r
Nosalty Logó

Pizza feketeerdő sonkával és rukkolával

NS
Pizza feketeerdő sonkával és rukkolával
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1788
Kalória
94g
Fehérje
215.1g
Szénhidrát
71.3g
Zsír
391.9g
Víz
109.8g
Koleszterin
36.1g
Élelmi rost
36.6g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1788 kcal
  • 12% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3574 kcal
  • 12% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 214 kcal
  • 12% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94 g

Zsír

  • Összesen
    71.3 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5267.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    909 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    467 mg
  • Foszfor
    1676 mg
  • Nátrium
    2111 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    215.1 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    391.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    433 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    107 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    359 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    252 micro
  • α-karotin
    44 micro
  • β-karotin
    2156 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    43146 micro
  • Lut-zea
    2229 micro
Összesen 1788 kcal
  • 12% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    187.9 g

Zsír

  • Összesen
    142.6 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    220 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10535.2 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    1819 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    935 mg
  • Foszfor
    3352 mg
  • Nátrium
    4222 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    430.3 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

Víz

  • Összesen
    783.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    865 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    214 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    718 micro
  • Kolin:
    186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    505 micro
  • α-karotin
    88 micro
  • β-karotin
    4311 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    86292 micro
  • Lut-zea
    4458 micro
Összesen 3574 kcal
  • 12% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    631.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    201 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    25.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    47 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    258 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5170 micro
  • Lut-zea
    267 micro
Összesen 214 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szórjuk, közepébe mélyedést nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 60 ml langyos vizet, a cukrot, és a tetejét meghintjük liszttel. (A tálban lévőből csippentünk, és azzal szórjuk meg.) 15 percig hagyjuk, hogy dolgozzon az élesztő.
  2. 15 perc után hozzáadjuk a sót, az olívaolajat és kb. 200 ml langyos vízzel szép simára gyúrjuk. Jó alaposan dagasszuk meg. Letakarva, meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük.
  3. Míg kel, előmelegítjük a sütőt 200 fokra. (Ha gyorsítani szeretnék a tésztán, olykor egy széket húzok a sütő mellé, és azon hagyom kelni a tésztát.) Addig összekeverjük a pizzaszószt: A sűrített paradicsomhoz adjuk a zúzott fokhagymát, oregánót, sót és borsot.
  4. Ha megkelt a tészta, vékonyra nyújtjuk, és olajjal kikent tepsibe rakjuk. Megkenjük a szósszal. Megszórjuk reszelt mozzarella sajttal. A sonka és rukkola nélkül (!) sütjük kb. 20 percig. (A tésztát én kétfelé szoktam venni, és 2 adagban sütöm meg. Tetszés szerint eloszthatjuk a sajtot és sonkát kétfelé, vagy növelhetjük a feltét adagjait, vagy a másik feléből készülhet más fajta pizza is.)
  5. Ha megsült, rátépkedjük a vékonyra szeletelt sonkát, megszórjuk rukkolával és trappista sajttal. Épp annyira dugjuk vissza a lekapcsolt, meleg sütőbe, hogy ráolvadjon a sajt a tetejére. (Ha a sonkával és rukkolával együtt sütnénk, a rukkola összeesne és a sonka kiszáradna. Így viszont isteni finom friss lesz rajta!)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32x26

Névnapomra kaptam egy pizzás könyvet, mely a legjobb recepteket gyűjti össze. Ez volt az első recept, amit kipróbáltunk belőle, némi változtatással: sima liszt helyett tönkölybúza lisztet, pármai sonka helyett feketeerdő sonkát, valamint gouda és parmezán helyett trappista és mozzarella sajtot használok. Azóta nagy kedvenccé vált, háttérbe szorítva a többi guszta receptet.

További receptek

Római pizzatészta

Olaszországban sem ugyanolyan a pizza mindenütt: Rómában például sokkal levegősebb, ropogósabb, enyhén magasabb tésztájú lepényeket sütnek, amiket utána ollóval vágnak szögletes ...

Lakos Benedek

Nápolyi pizzatészta

Az eredeti nápolyi pizza arról híres, hogy széle levegős és pufi, míg a belső része tökéletesen átsült és vékony. Elláthatjuk a kedvenc feltéteinkkel, bár érdemes szerényebbre ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek