem vajjal kikenni, elég, ha a kinyújtott tészta alja kicsit lisztes. Ha nem bízunk a tepsiben, akkor kis olívaolajat kenhetünk alá - de ne ússzon benne a tészta.
  10. A tepsibe igazított tésztára kenjük rá a paradicsomszószt, majd szépérzékünknek megfelelően tegyük rá a felvágott sonkát, olívabogyót, hagymakarikákat és a szintén felkarikázott mozzarellát. Oregano mániások még szórhatnak rá egy kicsit a fűszerből.
  11. Tegyük be a műremeket az előmelegített 190-200 fokos sütőbe és süssük 15-20 percig, amíg a sajt teteje kicsit megpirul.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 195 °C

A világ talán legfinomabb pizzáját Férjecske készíti, ezt a receptet Tőle idézem: "A pizzában az a legtutibb, hogy elegánsan leplezhetjük vele az esetleges hűtőszekrény takarítást is (amit találok rádobom). A feltétek végtelen kombinációjával zsonglőrködhetünk, valahol még csokis-mascarponés megoldást is láttam. Hát... Az étel alapja a jó tészta, aminek az elkészítésénél nem szabad grammra pontosan a receptekre hagyatkozni, mert ahány liszt annyiféle viselkedés. Az a lényeg, hogy az összegyúrt tészta kilapításkor ne törjön, azt az állapotot próbáljuk elérni, amikor az anyag kissé gumiszerűen rugalmas, nem ragad a konyhapulthoz. Ha törik, pár csepp vízzel gyúrjuk jól át, ha ragacsos, csipet liszt hozzáadásával próbáljunk korrigálni. Aranyszabály a mértékletesség és türelem."

További receptek

Autentikus calzone

A calzone igazából a töltött pizza, melyet kedvünk és hűtőnk tartalma szerint ezernyi változatos módon tölthetünk meg. A hagyományos olasz pizzazsebecske ricottával, mozzarellával és ...

Gerzsenyi Flóra

Római pizzatészta

Olaszországban sem ugyanolyan a pizza mindenütt: Rómában például sokkal levegősebb, ropogósabb, enyhén magasabb tésztájú lepényeket sütnek, amiket utána ollóval vágnak szögletes ...

Lakos Benedek

Nápolyi pizzatészta

Az eredeti nápolyi pizza arról híres, hogy széle levegős és pufi, míg a belső része tökéletesen átsült és vékony. Elláthatjuk a kedvenc feltéteinkkel, bár érdemes szerényebbre ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek